Rozbudowa Aparatury
Witam kolegów, pewnego dnia obudziłem się z pięknym obrazem w głowie (litry spirytusu na mojej półce). Strasznie mi się to spodobało i po chwili myślenia jak tego dokonać, stwierdziłem, że kupie destylator i sam zrobię. Troszeczkę czytania co i jak kupić, z czego również nie chciałem wydać od razu majątku, bo mogło by mi psocenie nie podejść, ale jednak chęci zostały. Robię swój spirytus i jestem zadowolony z jakości, ale chciałbym robić jeszcze lepszy trunek i o to pytanie co powinienem dołożyć w swoim destylatorze aby był Idealny. Brat ma Tiga to mu zlecę wykonanie . Jednak muszę wiedzieć co i jak ma to wykonać. Najlepiej by było jakby mi to koledzy w punktach opisali od najważniejszego elementu do dodania do tego najmniej istotnego. Nie stać mnie tak od razu zrobić wszystko więc po kolei bym dodawał każdy z elementów.
Mój sprzęt to:
- KEG o pojemności 50 l w otulinie z zaworem spustowym,
- głowica Aabratek o długości 43 cm i kącie nachylenia 100 stopni (wysokość ze skosem ok. 30 cm)
- chłodnica 2,5 m wykonana z rury karbowanej DN 12,
- kolumna z zaworem iglicowym o długości 90 cm z rury 60,3 cm,
- wypełnienie kolumny druciakami nierdzewnymi,
- katalizator 30 cm - sprężynki miedziane pryzmatyczne,
- 3 złącza SMS,
- grzałka elektryczna 1400 i 2000 W,
- termometr tarczowy w keg,
- termometr elektroniczny na szczycie kolumny,
Z tego co się zdążyłem zorientować, to trzeba dać sprężynki pryzmatyczne i termometr na 10 półce (lecz dokładnie nie wiem w którym miejscu), zainteresowany byłem również OLM, ale nie wiem jakie to ma zadanie i jak to zrobić . Coś już o psoceniu wiem, ale w porównaniu do was chłopaki, to uważam że jestem zielony. Przepraszam jeżeli już gdzieś podobny temat był, ale ja wolę jak odpowiedzi są do mnie i pod moją aparaturę. Dzięki za pomoc
Mój sprzęt to:
- KEG o pojemności 50 l w otulinie z zaworem spustowym,
- głowica Aabratek o długości 43 cm i kącie nachylenia 100 stopni (wysokość ze skosem ok. 30 cm)
- chłodnica 2,5 m wykonana z rury karbowanej DN 12,
- kolumna z zaworem iglicowym o długości 90 cm z rury 60,3 cm,
- wypełnienie kolumny druciakami nierdzewnymi,
- katalizator 30 cm - sprężynki miedziane pryzmatyczne,
- 3 złącza SMS,
- grzałka elektryczna 1400 i 2000 W,
- termometr tarczowy w keg,
- termometr elektroniczny na szczycie kolumny,
Z tego co się zdążyłem zorientować, to trzeba dać sprężynki pryzmatyczne i termometr na 10 półce (lecz dokładnie nie wiem w którym miejscu), zainteresowany byłem również OLM, ale nie wiem jakie to ma zadanie i jak to zrobić . Coś już o psoceniu wiem, ale w porównaniu do was chłopaki, to uważam że jestem zielony. Przepraszam jeżeli już gdzieś podobny temat był, ale ja wolę jak odpowiedzi są do mnie i pod moją aparaturę. Dzięki za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 kwie 2019, 23:03 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Rozbudowa Aparatury
Według mnie taka kolejność:
1) zaizolowanie kolumny
2) wypełnienie dobrymi sprężynkami KO + w miarę dokładny termometr na 10 półce
3) OLM
4) bufor
5) dokładniejszy termometr w KEGu, mierzący temperaturę cieczy - czyli ja bym go sporo niżej umieścił
1) zaizolowanie kolumny
2) wypełnienie dobrymi sprężynkami KO + w miarę dokładny termometr na 10 półce
3) OLM
4) bufor
5) dokładniejszy termometr w KEGu, mierzący temperaturę cieczy - czyli ja bym go sporo niżej umieścił
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rozbudowa Aparatury
Oczywiście sprzęt można udoskonalać ale głownie po to aby pracować lepiej i bardziej komfortowa. Aby otrzymywać idealny spirytus jak najmniejszym wysiłkiem.
Polecam Ci przeanalizować projekt z poniższego linku. Do tego projektu można dodać bufor i zamienić OVM na OLM. Reszta jest w jak najlepszym porządku. Warto poczytać cały wątek.
post94422.html#p94422
post92095.html#p92095
I na tym sprzęcie co masz można zrobić trunek/spirytus idealny. Nie w sprzęcie problem ale w głowie operatora.Artur1608 pisze:... Robię swój spirytus i jestem zadowolony z jakości, ale chciałbym robić jeszcze lepszy trunek i o to pytanie co powinienem dołożyć w swoim destylatorze aby był Idealny. ...
