Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?
-
Autor tematu - Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Witam grono piwoszy,
Przy ostatniej warce Black AIPA zdarzyło mi się coś takiego:
Piwo ma ok miesiąca, fermentowane w temperaturze 18-19 oC. Drożdże to US-05. Fermentowało spokojnie ale długo do końca bąblowało, blg początkowe 14 na końcu to ok 4. Tydzień temu chmieliłem na zimno. Kiedy otworzyłem fermentor to widać było delikatne białe płytki na powierzchni ale sądziłem że to jeszcze drożdże, a wczoraj widzę to właśnie, bąble i lekko kwaśny zapach. Piwo po przelaniu waliło farbą (emulsją). W smaku dobre lekko kwaśne ale raczej w porządku. Pleśnią nie czuć.
Czy spotkaliście się z czymś takim? Wypić szybko zanim się zepsuje czy od razu do kibla ?
Przy ostatniej warce Black AIPA zdarzyło mi się coś takiego:
Piwo ma ok miesiąca, fermentowane w temperaturze 18-19 oC. Drożdże to US-05. Fermentowało spokojnie ale długo do końca bąblowało, blg początkowe 14 na końcu to ok 4. Tydzień temu chmieliłem na zimno. Kiedy otworzyłem fermentor to widać było delikatne białe płytki na powierzchni ale sądziłem że to jeszcze drożdże, a wczoraj widzę to właśnie, bąble i lekko kwaśny zapach. Piwo po przelaniu waliło farbą (emulsją). W smaku dobre lekko kwaśne ale raczej w porządku. Pleśnią nie czuć.
Czy spotkaliście się z czymś takim? Wypić szybko zanim się zepsuje czy od razu do kibla ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lut 2019, 10:38 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń?
Zapach może być od drożdży. Jak w smaku ok to ja bym to dalej fermentował i butelkował. Wylać zawsze można. Osobiście się nie spotkałem z zapachem farby choć sam nie wącham w trakcie fermentacji. Zazwyczaj po 2-3 tyg. Z wyglądu wygląda na kończącą się fermentację.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
Autor tematu - Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń?
Dzięki, gdzieś też znalazłem taką informację. Wczoraj była próba organoleptyczna zakapslowanej kilka dni temu buteleczki, póki co jest dobre, lekko się już nagazowało. W smaku jeszcze nieułożone ale bez zapachu farmy i kwasu.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?
Kiedyś za wcześnie zakapslowałem Trappista i miałem dwie skrzynki granatów. Obryzgało ściany w pokoju, całe szczęście że nie oberwałem kawałkiem szkła np. w oko. Skrzynki zabezpieczone ciężkim kocem wyniosłem za dom i tam powystrzelały do końca.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?
Ostatnio butelkowałem lagera który na cichą dostał sporo chmielu na zimno. Efekt był taki że zaczęła pojawiać się piana i wydzielało się sporo CO2. Po przefiltrowaniu przez hopspider i zabutelkowaniu nie ma przegazowania, w smaku wszystko w porządku. Jedynie co to do butelek dostało się trochę drobinek chmielu przez co na ciepło piwo wyłazi z butelki - trzeba schłodzić. Zdjęcie typowego tlenowca masz tu https://www.piwo.org/forums/topic/13281 ... %9B%C5%84/
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
Autor tematu - Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?
No i po czasie...
Piwo się chyba jednak nie zepsuło a tylko przegazowało, co oznacza że nie wyrobiło do końca.
W smaku jest ok, nie skwaśniało czego się bałem. Może nie jest jakoś super smaczne ale pijalne. No i po chwili stwierdzam ze moc również jest!
Piwo się chyba jednak nie zepsuło a tylko przegazowało, co oznacza że nie wyrobiło do końca.
W smaku jest ok, nie skwaśniało czego się bałem. Może nie jest jakoś super smaczne ale pijalne. No i po chwili stwierdzam ze moc również jest!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Czy piwo jest zepsute? Pleśń? Tlenowce?
Pierwszy post pisales 1,5 miesiąca temu. A juz wtedy stalo miesiac. Wg mnie, odfermentowalo prawidłowo. Kiedy butelkowales to piwo? Ile dales cukru na litr?
Albo dodałeś za dużo cukru na refermentacje.Qba pisze: Piwo się chyba jednak nie zepsuło a tylko przegazowało, co oznacza że nie wyrobiło do końca.
Pierwszy post pisales 1,5 miesiąca temu. A juz wtedy stalo miesiac. Wg mnie, odfermentowalo prawidłowo. Kiedy butelkowales to piwo? Ile dales cukru na litr?
Ostatnio zmieniony sobota, 30 mar 2019, 10:29 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.