Znaleziono 10 wyników
- wtorek, 8 sie 2017, 03:31
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
- Odpowiedzi: 217
- Odsłony: 121901
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów
Witam Koledzy. Pomiary godz.8 rano BLG 20, temp. nastawu 19*C nic się nie działo. Godz.19 BLG bez zmian temp. nastawu 21*C. Minęła więcej niż doba i nic się nie dzieje. Jak na drożdże turbo to trochę dziwne. Czy temperatura otoczenia może mieć znaczenie? Beczka stoi w komórce na dworze. Co prawda j...
- niedziela, 6 sie 2017, 20:39
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Konserwacja destylatora.
- Odpowiedzi: 31
- Odsłony: 12646
Re: Konserwacja destylatora.
Jeśli chodzi o alkohol etylowy, to największe właściwości bakteriobójcze wykazuje przy zawartości ok. 70% wag. etanolu.
- niedziela, 3 sty 2016, 20:17
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Destylacja bez miedzi.
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 43542
Re: Destylacja bez miedzi.
Znalazłem chwilę czasu i opracowałem wyniki z analizy związków siarkowych w destylatach i rektyfikatach zbożowych. Oznaczenia na wykresie: Destylat Cu/Rektyfikat Cu - użyłem starych destylatów, które stały oddestylowane poprzez przypięcie głowicy do zbiornika z płaszczem. Grzane do 95 o C na głowicy...
- piątek, 1 sty 2016, 17:22
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Destylacja bez miedzi.
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 43542
Re: Destylacja bez miedzi.
Moim zdaniem tutaj został popełniony błąd, należało zakwaszać raczej kwasem fosforowym niż siarkowym. Obecnie sytuacja jest taka że jakiś % to całego oznaczanego SO2 pochodzi z dodanego kwasu siarkowego ((podejrzewam że może to być nawet kilkadziesiąt procent ogólnego SO2). Specjalnie użyłem kwasu ...
- środa, 30 gru 2015, 22:29
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Destylacja bez miedzi.
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 43542
Re: Destylacja bez miedzi.
Dzięki za pozytywne słowa. Nie śmiem pytać - ale czy można by w dogodnej porze takie experymenta zrobić dla cukrówek z rożnymi gatunkami drożdży lub porównanie "cukru sklepowego" z glukozą? Pytać można zawsze ;) Oczywiście, że tak. Tylko Kolego @ Tymek76 musisz mi podać co konkretnie Cię i...
- środa, 30 gru 2015, 18:36
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Destylacja bez miedzi.
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 43542
Re: Destylacja bez miedzi.
Pomiar Brix po zacieraniu: Żyto: 23,4+23,6+23,4= śr. 23,46 Pszenica: 21,3+21,2+21,3= śr. 21,26 Mąka luksusowa Złoty Łan (ZŁ): 19,1+19,1+19,1= śr. 19,1 Do poszczególnych zacierów dodano wody celem rozcieńczenia zacieru (szybsza fermentacja): Żyto: 9,6l Pszenica: 7,7l ZŁ: 6,5l Pomiar Brix po uzupełni...
- niedziela, 13 gru 2015, 22:20
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Destylacja bez miedzi.
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 43542
Re: Destylacja bez miedzi.
Przygotowałem dzisiaj zaciery z następujących surowców: - Mąka: Żyto ozime Dańkowskie Złote ( Secale cereale L. ) 3kg - Mąka: Pszenica zwyczajna ozima ( Triticum aestivum L. emend. Fiori et Pao ) 3kg - Mąka luksusowa Złoty Łan 3kg Stosunek wody do mąki: 1:3 Dawkowanie enzymów: - Enzym upłynniający ...
- niedziela, 13 gru 2015, 13:08
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Destylacja bez miedzi.
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 43542
Re: Destylacja bez miedzi.
Dla zainteresowanych mogę zrobić zaciery z żyta i pszenicy oraz cukrówkę. Następnie zbadać zawartość siarki lotnej i związanej każdego dnia fermentacji. Zaciery oddestylować w zbiorniku z płaszczem i rurze bez wypełnienia do odessania całego alkoholu, a następnie podzielić na 2 równe części. Jedną c...
- niedziela, 13 gru 2015, 03:17
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Destylacja bez miedzi.
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 43542
Re: Destylacja bez miedzi.
Związki siarkowe (siarczany, siarczyny H 2 S, merkaptany i inne, w większości lotne) są ważną grupą składników determinujących procesy metabolizmu drożdży. Związki siarkowe charakteryzują się bardzo niskim progiem wyczuwalności i już ich śladowe ilości powodują nietypowe, nieprzyjemne zmiany bukietu...
- czwartek, 1 lip 2010, 10:30
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Jaki słód na piwo
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 9403
Jaki słód na piwo
Witacie!
Chciałbym uwarzyć piwo, a konkretnie lagera typu "Warka". Jest to moje ulubione piwo, więc akurat takie chcę zrobić. Problem w tym, że nie wiem jaki słód powinienem użyć, aby otrzymać w efekcie smak zbliżony do oryginalnej Warki. Bardzo proszę o pomoc.
Chciałbym uwarzyć piwo, a konkretnie lagera typu "Warka". Jest to moje ulubione piwo, więc akurat takie chcę zrobić. Problem w tym, że nie wiem jaki słód powinienem użyć, aby otrzymać w efekcie smak zbliżony do oryginalnej Warki. Bardzo proszę o pomoc.