Kamil96

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Kamil96
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 3 sty 2019, 21:06

Post autor: Kamil96 »

Witam nazywam się Kamil, mam 22 lata. Zaczynam przygodę z winem - moim pierwszym produktem jest wino wieloowocowy (jabłko malina) robili się już od połowy sierpnia. Spuściłem je już 2 razy, za pierwszym razem dałem moim kolegom (króliki doświadczalne) nachlać się tym i mieli biegunkę. Sądzę, że od obumarłych drożdży, bo lałem prosto z baniaka. Teraz wino wygląda znakomicie, z tym że dałem 13 kg cukru do 25 l :D i słodkie bardzo jest, ale chyba to nie jest problem. Zamierzam je butelkować i pytanie jakie korki użyć? Następnym produktem jest wino ryżowe - proszę o propozycje :D
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 12:14 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
koncentraty wina

trooll1980
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 28 lip 2018, 14:36
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przywitanie

Post autor: trooll1980 »

Łooooooo matkooooo :D
Powiedzcie, że to jakiś żart noworoczny !!!

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 sty 2019, 22:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Kamil96
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 3 sty 2019, 21:06
Re: Przywitanie

Post autor: Kamil96 »

Dlaczego żart
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Przywitanie

Post autor: orzeszek87 »

Witam Kamilu. Powiem Ci rozbawiłeś mnie na maksa. Zanim zaczniesz cokolwiek następnego wstawiać to lepiej poczytaj trochę podstaw produkcji wina. Jest jeden pozytyw. Zacząłeś od wina i dobrze bo jakbyś poszedł od razu w destylacje to jeszcze może krzywdę byś sobie zrobił. Witam i życzę powodzenia.
https://www.alkoholeforum.pl

trooll1980
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 28 lip 2018, 14:36
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przywitanie

Post autor: trooll1980 »

Absolutnie nie chciałem cię urazić ale 13 kg cukru to chyba syrop chciałeś zrobić a nie wino więc tak jak napisał kolega wyżej czytaj czytaj czytaj. Następne winko może będzie wtedy winkiem. Pozdrawiam i powodzenia.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
Kamil96
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 3 sty 2019, 21:06
Re: Przywitanie

Post autor: Kamil96 »

Myślałem na początku im więcej tym lepiej :D ale pytanie czy wgl opłaca mi się kasę na butelki marnować wino w miarę klarowne ale nie chcę siary dawać.

Scalono.

À propos pędzenia to przymierzam się i zbieram hajs 1000 zł potrzebne.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sty 2019, 05:49 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Panoramiks_druid
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 4 gru 2018, 23:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Okolice Płocka
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przywitanie

Post autor: Panoramiks_druid »

Tak gwoli ciekawości..., skąd wziąłeś taki "przepis" na to wino...? Pytam bo taką ilością cukru można by nasycić przynajmniej 2 razy taką ilość litrów jak Twoje, a i tak byłoby i mocne i słodkie..., czytałeś coś na ten temat czy zrobiłeś tak na "czuja"...?

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Przywitanie

Post autor: PETER29 »

Po pierwsze przeczytaj książkę Pana Cieslaka o domowym wyrobie win. Po drugie kup cukromierz. Dalej już będzie z górki .
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
Kamil96
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 3 sty 2019, 21:06
Re: Przywitanie

Post autor: Kamil96 »

Okej, ale chodzi mi o to, czy to wino się nadaje do picia w ogóle?
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sty 2019, 19:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Przywitanie

Post autor: orzeszek87 »

Nie nadaje się. Słodki ulep. Rozcieńcz z wodą i pij z lodem jak wermut :punk: . Nie butelkuj.
https://www.alkoholeforum.pl

Panoramiks_druid
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 4 gru 2018, 23:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Okolice Płocka
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kamil96

Post autor: Panoramiks_druid »

Napisz coś więcej: czy jest tylko słodkie czy również mocne, jak dawałeś cukier - czy jednorazowo całą ilość czy na 2 lub 3 razy...?
Jeżeli na 1 raz to czy przy tak dużym jego stężeniu drożdże w ogóle "ruszyły" i pracowały...?
Jeżeli na kilka razy i widziałeś fermentację to "przerobiły" max ile mogły, wysoki procent alko je zabił, a Ty masz słodki i mocny syrop, który możesz rozcieńczać wodą i pić trochę słabszy ale również mniej słodki; masz też inne wyjście - zrób następne wino wytrawne i wymieszaj obydwa w proporcjach " na smak" i " będzie Pan zadowolony !!! " :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”