Czy to pleśń na winie?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
DonDonNon
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 2 paź 2019, 18:31

Post autor: DonDonNon »

Hej, zostało mi pół balonika wina, było już zlewane dwa razy i degustowane. Dzisiaj chciałem przelać to co zostało do butelek i na lustrze zauważyłem takie coś jak na załączniku. Czy to pleśń czy jakieś pozostałości po fermentacji? Obrazek

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 gru 2019, 21:54 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Czy to pleśń na winie?

Post autor: inblue »

To nie jest pleśń. Moim zdaniem wygląda bardziej na zakażenie Laktobakteriami.
Jeśli oprócz tej "przypadłości" smak, zapach i kolor jest bez zarzutu,
to bez zbędnej zwłoki rozlałbym do butelek i spasteryzował.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”