Możesz uchylić tajemnicy obłoczek bo dokładnie o to mi chodzi.
18,5l ma ciecz razem z cukrem czyli wody jest 16,1l.
Jeśli chce uzyskać 20l cieczy (razem z obietoscią cukru) ozawartości cukru 307g/l to ile powinienem dać wody a ile cukru?
Znaleziono 4 wyniki
- wtorek, 11 wrz 2018, 23:37
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino z Kakao - obliczanie cukru
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2433
- wtorek, 11 wrz 2018, 16:32
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino z Kakao - obliczanie cukru
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2433
Wino z Kakao - obliczanie cukru
Witam, ściągnąłem trochę pomysł z malinowego nosa i nastawiłem wino z kakao. Nie mogę jednak ogarnąć obliczeń cukru. Jakoś do mnie to nie trafia. Takie mam proporcje: 600g kakao 80g kardamonu łyżka cynamonu 4kg cukru całość ma 18,5L (docelowo chcę uzyskać 20L) Jaka będzie więc zawartośc cukru zaraz ...
- czwartek, 26 lip 2018, 00:15
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: Wino z wiśni - dzikie drożdże
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5369
Re: Wino z wiśni - dzikie drożdże
Przygotowałem matkę drożdżową już wczoraj - spieniła się więc dolałem zgodnie z Twoją radą. Drożdże które użyłem to: http://www.browin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/drozdze-pozywki/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-wina-uniwersalne wczoraj zaszczepiłem też 1/3 opakowania pożywki. Wino robię na...
- środa, 25 lip 2018, 21:17
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: Wino z wiśni - dzikie drożdże
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5369
Wino z wiśni - dzikie drożdże
Witam! Miałem 30kg wiśni bardzo dojrzałych i słodkich. około 23kg wydrylowałem i przepuściłem przez sokowirówkę a sok wlałem do balona. Już podczas drylowania (ręcznie bardzo długo) sok wlewałem do balona i fermentacja ruszyła bardzo mocno i natychmiast. Uzyskałem około 15L soku dosypałem 2kg cukru ...