Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

slowik
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: okolice Łodzi
Załączniki
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Postautor: slowik » sobota, 10 sty 2015, 13:57

Na początku zastosowałem się do rady Trenera i na razie coś się ruszyło zobaczymy. Jeżeli padną zapodam turbo jeżeli to nie pomoże to już tylko gotowanie i drugi nastaw na dundrze
Dzięki za rady


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Wit_Old
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Postautor: Wit_Old » piątek, 1 mar 2019, 09:27

Cześć! Chciałbym się pochwalić swoją pierwszą cukrówką :)

Nastaw to:
- 19l wody
- 5kg cukru
- 100g drożdzy piekarniczych "Babuni" (niestety po 2 tygodniach BLG zatrzymało się na poziomie 10, więc doprawiłem turbo drożdżami i po kilku dniach zjechało do -1) - od teraz będę robił tylko na Turbo, mea culpa!

Po zakończeniu fermentacj zlałem z nad osadu i dodałem duo klaru. Po 2 tygodniach poszło do gotowania, w sumie 17l.

Z pierwszego gotowania otrzymałem 5l 40% destylatu. Przed drugim gotowaniem rozcieńczyłem do 30% i finalnie wyszły mi 3 litry (destylowałem do 45%), z czego 2/3 to 80%! Wszystko rozcieńczyłem do 50%. Użyłem do tego wody źródlanej z Lidla "Saguaro" (nic nie mętnieje, więc polecam) i tak otrzymałem 4,2l wódeczeki :)

Zapach i smak 10/10. Nic nie czuć drożdży. Czyżby to zasługa lekkiej modyfikacji mojego PSa? Rurkę wylotu par (45 cm nierdzewki) zamieniłem na metrową miedzianą.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość