Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
Bartosz P.
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
Podziękował: 1 raz

Post autor: Bartosz P. »

Witam

Stoję przed zakupem destylatora, będzie to mój pierwszy profesjonalny. Chciałbym robić owocowe nastawy ale najbardziej slody i z kukurydzy. Proszę o poradę.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2921
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Góral bagienny »

Alembik :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Bartosz P.
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
Podziękował: 1 raz
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Bartosz P. »

Myślałem nad alembikiem, ale nie zbyt polecają na tym forum.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2921
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Góral bagienny »

A znane destylarnie na jakim sprzęcie pracują :)
Forum zostało "opanowane" (w pozytywnym znaczeniu) przez kolegów preferujących 96,6% :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: kwik44 »

A ja mimo wszystko napiszę, że kocioł z płaszczem to podstawa. A co u góry, nad nim, to już naprawdę nie ma znaczenia. Zwykły pot stil, albo ministill, cokolwiek. Ja używam miedzianą głowicę alembikową, półkową, można i długą rurę. A do środka kociołka wsadzam dodatkowo miedź.

W takim płaszczu (szeroki wlew i wylew) da się łatwo zatrzeć, wysłodzić lub wydestylować z młótem. Alembik fajna rzecz, ale żeby miało to sens to 50l minimum. A taki będzie drogi.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2921
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Góral bagienny »

Pewnie masz rację :) i dlatego pomimo posiadania alembika zamówiłem kocioł z płaszczem ;).
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: lesgo58 »

Bartosz P. pisze:Witam

Stoję przed zakupem destylatora, będzie to mój pierwszy profesjonalny. Chciałbym robić owocowe nastawy ale najbardziej slody i z kukurydzy. Proszę o poradę.
Alembik plus półkowa. O zbiorniku z płaszczem (może być bełkotka) nie wspomnę, bo to się rozumie samo z siebie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: kwik44 »

Cały czas nie wiemy ILE destylatu kolega chce wydestylować. Jak 2-3l to alembik 10l mu wystarczy. Ale jak chce już zalać jakąś beczkę to ja tego nie widzę z takim małym kotłem. Beczka 50l to jakieś 150-200kg zboża do przerobienia. A to lekko licząc 500-700l zacieru. Ja mam kocioł 80l. Odpęd całego to jakieś 3h + 1-1,15 na rozgrzewanie. Dziennie da się zrobić 3 odpędy. Więc na taką beczkę 50l 3 dni poświęcam na odpęd i kolejne 3 na destylację właściwą. Odpęd robię na 6kW, a destylację właściwą na 1,4W. Niestety, efekt skali trzeba brać pod uwagę...

Autor tematu
Bartosz P.
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
Podziękował: 1 raz
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Bartosz P. »

Szczerze to chce robić 2-3 litry raz w miesiącu a później pewnie raz na dwa miesiące. Chcę zacząć od przerobienia wina potem owocowe nastawy a w końcu to co lubię najbardziej whisky. Ale to wszystko w niedużych ilościach.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 gru 2019, 19:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2921
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Góral bagienny »

To tylko alembik ;) Polecam bo sam mam ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Bartosz P.
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
Podziękował: 1 raz
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Bartosz P. »

Taki alembik jak w sklepie AD wystarczy do whisky czy lepiej zwykły?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2921
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Góral bagienny »

To już kolego musisz sam dojść do tego który alembik wybrać ;)
Jeżeli myślisz tylko o rudej to taki bierz ;)
Tylko pytanie czy nie posmakujesz w owocówkach :scratch:
Niestety ale tu już musisz wybrać sam :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: seneka »

A jeżeli chcesz opcję budżetową ale też na Twoje pogrzeby wystarczającą ministill na szybkowarze od Zygmunta.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Autor tematu
Bartosz P.
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
Podziękował: 1 raz
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Bartosz P. »

Czyli w opcji alembika whisky, owocowe nie będą wychodziły tak dobre?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2921
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Góral bagienny »

To by się trzeba było zapytać tych co mają takie alembiki dla porównania ;)
Tylko pytanie czy ma ktoś obydwa żeby porównać :scratch:
Uderz do @Jan Okowita On sprzedaje alembiki może podpowie jaki alembik wybrać.
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: kwik44 »

Moim zdaniem różnice oczywiście jakieś tam będą, ale nie przejmowałbym się nimi jakoś bardzo. Sprzęt to jedynie kilka % ogólnego smaku/aromatu. Pisaliśmy o tym nie raz i nie dwa. Sposób zrobienia zacieru, drożdże, czas fermentacji nastawu/zacieru, wreszcie sam sposób prowadzenia destylacji, dojrzewanie.... To ma zdecydowanie większy wpływ niż kwestie sprzętu. Przypomnijcie sobie rum na melasie z pierwszej akcji. O ile pamiętam nie było dwóch takich samych a wszyscy robili z tej samej melasy...

Autor tematu
Bartosz P.
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 gru 2019, 15:20
Podziękował: 1 raz
Re: Jaki destylator do wyrobów ze słodu

Post autor: Bartosz P. »

Tak też właśnie myślałem, ale lepiej zapytać kolegów :respect: dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”