Witacie!
Chciałbym uwarzyć piwo, a konkretnie lagera typu "Warka". Jest to moje ulubione piwo, więc akurat takie chcę zrobić. Problem w tym, że nie wiem jaki słód powinienem użyć, aby otrzymać w efekcie smak zbliżony do oryginalnej Warki. Bardzo proszę o pomoc.
Jaki słód na piwo
-
Autor tematu - Posty: 10
- Rejestracja: czwartek, 31 gru 2009, 11:25
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jaki słód na piwo
Zerknij tutaj: http://www.wiki.piwo.org/index.php?titl ... 2od%C3%B3w
Robienie smacznego piwa to trudna sztuka. Robienie piwa o bardzo określonym (narzuconym) smaku to wielka sztuka. Do odważnych świat należy. Powodzenia
Robienie smacznego piwa to trudna sztuka. Robienie piwa o bardzo określonym (narzuconym) smaku to wielka sztuka. Do odważnych świat należy. Powodzenia
-
- Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 8 lip 2010, 11:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Warzę piwo od kilku lat. - Ulubiony Alkohol: Piwo domowe.
- Status Alkoholowy: Piwowar
Re: Jaki słód na piwo
Witam
Piwo to jest piwem dolnej fermentacji więc fermentacja musi przebiegać w temperaturze między 6-10 stopni celsjusza, oczywiście drożdze dolnej fermentacji i fermentacja około 3-4 tygodnie. W warunkach domowych i to wtym okresie ciężki warunek do spełnienia, chyba że masz lodówkę.
Słód jęczmienny pilzneński ze strzegomia, można dodać słód jęczmienny monachijski też ze Strzegomia. Zacieranie na wytrawnie czyli 90 minut w 62 stopniach w 72 stopniach do ujemnej próby jodowej. Ilość słodu zależy od ilości piwa jaką chcesz otrzymać. Około 5kg da 25 litrów piwa zależy od jakości słodu i wydajności zacierania i ekstraktu początkowego.
Piwa typu warka nie zrobisz bo trudno jest tak spieprzyć. Jak nie zakazisz to zawsze wyjdzie ci piwo lepsze niż koncernowe. Do koncernowych dodają cukier syrop kukurydziany itp. pasteryzują,filtrują więc smakuje jak smakuje.
Piwo to jest piwem dolnej fermentacji więc fermentacja musi przebiegać w temperaturze między 6-10 stopni celsjusza, oczywiście drożdze dolnej fermentacji i fermentacja około 3-4 tygodnie. W warunkach domowych i to wtym okresie ciężki warunek do spełnienia, chyba że masz lodówkę.
Słód jęczmienny pilzneński ze strzegomia, można dodać słód jęczmienny monachijski też ze Strzegomia. Zacieranie na wytrawnie czyli 90 minut w 62 stopniach w 72 stopniach do ujemnej próby jodowej. Ilość słodu zależy od ilości piwa jaką chcesz otrzymać. Około 5kg da 25 litrów piwa zależy od jakości słodu i wydajności zacierania i ekstraktu początkowego.
Piwa typu warka nie zrobisz bo trudno jest tak spieprzyć. Jak nie zakazisz to zawsze wyjdzie ci piwo lepsze niż koncernowe. Do koncernowych dodają cukier syrop kukurydziany itp. pasteryzują,filtrują więc smakuje jak smakuje.
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jaki słód na piwo
DEZYNFEKCJA. To jedna z najważniejszych rzeczy w tym przypadku.
Butelki, kapsle, korki, naczynia- jeśli mało czyste to nici. A słód to browarniczy.
P.S.
Pomyłka chciałem powiedzieć ( jęczmień browarniczy), ale zwykłym też można zrobić.
Butelki, kapsle, korki, naczynia- jeśli mało czyste to nici. A słód to browarniczy.
P.S.
Pomyłka chciałem powiedzieć ( jęczmień browarniczy), ale zwykłym też można zrobić.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 lis 2010, 20:23 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Posty scalone. Na przyszłość proszę używać opcji: "edycja".
Powód: Posty scalone. Na przyszłość proszę używać opcji: "edycja".
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Re: Jaki słód na piwo
Warka nie jest ze słodu, a przynajmniej całkowicie ze słodu. Browary komercyjne dodają do piwa grys kukurydziany, bo tak jest taniej. Jeżeli na puszcze jest napisane "zawiera słód jęczmienny", to warto się zastanowić co jeszcze zawiera. Robiąc piwo domowe masz tę pewność, że wiesz co zawiera. Na początek proponuję zakupić 4 kg najtańszego słodu po 4 zł za kilo, trochę chmielu, drożdże i masz smaczne piwo, lepsze od Warki;)
-
- Posty: 21
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 22:52
- Krótko o sobie: Pasjonuję się napojami..... różnymi ;)
- Ulubiony Alkohol: piwo
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Kujawy
Re: Jaki słód na piwo
Jak "lager typu "Warka"" jest Twoim ulubionym, to zapoluj na najniższą cenę i kup w sklepie.
Nie wiem co to za typ o którym piszesz, ale jak myślisz, że uwarzysz piwo jak sklepowe to się mylisz.
Po pierwsze: jak ktoś już napisał - pomimo fajnych reklam to co kupujesz w sklepie nie ma wiele wspólnego z piwem, ktoś kto pamięta komunę pamięta pewnie produkt czekoladopodobny - teraz produkuje się produkty piwopodobne. Dodają tam kukurydzę, ryż, i inne produkty niesłodowane, po prostu wypełniacze.
Po drugie: jak ktoś już napisał - ciężko zrobić taką popelinę jak koncerniaki. Produkując piwo domowe masz wpływ na nachmielenie, nagazowanie, wytrawność. Ale za pierwszą warką na pewno nie uzyskasz tego czego chcesz - trzeba się trochę pomęczyć.
Po trzecie: piwa typu lager/pilsner to piwa dolnej fermentacji - muszą być fermentowane w temperaturze od ok. 9 do max 15 stopni Celsjusza, potem jeszcze na koniec lagerowane - czyli przetrzymywane w temperaturze bliskiej 0 stopni celem wyklarowania i ułożenia.
Po czwarte: piwa dolnej fermentacji wymagają dojrzewania ok 1 tygodnia na 1 st BLG. czyli standardowy lager około 12 tygodni.
Po piąte - na pewno nie będzie taniej - na początek trzeba zakupić dość sporo sprzętu.
Po szóste: zapraszam na http://www.piwo.org.
WitamSzkieletor74 pisze:Witacie!
Chciałbym uwarzyć piwo, a konkretnie lagera typu "Warka". Jest to moje ulubione piwo, więc akurat takie chcę zrobić. Problem w tym, że nie wiem jaki słód powinienem użyć, aby otrzymać w efekcie smak zbliżony do oryginalnej Warki. Bardzo proszę o pomoc.
Jak "lager typu "Warka"" jest Twoim ulubionym, to zapoluj na najniższą cenę i kup w sklepie.
Nie wiem co to za typ o którym piszesz, ale jak myślisz, że uwarzysz piwo jak sklepowe to się mylisz.
Po pierwsze: jak ktoś już napisał - pomimo fajnych reklam to co kupujesz w sklepie nie ma wiele wspólnego z piwem, ktoś kto pamięta komunę pamięta pewnie produkt czekoladopodobny - teraz produkuje się produkty piwopodobne. Dodają tam kukurydzę, ryż, i inne produkty niesłodowane, po prostu wypełniacze.
Po drugie: jak ktoś już napisał - ciężko zrobić taką popelinę jak koncerniaki. Produkując piwo domowe masz wpływ na nachmielenie, nagazowanie, wytrawność. Ale za pierwszą warką na pewno nie uzyskasz tego czego chcesz - trzeba się trochę pomęczyć.
Po trzecie: piwa typu lager/pilsner to piwa dolnej fermentacji - muszą być fermentowane w temperaturze od ok. 9 do max 15 stopni Celsjusza, potem jeszcze na koniec lagerowane - czyli przetrzymywane w temperaturze bliskiej 0 stopni celem wyklarowania i ułożenia.
Po czwarte: piwa dolnej fermentacji wymagają dojrzewania ok 1 tygodnia na 1 st BLG. czyli standardowy lager około 12 tygodni.
Po piąte - na pewno nie będzie taniej - na początek trzeba zakupić dość sporo sprzętu.
Po szóste: zapraszam na http://www.piwo.org.
"Tego nie mogę powiedzieć, bo to jest tajemnica państwowa, mogę tylko powiedzieć, że mam 5 złotych od bombki"
-
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 21 wrz 2011, 08:26
Re: Jaki słód na piwo
A w dodatku poszczególne elementy zestawu startowego służą nie tylko do wyrobu piwa. W butelki przelewam soki owocowe, kompoty, wszystko kapsluje i pasteryzuje w kotle zacierno-warzelnym.
To zależy co warzysz. Lager czy pale- może i nie wyjdą taniej niż ze sklepu, ale gdzie znajdziesz pszeniczne za 2zł? Poza tym moje najbardziej nieudane piwo smakowało lepiej niż koncernowe.Fidel pisze:(...)