Oczywiście sprzęt można udoskonalać ale głownie po to aby pracować lepiej i bardziej komfortowa. Aby otrzymywać idealny spirytus jak najmniejszym wysiłkiem.
Polecam Ci przeanalizować projekt z poniższego linku. Do tego projektu można dodać bufor i zamienić OVM na OLM. Reszta jest w jak najlepszym porządku. Warto poczytać cały wątek.
post94422.html#p94422
post92095.html#p92095
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Rozbudowa Aparatury
Rozbudowa przebiega pomyślnie.
Dołożone:
-Ocieplenie
-sprężynki
-10 półka
-OVM
Przy pierwszej destylacji na OVM już się pojawił problem, a mianowicie, wszystkie termometry ciągle falują, przez co nie mogę poprowadzić procesu tak, aby wiedzieć kiedy np: zmniejszyć odbiór.
Raz skacze termometr przy OVM, raz na 10 półce, czasem wszystkie. Natomiast co jakiś czas stają się stabilne a po chwili znów falują np: 76.9 do 77.5 i z powrotem spada, czasem podskoczy do 77.1 i po np minucie spadnie do 76.5, i tak cały czas, dodam że najczęściej te przeskoki trwają dosłownie sekundy, spirytus jest okej, ale niestety nie mam procesu pod kontrolą. Termometry są pod ociepleniem więc nie ma na nie wpływ zewnętrzny, zamiana sond miejscami nic nie zmienia a ja już nie wiem czemu się tak dzieje, może wy macie jakieś pomysły?
Dołożone:
-Ocieplenie
-sprężynki
-10 półka
-OVM
Przy pierwszej destylacji na OVM już się pojawił problem, a mianowicie, wszystkie termometry ciągle falują, przez co nie mogę poprowadzić procesu tak, aby wiedzieć kiedy np: zmniejszyć odbiór.
Raz skacze termometr przy OVM, raz na 10 półce, czasem wszystkie. Natomiast co jakiś czas stają się stabilne a po chwili znów falują np: 76.9 do 77.5 i z powrotem spada, czasem podskoczy do 77.1 i po np minucie spadnie do 76.5, i tak cały czas, dodam że najczęściej te przeskoki trwają dosłownie sekundy, spirytus jest okej, ale niestety nie mam procesu pod kontrolą. Termometry są pod ociepleniem więc nie ma na nie wpływ zewnętrzny, zamiana sond miejscami nic nie zmienia a ja już nie wiem czemu się tak dzieje, może wy macie jakieś pomysły?
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Rozbudowa Aparatury
- skoki napięcia w sieci, a co za tym idzie zmienna moc grzania.
- moc gzania na granicy stabilności kolumny + punkt wyżej i destabilizacja jak się patrzy
- nierównomierne spływanie flegmy. Źle zasypane sprężynki lub kolumna nie w pionie. Lub obie przyczyny na raz.
Nie zauważyłem abyś miał regulator mocy. Najlepiej z watomierzem/amperomierzem. A beż tego nie zauważysz czy moc pływa.
Czy to dzieję się przez cały proces? Czy tylko w pierwszej połowie.A jak odpędzisz z 2-3 litry ustaje?
Jeśli tak to może zbyt dużo lejesz do kega. Płyn się rozszerza i zalewa dół kolumny lub zbyt pieni i ten sam efekt.
Ale jeśli jak piszesz głupienie termometru trawa po kilka sekund to przyczyny szukał bym w termometrze. Zanurz sondy w dużym garnku wrzątkiem i obserwuj cio się dzieje w czsie. Jeśli będzie stabilny to przyczyna gdzieś tkwi w kolumnie.
Jeśli masz reg.mocy zmniejsz moc o 20-30 % i obserwuj czy się poprawiło. Jak będzie ok to zwiększaj moc grzania do destabilizacji.
Jak zacznie się destabilizować zmniejsz moc o 10% i to będzie Twoja maksymalna moc/wydajność kolumny do pracy na przyszlość.
- moc gzania na granicy stabilności kolumny + punkt wyżej i destabilizacja jak się patrzy
- nierównomierne spływanie flegmy. Źle zasypane sprężynki lub kolumna nie w pionie. Lub obie przyczyny na raz.
Nie zauważyłem abyś miał regulator mocy. Najlepiej z watomierzem/amperomierzem. A beż tego nie zauważysz czy moc pływa.
Czy to dzieję się przez cały proces? Czy tylko w pierwszej połowie.A jak odpędzisz z 2-3 litry ustaje?
Jeśli tak to może zbyt dużo lejesz do kega. Płyn się rozszerza i zalewa dół kolumny lub zbyt pieni i ten sam efekt.
Ale jeśli jak piszesz głupienie termometru trawa po kilka sekund to przyczyny szukał bym w termometrze. Zanurz sondy w dużym garnku wrzątkiem i obserwuj cio się dzieje w czsie. Jeśli będzie stabilny to przyczyna gdzieś tkwi w kolumnie.
Jeśli masz reg.mocy zmniejsz moc o 20-30 % i obserwuj czy się poprawiło. Jak będzie ok to zwiększaj moc grzania do destabilizacji.
