Wino z czarnej porzeczki
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam dzisiaj nastawiłem wino z czarnej porzeczki zebranej po deszczu także mięciutka i obrana z szypułek.
Nastaw na 25L wina docelowo 16-17%:
13 kg czarnej porzeczki ( około 7 l soku )
6,20 kg cukru
15 L wody
drożdże bayanusg995
pożywka
Zalałem porzeczkę 5 litrami wody z 1,5 kg cukru i następnego dnia tłuczkiem zmiażdżyłem owoce na miazgę.Następnie dolałem syropu z 8Lwody i 4,5 kg cukru , potem pożywkę i drożdże( poziom BLG 18 ).Po 5 dniach planuję zebrać owoce i wycisnąć z nich resztę soku wyrzucając miazgę.
W momencie kiedy poziom BLG będzie niski dodam kolejny syrop cukrowy składający się z 2Lwody i 2kg cukru.Zakładając że czarna porzeczką zawiera około 8% cukru ( 30g/l ) poziom cukru powinien podnieść się o kolejne 420g.
Nastaw na 25L wina docelowo 16-17%:
13 kg czarnej porzeczki ( około 7 l soku )
6,20 kg cukru
15 L wody
drożdże bayanusg995
pożywka
Zalałem porzeczkę 5 litrami wody z 1,5 kg cukru i następnego dnia tłuczkiem zmiażdżyłem owoce na miazgę.Następnie dolałem syropu z 8Lwody i 4,5 kg cukru , potem pożywkę i drożdże( poziom BLG 18 ).Po 5 dniach planuję zebrać owoce i wycisnąć z nich resztę soku wyrzucając miazgę.
W momencie kiedy poziom BLG będzie niski dodam kolejny syrop cukrowy składający się z 2Lwody i 2kg cukru.Zakładając że czarna porzeczką zawiera około 8% cukru ( 30g/l ) poziom cukru powinien podnieść się o kolejne 420g.
Re: Wino z czarnej porzeczki
Witam kolegę,
też się właśnie biorę za wino z czarnej porzeczki, ale jestem nowicjuszem,
i tak się zastanawiam po co daje się tyle wody do soku, a jak by w ogóle nie dawać? Chodzi o tę kwasowość porzeczek, tak? Ale co to spowoduje? A nie lepiej złagodzić kwasowość soku węglanem wapnia?
W Twoim nastawie zastanawia mnie ilość cukru, skąd wziąłeś te proporcje?
2+6=8kg a 8/22 = 363g/l
I piszesz, że blg 18 a przecież 180*22=4kg a Ty dałeś 6kg więc blg miałeś 28. Podobno za duże, drożdże mogą mieć problem..
Zgodnie z przepisem z forum:
chcesz 16,5% musisz dać 280g/l ale partiami, dodatkowo porzeczka zawiera ok 60 gram cukru na kg, wiec powinieneś odjąć 780g cukru od zaplanowanej ilości, moim zdaniem oczywiście. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie?
Napisz co się dzieje z tym winem aktualnie i jakie dałeś drożdże?
też się właśnie biorę za wino z czarnej porzeczki, ale jestem nowicjuszem,
i tak się zastanawiam po co daje się tyle wody do soku, a jak by w ogóle nie dawać? Chodzi o tę kwasowość porzeczek, tak? Ale co to spowoduje? A nie lepiej złagodzić kwasowość soku węglanem wapnia?
W Twoim nastawie zastanawia mnie ilość cukru, skąd wziąłeś te proporcje?
2+6=8kg a 8/22 = 363g/l
I piszesz, że blg 18 a przecież 180*22=4kg a Ty dałeś 6kg więc blg miałeś 28. Podobno za duże, drożdże mogą mieć problem..
Zgodnie z przepisem z forum:
chcesz 16,5% musisz dać 280g/l ale partiami, dodatkowo porzeczka zawiera ok 60 gram cukru na kg, wiec powinieneś odjąć 780g cukru od zaplanowanej ilości, moim zdaniem oczywiście. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie?
Napisz co się dzieje z tym winem aktualnie i jakie dałeś drożdże?
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
Re: Wino z czarnej porzeczki
Hejka.
14.07 też nastawiłem porzeczkowe wino tyle, że miałem 16kg porzeczki. Jak użyłeś bayanusy to wino będziesz miał 18%.
Twoja woda zwiększy objętość z 15l do 19.5l (1kg cukru zwiększa obj. o 0,6l). Soku jak twierdzisz masz 7l. 19.5+7l= 26.5l. Co do soku ja do obliczeń użyłem przelicznik 0.5.
Wg obliczeń na Twoim cukrze kupowanym: 7500g/17g=440g czystego alkoholu.
17g z tylu cukru uzyskujemy 1g alkoholu.
W porzeczkach masz 1.04kg cukru. Łącznie 8540g cukru/17g/26.5l = 18.95% - Twoje wino i tyle cukru bayanusy na 99% zjedzą.
Jeśli coś źle policzyłem proszę doświadczonych z forum o poprawe.
Ja u siebie 3 dnia oddzielilem owoce. Teraz od 3 dni pracuje sam sok i czeka na ostatnią partię syropu. Blg mialem po oddzieleniu owoców 7*. Dodałem syrop skończyło do 18*. A startowe mialem 22*. To dla porównania - informacja dla Ciebie.
Daj znać jak Twoje winko.
Przy następnym poście dodan obecne foto.
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
14.07 też nastawiłem porzeczkowe wino tyle, że miałem 16kg porzeczki. Jak użyłeś bayanusy to wino będziesz miał 18%.
Twoja woda zwiększy objętość z 15l do 19.5l (1kg cukru zwiększa obj. o 0,6l). Soku jak twierdzisz masz 7l. 19.5+7l= 26.5l. Co do soku ja do obliczeń użyłem przelicznik 0.5.
Wg obliczeń na Twoim cukrze kupowanym: 7500g/17g=440g czystego alkoholu.
17g z tylu cukru uzyskujemy 1g alkoholu.
W porzeczkach masz 1.04kg cukru. Łącznie 8540g cukru/17g/26.5l = 18.95% - Twoje wino i tyle cukru bayanusy na 99% zjedzą.
Jeśli coś źle policzyłem proszę doświadczonych z forum o poprawe.
Ja u siebie 3 dnia oddzielilem owoce. Teraz od 3 dni pracuje sam sok i czeka na ostatnią partię syropu. Blg mialem po oddzieleniu owoców 7*. Dodałem syrop skończyło do 18*. A startowe mialem 22*. To dla porównania - informacja dla Ciebie.
Daj znać jak Twoje winko.
Przy następnym poście dodan obecne foto.
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Re: Wino z czarnej porzeczki
Dzięki inblue za linki
Dodałem własnie węglan wapnia, ale na zabawy z dodawaniem więcej niż 2,5g na litr i później podgrzewaniem tego i zlewaniem..
nie mam siły.
Może później będzie jeszcze się dało odkwasić trochę samo winko?
Dawid napisz swoje proporcje.
Ja dziś nastawiłem 16l moszczu z 5,5l wody i 3kg cukru,
czyli jak porzeczki miały 60g cukru to mam BLG jakieś 19
Na razie nie mierzę bo za gęste, zobaczymy czy ruszy,
daje VR5 do win czerwonych,
rozcieńczyć bardziej nie mogę.. skończył mi się balon,
może później.
Dawid czym odcedziłeś owoce?
Dodałem własnie węglan wapnia, ale na zabawy z dodawaniem więcej niż 2,5g na litr i później podgrzewaniem tego i zlewaniem..
nie mam siły.
Może później będzie jeszcze się dało odkwasić trochę samo winko?
Dawid napisz swoje proporcje.
Ja dziś nastawiłem 16l moszczu z 5,5l wody i 3kg cukru,
czyli jak porzeczki miały 60g cukru to mam BLG jakieś 19
Na razie nie mierzę bo za gęste, zobaczymy czy ruszy,
daje VR5 do win czerwonych,
rozcieńczyć bardziej nie mogę.. skończył mi się balon,
może później.
Dawid czym odcedziłeś owoce?
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
Re: Wino z czarnej porzeczki
Kolego kubusrozpruwacz nie ma za co przepraszać. Jak postepy w winie? U mnie dzis robie pomiar BLG i przygotowuje ostatni syrop cukrowy, który będę zmuszony dodać maksymalnie jutro z powodu wyjazdu. 3l wody 2kg cukru.
Tak wygląda obecnie
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Tak wygląda obecnie
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Wino z czarnej porzeczki
Co do ilości cukru w cz. porzeczce autor ma rację jak najbardziej, a wszystkim, którzy liczyli inaczej przypomnę że odejmujemy ok 4 blg na niecukry gdy działamy nastaw ze świeżych owoców i stad te 30g/l.
Z tego wynika ze w przepisie powinno być 8 kg cukru chyba ze ja coś źle widzę? Wtedy by się zgadzał końcowy zakładany procent. Wiec pewnie trza by to zmienic.kubusrozpruwacz pisze:Witam dzisiaj nastawiłem wino z czarnej porzeczki zebranej po deszczu także mięciutka i obrana z szypułek.
Nastaw na 25L wina docelowo 16-17%:
13 kg czarnej porzeczki ( około 7 l soku )
6,20 kg cukru
15 L wody
drożdże bayanusg995
pożywka
Zalałem porzeczkę 5 litrami wody z 1,5 kg cukru i następnego dnia tłuczkiem zmiażdżyłem owoce na miazgę.Następnie dolałem syropu z 8Lwody i 4,5 kg cukru , potem pożywkę i drożdże( poziom BLG 18 ).Po 5 dniach planuję zebrać owoce i wycisnąć z nich resztę soku wyrzucając miazgę.
W momencie kiedy poziom BLG będzie niski dodam kolejny syrop cukrowy składający się z 2Lwody i 2kg cukru.Zakładając że czarna porzeczką zawiera około 8% cukru ( 30g/l ) poziom cukru powinien podnieść się o kolejne 420g.
Co do ilości cukru w cz. porzeczce autor ma rację jak najbardziej, a wszystkim, którzy liczyli inaczej przypomnę że odejmujemy ok 4 blg na niecukry gdy działamy nastaw ze świeżych owoców i stad te 30g/l.
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z czarnej porzeczki
A więc mój błąd przy tym wszystkim zapomniałem o ze na początku dałem już 1,5 kg cukru a następnie policzylem to raz jeszcze do całości.I teraz tak wino zaczęło pracować ale.faktycznie teraz będzie oscylowalo w granicach 18 % także trzeba Bedzie dolać down do 17% żeby na końcu wino wyszło wytrawne. Co do przepisu należy dodać 3kg a nie 4,5
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Wino z czarnej porzeczki
Kolego ale z tego cukru wyjdzie Ci jakieś nie całe 15% bo jest go za mało. Z przepisu 25*17*17 wychodzi ze powinieneś dodać ~ 7 kg oprócz tego w owocach. Także policz jeszcze raz . Bo bayanusy g995 i tak to zjedzą. Chyba że się mylę to niech starsi stażem mnie poprawią.kubusrozpruwacz pisze:A więc mój błąd przy tym wszystkim zapomniałem o ze na początku dałem już 1,5 kg cukru a następnie policzylem to raz jeszcze do całości.I teraz tak wino zaczęło pracować ale.faktycznie teraz będzie oscylowalo w granicach 18 % także trzeba Bedzie dolać down do 17% żeby na końcu wino wyszło wytrawne. Co do przepisu należy dodać 3kg a nie 4,5
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z czarnej porzeczki
w 27 l( nastaw był na 25 dolałem 2 ) wina będzie 6,20 kg cukru plus 1,5 co dałem wcześniej przy pierwszym zalaniu wodą( o czym zapomniałem ) plus cukier w w owocach . Cyli 27*17=459 podzielić przez 7,7kg cukru to 16,7 procent plus cukier w owocach więc finalnie powinno być między 17-18.Zgadza się ?:)
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Wino z czarnej porzeczki
A no to jak tak, to się zgadza jak najbardziej, nie zrozumiałem tego ostatniego Twojego posta bo najpierw pisałeś ze zapomniałeś o tym 1,5 kg, a za chwilkę piszesz ze zamiast 4,5 trzeba dać 3 . W każdym razie finalnie wyjdzie jak piszesz pod 18. %
Ja swoje planowałem na 18 % i przynajmniej półsłodkie by przykryć tę moc. Zobqczymy czy bayanusy podołają.
Ja swoje planowałem na 18 % i przynajmniej półsłodkie by przykryć tę moc. Zobqczymy czy bayanusy podołają.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
Re: Wino z czarnej porzeczki
Hejka.
U mnie już po dodaniu ostatniej porcji syropu (3l wody 2kg cukru). Blg przed wlaniem 5*Blg, natomiast po wlaniu, wymieszaniu 12*Blg. Wg wszystkich pomiarów jakie zanotowałem zgodnie ze sztuką winko powinno wyjść (po zjedzeniu cukru) 17.6%.
Czekam na informacje od Ciebie kubusrozpruwacz.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
U mnie już po dodaniu ostatniej porcji syropu (3l wody 2kg cukru). Blg przed wlaniem 5*Blg, natomiast po wlaniu, wymieszaniu 12*Blg. Wg wszystkich pomiarów jakie zanotowałem zgodnie ze sztuką winko powinno wyjść (po zjedzeniu cukru) 17.6%.
Czekam na informacje od Ciebie kubusrozpruwacz.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
Re: Wino z czarnej porzeczki
Wróciłem, pomierzyłem, spróbowałem. Smak robi się coraz lepszy, BLG z 12 spadło do 6. Pewnie za niedługo trzeba będzie wlać w balon. Pozdrawiam i zjawie się z nowymi informacjami.
EDIT:
03.08.2018 - Blg 3. Osadu w pojemniku fermentacyjnym 5l. Widać to na skali. Zrobi sie chlodniej zlewam do balona.
03.08.2018 - Blg 3. Osadu w pojemniku fermentacyjnym 5l. Widać to na skali (niby więcej ale ruszyłem pojemnik). Zrobi sie chlodniej zlewam do balona
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
EDIT:
03.08.2018 - Blg 3. Osadu w pojemniku fermentacyjnym 5l. Widać to na skali. Zrobi sie chlodniej zlewam do balona.
03.08.2018 - Blg 3. Osadu w pojemniku fermentacyjnym 5l. Widać to na skali (niby więcej ale ruszyłem pojemnik). Zrobi sie chlodniej zlewam do balona
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z czarnej porzeczki
U mnie z racji tego że nie mam transparentnego wiaderka nie wiem jak dużo jest osadu ale na pewno nie tak wiele jak u ciebie dawid3002 ja porzeczki przecisnąłem przez prasę i zostawiłem sam sok a będe zlewał winko znad osadu dopiero za 2 tyg wtedy się odezwę ,co do smaku jak narazie bardzo porzeczkowe kwaśne, blg będzie mierzone po zlaniu.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
Re: Wino z czarnej porzeczki
Obecnie wygląda to tak. Stoi jeszcze w 5l gąsiorku ten muł z dna. Niech grawitacja zrobi swoje to sie doleje ten 1-2l. Tutaj balonik 25l w którym jest 20l winka
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
W balonie na dnie mam juz 5 cm osadu i 20cm w baniaku 5l. Skąd tyle osadu?
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
W balonie na dnie mam juz 5 cm osadu i 20cm w baniaku 5l. Skąd tyle osadu?
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
-
- Posty: 18
- Rejestracja: niedziela, 15 lip 2018, 08:53
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z czarnej porzeczki
Przez te klocki w momencie podniesienia balon może ci strzelić. Chodzi o miejscowy duży nacisk w momencie podniesienia.
W zoologicznych dostaniesz trociny dla chomika dość zwarte. Tym wysyp przerwy między koszem a balonem. Ewentualnie siano.
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
W zoologicznych dostaniesz trociny dla chomika dość zwarte. Tym wysyp przerwy między koszem a balonem. Ewentualnie siano.
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z czarnej porzeczki
Jak masz już to zlane na cichą fermentację, to pokusiłbym się zmienić balon na mniejszy, aby wino było zalane pod korek.
Jeśli nie masz mniejszego zainwestuj w szklane kulki np. takie: https://www.google.no/search?q=szklane+ ... IcNmPWorrM::
Jeśli nie masz mniejszego zainwestuj w szklane kulki np. takie: https://www.google.no/search?q=szklane+ ... IcNmPWorrM::