Witajcie!
Chcieliśmy podzielić się z Wami naszymi pierwszymi krokami w wyrobie win domowych, z nadzieją, że znajdzie się ktoś kto użyczy rady i skoryguje (zapewne karygodne) błedy. Abyśmy na każdym nastawie się uczyli, a kazdy kolejny był coraz lepszy
1.Tak więc pierwszy nastaw z racji, że była to jeszcze wiosna a tu w Szkocji nie ma zbyt dużo owoców zrobiliśmy z ryżu i rodzynek. Niestety popełniłam pierwszy traszny błąd - nie zapisywałam, ile czego dodaliśmy a co za tym idzie, nie obliczymy ile wino będzie miało procent. Ale przynajmniej pierwsze koty za płoty
balon 25 litrów,
około 3-4 kg ryżu przepłukanego aż odda czystą wodę,
1 kg rodzynek przelanych wrzątkiem
wszystko trafiło do balonu i zostało zalane do 2/3 objetości balonu przegotowaną wodą z cukrem ( a ile tego cukru było...? ), dodaliśmy pożywkę i MD. Po około 12 godz wszystko już pięknie pracowało. Po 6 tygodniach zrobiliśmy I obciąg, odlaliśmy i odsączyliśmy ryż i rodzynki a wino spowrotem do balonu, dopełniliśmy wodą z cukrem ( znow nie pamiętam ile). Teraz jest już 8 tyg od pierwszego obciągu, a 14 tyg od zrobienia nastawu. Wino od jakiegoś tygodnia - dwóch już nie pracuje. Bardzo fajny smak i zapach - mam nadzieję, ze tak już zostanie.
I teraz proszę o małą poradę - hydrometr pokazuje teraz dry - a my chcielibyśmy żeby było nieco słodsze. Nie wiem jak to teraz rozpracować. Czy jeśli wino juz nie pracuje mogę zrobić drugi obiąg znad osadu i spowrotem w do balona z rurką? Klarować czy nie? Jest dość mętne, choć mi to nie przeszkadza - nie chciałabym walić tam jakiejś chemii tylko po to żeby było klarowne. No i jak je dosłodzić? Już tylko karmelem i do butelek, czy zostawić jeszcze w balonie? Wiele czytaliśmy szukając odpowiedzi, ale w kazdym artykule, poście jest coś innego. Włożyliśmy w to tyle pracy, że chcielibyśmy by choć to pierwsze się nie zepsuło
2. Drugi nastaw zrobiliśmy z jeżyn
balon 1 gallon
ok 3,5 kg jeżyn zasypaliśmy cukrem i po ok 48 godzinach zmiażdzyliśmy owoce i odcisneliśmy sok. Zalaliśmy ptrzegotowaną wodą z cukrem 3 kg, dodaliśmy MD i 3 łyżeczki pożywki. Proporcje wyliczaliśmy z książki J. Cieślaka ,,Domowy wyrob win''.
Teraz jest 5 dzień , trwa fermentacja burzliwa, na dole zebrał się osad, a na górze coś co mnie bardzo zastanawia - tak jakby drożdże spuchły i wytworzyły pianę? Co poradzicie? Kiedy to ściągać?
Lecimy troche na żywioł, bo nie korzystamy z żadnych przepisów. Chcemy na podstawie własnych doswiadczeń z każdym rokiem udoskonalać nasze winka.
Jeszcze w tym roku chcemy nastawić 2 balony 15 litrowe (po 3 gallony) z dzikiej róży, jeden balon 5 litrów z czarnego bzu, plus kilka nalewek.
Pozdrawiamy
Daria&Wojtek
Pierwsze kroki i pierwsze nastawy
Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik