Znaleziono 4 wyniki

autor: mazda3usa
wtorek, 11 wrz 2018, 23:37
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Wino z Kakao - obliczanie cukru
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2433

Re: Wino z Kakao - obliczanie cukru

Możesz uchylić tajemnicy obłoczek bo dokładnie o to mi chodzi.
18,5l ma ciecz razem z cukrem czyli wody jest 16,1l.
Jeśli chce uzyskać 20l cieczy (razem z obietoscią cukru) ozawartości cukru 307g/l to ile powinienem dać wody a ile cukru?
wtorek, 11 wrz 2018, 16:32
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Wino z Kakao - obliczanie cukru
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2433

Wino z Kakao - obliczanie cukru

Witam, ściągnąłem trochę pomysł z malinowego nosa i nastawiłem wino z kakao. Nie mogę jednak ogarnąć obliczeń cukru. Jakoś do mnie to nie trafia. Takie mam proporcje: 600g kakao 80g kardamonu łyżka cynamonu 4kg cukru całość ma 18,5L (docelowo chcę uzyskać 20L) Jaka będzie więc zawartośc cukru zaraz ...
czwartek, 26 lip 2018, 00:15
Forum: Wina Gronowe
Temat: Wino z wiśni - dzikie drożdże
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 5369

Re: Wino z wiśni - dzikie drożdże

Przygotowałem matkę drożdżową już wczoraj - spieniła się więc dolałem zgodnie z Twoją radą. Drożdże które użyłem to: http://www.browin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/drozdze-pozywki/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-wina-uniwersalne wczoraj zaszczepiłem też 1/3 opakowania pożywki. Wino robię na...
środa, 25 lip 2018, 21:17
Forum: Wina Gronowe
Temat: Wino z wiśni - dzikie drożdże
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 5369

Wino z wiśni - dzikie drożdże

Witam! Miałem 30kg wiśni bardzo dojrzałych i słodkich. około 23kg wydrylowałem i przepuściłem przez sokowirówkę a sok wlałem do balona. Już podczas drylowania (ręcznie bardzo długo) sok wlewałem do balona i fermentacja ruszyła bardzo mocno i natychmiast. Uzyskałem około 15L soku dosypałem 2kg cukru ...

Wyszukiwanie zaawansowane