Jaki destylator do wyrobów ze słodu
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu
A ja mimo wszystko napiszę, że kocioł z płaszczem to podstawa. A co u góry, nad nim, to już naprawdę nie ma znaczenia. Zwykły pot stil, albo ministill, cokolwiek. Ja używam miedzianą głowicę alembikową, półkową, można i długą rurę. A do środka kociołka wsadzam dodatkowo miedź.
W takim płaszczu (szeroki wlew i wylew) da się łatwo zatrzeć, wysłodzić lub wydestylować z młótem. Alembik fajna rzecz, ale żeby miało to sens to 50l minimum. A taki będzie drogi.
W takim płaszczu (szeroki wlew i wylew) da się łatwo zatrzeć, wysłodzić lub wydestylować z młótem. Alembik fajna rzecz, ale żeby miało to sens to 50l minimum. A taki będzie drogi.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu
Alembik plus półkowa. O zbiorniku z płaszczem (może być bełkotka) nie wspomnę, bo to się rozumie samo z siebie.Bartosz P. pisze:Witam
Stoję przed zakupem destylatora, będzie to mój pierwszy profesjonalny. Chciałbym robić owocowe nastawy ale najbardziej slody i z kukurydzy. Proszę o poradę.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu
Cały czas nie wiemy ILE destylatu kolega chce wydestylować. Jak 2-3l to alembik 10l mu wystarczy. Ale jak chce już zalać jakąś beczkę to ja tego nie widzę z takim małym kotłem. Beczka 50l to jakieś 150-200kg zboża do przerobienia. A to lekko licząc 500-700l zacieru. Ja mam kocioł 80l. Odpęd całego to jakieś 3h + 1-1,15 na rozgrzewanie. Dziennie da się zrobić 3 odpędy. Więc na taką beczkę 50l 3 dni poświęcam na odpęd i kolejne 3 na destylację właściwą. Odpęd robię na 6kW, a destylację właściwą na 1,4W. Niestety, efekt skali trzeba brać pod uwagę...
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
- Podziękował: 1 raz
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu
Szczerze to chce robić 2-3 litry raz w miesiącu a później pewnie raz na dwa miesiące. Chcę zacząć od przerobienia wina potem owocowe nastawy a w końcu to co lubię najbardziej whisky. Ale to wszystko w niedużych ilościach.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 gru 2019, 19:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu
To by się trzeba było zapytać tych co mają takie alembiki dla porównania
Tylko pytanie czy ma ktoś obydwa żeby porównać
Uderz do @Jan Okowita On sprzedaje alembiki może podpowie jaki alembik wybrać.
Pozdrawiam Góral
Tylko pytanie czy ma ktoś obydwa żeby porównać
Uderz do @Jan Okowita On sprzedaje alembiki może podpowie jaki alembik wybrać.
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu
Moim zdaniem różnice oczywiście jakieś tam będą, ale nie przejmowałbym się nimi jakoś bardzo. Sprzęt to jedynie kilka % ogólnego smaku/aromatu. Pisaliśmy o tym nie raz i nie dwa. Sposób zrobienia zacieru, drożdże, czas fermentacji nastawu/zacieru, wreszcie sam sposób prowadzenia destylacji, dojrzewanie.... To ma zdecydowanie większy wpływ niż kwestie sprzętu. Przypomnijcie sobie rum na melasie z pierwszej akcji. O ile pamiętam nie było dwóch takich samych a wszyscy robili z tej samej melasy...
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
- Podziękował: 1 raz