Po piąte - na pewno nie będzie taniej - na początek trzeba zakupić dość sporo sprzętu.
A w dodatku poszczególne elementy zestawu startowego służą nie tylko do wyrobu piwa. W butelki przelewam soki owocowe, kompoty, wszystko kapsluje i pasteryzuje w kotle zacierno-warzelnym.
Re: Jaki słód na piwo
Niezależnie, czy będzie to takie czy inne piwo 12BLG, to będzie kosztować podobnie. Koszt słodu jest podstawowym kosztem w piwie.
Całkowity koszt piwa 12Blg (5% alkoholu) to 1,1zł za butelkę, czyli na pewno taniej niż w sklepie, ale jakość niebotyczna.
Poza tym, aby wyprodukować piwo czyste w smaku, bez estrów owocowych, można śmiało użyć drożdży górnej fermentacji, ale fermentować w dolnym zakresie temperatur.
Dla początkujących polecam drożdże suche S-33. Kosztują grosze, bo 6zł za saszetkę, można używać ich wielokrotnie, z warki na warkę, a dają radę fermentować nawet w 13-14 st.C, dając piwa czyste w smaku o charakterze użytego słodu i chmielu.
Kilka najprostszych przepisów.
Piwo jasne, delikatnie chmielone, delikatne w smaku, 12Blg, 25 litrów, drożdże s-33:
5kg słodu pilźnieńskiego, 50g chmielu Lubelski, zacieranie 62 st.C/50minut, 72 st.C/20 minut, chmielenie-60minut-wszystko wrzucić na początku gotowania
Piwo złote, solidnie chmielone, pełnosłodowe bogate w różne smaki, 12Blg, 25 litrów, drożdże s-33:
5kg słodu monachijskiego jasnego, 50g chmielu Marynka, zacieranie jak wyżej, chmielenie, połowa chmielu w 60 minucie, połowa w 30 minucie
Całkowity koszt piwa 12Blg (5% alkoholu) to 1,1zł za butelkę, czyli na pewno taniej niż w sklepie, ale jakość niebotyczna.
Poza tym, aby wyprodukować piwo czyste w smaku, bez estrów owocowych, można śmiało użyć drożdży górnej fermentacji, ale fermentować w dolnym zakresie temperatur.
Dla początkujących polecam drożdże suche S-33. Kosztują grosze, bo 6zł za saszetkę, można używać ich wielokrotnie, z warki na warkę, a dają radę fermentować nawet w 13-14 st.C, dając piwa czyste w smaku o charakterze użytego słodu i chmielu.
Kilka najprostszych przepisów.
Piwo jasne, delikatnie chmielone, delikatne w smaku, 12Blg, 25 litrów, drożdże s-33:
5kg słodu pilźnieńskiego, 50g chmielu Lubelski, zacieranie 62 st.C/50minut, 72 st.C/20 minut, chmielenie-60minut-wszystko wrzucić na początku gotowania
Piwo złote, solidnie chmielone, pełnosłodowe bogate w różne smaki, 12Blg, 25 litrów, drożdże s-33:
5kg słodu monachijskiego jasnego, 50g chmielu Marynka, zacieranie jak wyżej, chmielenie, połowa chmielu w 60 minucie, połowa w 30 minucie
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2013, 18:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód na piwo
Warze od roku - już prawie 1000 litrów strzeliło i powiem tyle określenie "chce zrobić piwo takie jak:
- warka
- tyskie
- żywiec
- itp koncernowe "
skwituje tylko tyle, po co kopiować gówno (bez smaku, często bez słodu i częściej bez chmielu).
Wybacz słownictwo, ale zrobienie piwa takie jak koncernowe w środowisku piwowarów domowych uchodzi za obelgę najgorszego kalibru.
Pomijając cenę piwa to powiem tyle: najgorsze piwo zrobione z brewkita (tzw. gotowiec inaczej pucha) bije na głowę wszystkie koncerniaki.
Mój piwny blog http://domowybrowarmole.blogspot.com/
- warka
- tyskie
- żywiec
- itp koncernowe "
skwituje tylko tyle, po co kopiować gówno (bez smaku, często bez słodu i częściej bez chmielu).
Wybacz słownictwo, ale zrobienie piwa takie jak koncernowe w środowisku piwowarów domowych uchodzi za obelgę najgorszego kalibru.
Pomijając cenę piwa to powiem tyle: najgorsze piwo zrobione z brewkita (tzw. gotowiec inaczej pucha) bije na głowę wszystkie koncerniaki.
Mój piwny blog http://domowybrowarmole.blogspot.com/
Pozdrawiam,
Lkulos
Lkulos