Jak zacznie się destabilizować zmniejsz moc o 10% i to będzie Twoja maksymalna moc/wydajność kolumny do pracy na przyszlość.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 maja 2019, 15:36 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Re: Rozbudowa Aparatury
Niestety regulatora mocy jeszcze nie posiadam, dopiero w planie na przyszłość, więc grzeje 2000w. można źle zasypać sprężynki?. Raczej za dużo nie wlewam, jakieś 40l do Kega 50l. Termometry są dobre, ale zająłem się portami, termometry prawie że wkładane na wcisk były, rozwierciłem i dospawałem większe porty a do tego dałem pastę termo przepuszczalną, ale przetestuję dopiero na weekendzie bo nie mam na razie kiedy, może to pomoże
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Rozbudowa Aparatury
-jak wyglądają podparcia sprężynek. Nie są zbyt "ciasne"?
A poza tym pisałeś ze masz sprężynki tylko w katalizatorze. a reszta to zmywaki. jak przygotowane i ułożone??
Sądzę ze pracowałeś na 2kW. Następnym razem jak już wystartujesz przełącz sie na grzałkę 1,5kW i zmniejsz odbiór.
Zobaczysz jak wtedy pracuje kolumna. Jeśli sie "uspokoi" przełącz na 2 kW i obserwuj. Jeśli ponownie temp zacznie pływać, ewidentnie to zbyt duża moc pracy
-np. zbyt zostały ubite. Nie koniecznie celowo, ale przestawiając kolumnę stukając o podłogęArtur1608 pisze: można źle zasypać sprężynki?.
-jak wyglądają podparcia sprężynek. Nie są zbyt "ciasne"?
A poza tym pisałeś ze masz sprężynki tylko w katalizatorze. a reszta to zmywaki. jak przygotowane i ułożone??
Sądzę ze pracowałeś na 2kW. Następnym razem jak już wystartujesz przełącz sie na grzałkę 1,5kW i zmniejsz odbiór.
Zobaczysz jak wtedy pracuje kolumna. Jeśli sie "uspokoi" przełącz na 2 kW i obserwuj. Jeśli ponownie temp zacznie pływać, ewidentnie to zbyt duża moc pracy
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Re: Rozbudowa Aparatury
Spreżynki mam już w całej kolumnie, podparte zmywakami, wczesniej mialem same zmywaki ale ternometry nie szalały bo tych na 10 półce i przy OVM wcale nie było, ostatnio ten w głowicy stał praktycznie, wiec dlatego przerobione porty bo tylko one były inne niż ten w głowicy. W Sobotę zobaczymy, ale przy kegu 50 grzałka 2000w nie powinna zalewac.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Rozbudowa Aparatury
Pomijam tu straty cieplne związane z: mniej lub lepszym ociepleniem, kształtem (powierzchnią) zbiornika, temperaturą zewnętrzną itp
Moc grzania dobiera się do średnicy ( wydajności) kolumny!!
Jeśli złoże jest punktowo zbyt zagęszczone przepustowość jego się zmniejsza i może dochodzić do punktowego zalewania i zakłócenia pracy.
Termometr na 10 półce jest czuły na zbyt dużą moc w stosunki do szybkości odbioru i ilość spływającej flegmy.
Jeśli w tym jest błąd to po zmniejszeniu mocy problem ustąpi.
Górny termometr może wariować jeśli skraplacz podaje zbyt zimną flegmę. Może się tak zdarzyć jeśli przepływ chłodzenia jest różny. A czasem zawory grzybkowe w połączeniu z wahaniem ciśniena w sieci zmieniają ilość przepływu.
Ani przy 20 litrowym, ani przy 50 ani 100. Włożona określona moc odparuje taką samą ilość cieczy niezależnie od pojemności zbiornika.Artur1608 pisze: ale przy kegu 50 grzałka 2000w nie powinna zalewać.
Pomijam tu straty cieplne związane z: mniej lub lepszym ociepleniem, kształtem (powierzchnią) zbiornika, temperaturą zewnętrzną itp
Moc grzania dobiera się do średnicy ( wydajności) kolumny!!
Jeśli złoże jest punktowo zbyt zagęszczone przepustowość jego się zmniejsza i może dochodzić do punktowego zalewania i zakłócenia pracy.
Termometr na 10 półce jest czuły na zbyt dużą moc w stosunki do szybkości odbioru i ilość spływającej flegmy.
Jeśli w tym jest błąd to po zmniejszeniu mocy problem ustąpi.
Górny termometr może wariować jeśli skraplacz podaje zbyt zimną flegmę. Może się tak zdarzyć jeśli przepływ chłodzenia jest różny. A czasem zawory grzybkowe w połączeniu z wahaniem ciśniena w sieci zmieniają ilość przepływu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 maja 2019, 15:54 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Re: Rozbudowa Aparatury
Mimo wymiany portów i grzaniu 1500w, dalej raz faluje raz stoi, i dziwna temperatura w głowicy bo 73 stopnie a 10 półka falowała w okolicy 76 stopni.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 maja 2019, 11:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.