Witam, ściągnąłem trochę pomysł z malinowego nosa i nastawiłem wino z kakao. Nie mogę jednak ogarnąć obliczeń cukru. Jakoś do mnie to nie trafia. Takie mam proporcje:
600g kakao
80g kardamonu
łyżka cynamonu
4kg cukru
całość ma 18,5L (docelowo chcę uzyskać 20L)
Jaka będzie więc zawartośc cukru zaraz po nastawieniu?
Wino z Kakao - obliczanie cukru
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wino z Kakao - obliczanie cukru
Kakao w sobie ma niewielką ilość cukru (2 g cukrów w 100 g) więc można to pominąć. Czyli liczysz wszystko jak zwykłą cukrówkę. 18,5l wody i 4 kg cukru będziesz miał 20,9 l wina o blg 17,7 (czyli 11,5% pod warunkiem, że drożdże zjedzą cały cukier).
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt: