Znaleziono 41 wyników
- środa, 16 paź 2019, 16:23
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino z ciemnych winogron
- Odpowiedzi: 94
- Odsłony: 38984
Re: wino z ciemnych winogron
Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wi...
- poniedziałek, 14 paź 2019, 17:02
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: Pierwsze wino z ciemnych winogron
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 4124
Re: Pierwsze wino z ciemnych winogron
Na balon 15l i wino o mocy 11% potrzebujesz 2.8 kg cukru tyle ile dodałeś, ale za dużo na raz i masz dodane za mało wody .Nie wiem ile masz teraz wina w balonie ale po ilości dodania cukru oraz początkowym blg 25 proponuje wypełnić balon na maxa dodatkowo woda i dorzucić drożdże bayanusy g995 .Takim...
- poniedziałek, 14 paź 2019, 16:46
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino z ciemnych winogron
- Odpowiedzi: 94
- Odsłony: 38984
Re: wino z ciemnych winogron
Będzie na następny raz
- poniedziałek, 14 paź 2019, 10:39
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino z ciemnych winogron
- Odpowiedzi: 94
- Odsłony: 38984
Re: wino z ciemnych winogron
Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg , dodałeś już 3 więc jeszcze dodaj 2x po 2kg .Z 25kg owoców powinieneś mieć około 17 l soku więc do tego potrzebujesz 9l wody i biorąc pod uwagę obj cukru ( 7kg t...
- piątek, 1 mar 2019, 17:05
- Forum: Bimbrownia
- Temat: czy to się uda ?:)
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3179
Re: czy to się uda ?:)
A jakbym do tej samej ilości nastawy końcowego 30l dodał 2x więcej kukurydzy-6kg i 2x więcej słodu, to polepszyłoby to smak czy nie ma sensu .
- piątek, 1 mar 2019, 12:24
- Forum: Bimbrownia
- Temat: czy to się uda ?:)
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3179
czy to się uda ?:)
Witam nie jestem obeznany specjalnie w tematyce ale natrafiłem na taki przepis i chciałbym usłyszeć czy coś z tego by wyszło , mianowicie 10 l wody podgrzewamy do 95 stopni następnie dodajemy enzym alpha amylasa oraz 3kg ześrutowanej kukurydzy, wyłączamy grzanie i jak temp spadnie do 65 stopni dodaj...
- czwartek, 8 lis 2018, 17:13
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino jabłkowe z koncentratu Purena
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3537
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena
Witam po niecałych 3 msc winko prawie klarowne cukier zeżarty , dla mnie zbyt wytrawne więc dosłodziłem jeszcze 0,5 kg cukru.Czekam kolejne 2 msc na efekt końcowy.
- wtorek, 11 wrz 2018, 16:26
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Pigwa z sokowirówki
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8051
Re: Pigwa z sokowirówki
Ok poprzekrajałem , wydrylowałem pociąłem na mniejsze kawałki i wrzucałem pojedynczo do maszynki mielącej w robocie kuchennym.Teraz da takiej papki dolałem 9 L wody z 2kg cukru i będzie się to robiło 12 dni , następnie odcedzę i na reszcie będę robił wino.
- niedziela, 9 wrz 2018, 18:42
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Pigwa z sokowirówki
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8051
Re: Pigwa z sokowirówki
To jest Pigwa udało mi się zejść do 4 zł za kilo a co do maszynki do mięsa ... Tak rozdrobnione owoce przefermentowalbym przez tydzień a potem owoce na prasę która posiadam . Co do wina to z pigwy jest bardzo dobre piłem takie i
manaprawdę fajny smak i zapach .
manaprawdę fajny smak i zapach .
- niedziela, 9 wrz 2018, 17:05
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Pigwa z sokowirówki
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8051
Re: Pigwa z sokowirówki
A może tak przez maszynkę do mielenia mięsa
- niedziela, 9 wrz 2018, 16:41
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Pigwa z sokowirówki
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8051
Re: Pigwa z sokowirówki
Ponoć Pigwa po przemrożeniu staje się bardziej miękka , ponoć
- niedziela, 9 wrz 2018, 16:26
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Pigwa z sokowirówki
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 8051
Pigwa z sokowirówki
Mam pytanie jutro odbieram 20 kg pigwy chce z niej zrobić 30 l wina , i tutaj moje pytanie do bardziej obeznanych w temacie czy mogę ją przepuścić przez sokowirówkę i zrobić wina na samym soku .
