Destylacja bimbru metodą garnkową 1 dla początkujących
Witam! Mam pytanko:Metodą garnkową nr 1, Ile czasu trwa taka destylacja dla 4 litrów wody i 1 kg cukru to znaczy po jakim czasie mogę rozmontować konstrukcje żeby zobaczyć co mi wyszło Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.czy uszczelnienie wyłącznie ciastem wystarczy i czytając fora koledzy kilkakrotnie destylują na profesjonalnym sprzęcie aby smak był nadający się do wypicia.jak to jest przy pierwszej metodzie garnkowej bez filtrów.Dziękuje z góry za odpowiedzi i podpowiedzi i Pozdrawiam »
-
- Posty: 97
- Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
- Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Destylacja bimbru metodą garnkową 1 dla początkujących
Bez oddzielania przedgonu i pogonu bimberek będzie śmierdział i wykrzywiał gębę znacznie bardziej niż po pierwszej destylacji sprzętem garnek-chłodnica z oddzielaniem frakcji. Jednak nawet tak paskudny wyrób nie zagraża twojemu życiu - prędzej stracisz przytomność na porcelanowym muminie niż zatrujesz się metanolem i innymi świństwami. Ale na drugi dzień możesz mieć małą sraczkę i ból głowy.
A co do czasu destylacji to zależy od mocy grzałki. Powiedz ile watów ma twoja grzałka to policzę ci (w przybliżeniu) ile czasu potrzeba na całkowite wydestylowanie wsadu.
A co do czasu destylacji to zależy od mocy grzałki. Powiedz ile watów ma twoja grzałka to policzę ci (w przybliżeniu) ile czasu potrzeba na całkowite wydestylowanie wsadu.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu
-
- Posty: 49
- Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 10:52
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja bimbru metodą garnkową 1 dla początkujących
Przy nastawie 4 litry i 1 kg cukru mozesz odebrac netoda garnkowa jakies 1.2 litra 40% dosyc smierdzacego napitku. Zatem destylacja zajmie ci troche ponad godzine ( jezeli tak ci wyszlo z pomiaru szybkosci parowania).
Z tym ze w tym wszystkim nie powinno byc cukru: najpierw musisz ten cukier przefermentowac, co zajmie okolo tygodnia, a potem dopiero destylowac.
Czyli razem bedziesz potrzebowac 1 tydzien + 1 godzine.
I nie degustuj w trakcie destylacji - to bardzo niewskazane. Dopiero jak rozbierzesz i umyjesz aparature (w tym czasie mozesz swoj destylat czyms zaprawic i wpakowac do zamrazalnika) mozesz zaczac degustacje.
pozdrawiam
pluton
Co do czasu: wez czajnik, nalej litr wody, pogotuj pol godziny i zobacz, ile wody zostalo. Jezeli np. zostalo ci 0.5 litra, to znaczy, ze twoj czajnik jest w stanie odparowac litr na godzine.krempel pisze:... Ile czasu trwa taka destylacja dla 4 litrów wody i 1 kg cukru to znaczy po jakim czasie mogę rozmontować konstrukcje żeby zobaczyć co mi wyszło :...jak to jest przy pierwszej metodzie garnkowej bez filtrów
Przy nastawie 4 litry i 1 kg cukru mozesz odebrac netoda garnkowa jakies 1.2 litra 40% dosyc smierdzacego napitku. Zatem destylacja zajmie ci troche ponad godzine ( jezeli tak ci wyszlo z pomiaru szybkosci parowania).
Z tym ze w tym wszystkim nie powinno byc cukru: najpierw musisz ten cukier przefermentowac, co zajmie okolo tygodnia, a potem dopiero destylowac.
Czyli razem bedziesz potrzebowac 1 tydzien + 1 godzine.
I nie degustuj w trakcie destylacji - to bardzo niewskazane. Dopiero jak rozbierzesz i umyjesz aparature (w tym czasie mozesz swoj destylat czyms zaprawic i wpakowac do zamrazalnika) mozesz zaczac degustacje.
pozdrawiam
pluton