- czwartek, 6 wrz 2018, 12:11
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z aronii z dodatkiem soku jabłkowego
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 3533
Re: Wino z aronii z dodatkiem soku jabłkowego
Wrzuciłem 20 kg aronii do wiadra fermentacyjnego 30 L i ugniotłem ją za pomocą nóg żony zaopatrzonej w kalosze :) - ( nie chciałem przepuszczać ich przez sokowirówkę bo ponoć bardzo ciężko ją potem sklarować ) także do tak uzyskanej konsystencji wedle instrukcji dolałem 4litry wody o temp 40* oraz p...
- czwartek, 6 wrz 2018, 12:02
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z aronii z dodatkiem soku jabłkowego
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 3533
Wino z aronii z dodatkiem soku jabłkowego
Witam mam zamierzam zrobić wino aroniowe z dodatkiem soku jabłkowego nastaw 30L -17% 20kg aronii : - uśredniam 8% cukru w owocu czyli około 1,6 kg cukru - 75% soku z owoców daje nam 15l ( owoce przecisnę przez prasę ) 5l soku z jabłek : -10g/l cukru daje nam 0,5 kg cukru Kwasowość aronii wynosi 10g/...
- środa, 5 wrz 2018, 14:18
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Prośba o weryfikacje danych w pierwszym winie porzeczkowym
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 2100
Re: Prośba o weryfikacje danych w pierwszym winie porzeczkowym
Witam , sam niedawno nastawiłem wino z czarnej porzeczki i jeśli chodzi o proporcje: 1.wino z czarnej poprzeczki - kwasowość czarnych porzeczek to 3% czyli 30g kwasu w 1 litrze a w gotowym winie ilośc kwasów powinna wynosić ok.8g-L .Także u ciebie musisz obniżyć kwasowość o 3 razy na każdy litr aby ...
- poniedziałek, 3 wrz 2018, 18:37
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino jabłkowe z koncentratu Purena
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3537
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena
To całkowita ilość cukru więcej nie przewiduję ,normalnie dodaję cukru w dwóch porcjach .Ostatnio robiłem wino ryżowe z żurawiną , także blg startowe 27 obliczone na 17 % wina z drożdżami bayanus g995 , końcowe 1BLG po 4 msc.
- poniedziałek, 3 wrz 2018, 15:56
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino jabłkowe z koncentratu Purena
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3537
Wino jabłkowe z koncentratu Purena
Witam ostatnio znajomy poinformował mnie o ciekawym koncentracie jabłkowym marki Purena z tego co wyczytałem na stronie są to atestowane soki naturalnie zagęszczone poprzez odparowanie wody bez dodatku jakiegokolwiek cukru oprócz tego znajdował się w tłoczonych owocach.Kto chce więcej informacji na ...
- poniedziałek, 6 sie 2018, 12:23
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8756
Re: Wino z czarnej porzeczki
U mnie z racji tego że nie mam transparentnego wiaderka nie wiem jak dużo jest osadu ale na pewno nie tak wiele jak u ciebie dawid3002 :) ja porzeczki przecisnąłem przez prasę i zostawiłem sam sok a będe zlewał winko znad osadu dopiero za 2 tyg wtedy się odezwę ,co do smaku jak narazie bardzo porzec...
- niedziela, 22 lip 2018, 22:40
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8756
Re: Wino z czarnej porzeczki
Dzisiaj wyciągnąłem owoce i wycisnąłem z nich resztkę soku ,przepuściłem wino przez sito aby pozbyć się nieczystości pestek z porzeczek itp .Jutro doleję ostatnią porcję syropu cukrowego ( 2kg) i zapomnieć na jakiś czas .
- sobota, 21 lip 2018, 14:36
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Re: Wino z zielonej herbaty
Co do cukru przyznałem ci rację po prostu brakuje tam przecinka :) moje wina fermentuję w wiaderkach fermentacyjnych także wino zlewam mniej więcej po 1,5 msc i zawsze większy bądż mniejszy osad na dnie jest i tak aż go już nie będzie .Widać każdy ma swój sposób a co do tych drożdży napisałęm to jak...
- sobota, 21 lip 2018, 14:27
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8756
Re: Wino z czarnej porzeczki
w 27 l( nastaw był na 25 dolałem 2 ) wina będzie 6,20 kg cukru plus 1,5 co dałem wcześniej przy pierwszym zalaniu wodą( o czym zapomniałem ) plus cukier w w owocach . Cyli 27*17=459 podzielić przez 7,7kg cukru to 16,7 procent plus cukier w owocach więc finalnie powinno być między 17-18.Zgadza się ?:)
- sobota, 21 lip 2018, 13:42
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8756
Re: Wino z czarnej porzeczki
A więc mój błąd :) przy tym wszystkim zapomniałem o ze na początku dałem już 1,5 kg cukru a następnie policzylem to raz jeszcze do całości.I teraz tak wino zaczęło pracować ale.faktycznie teraz będzie oscylowalo w granicach 18 % także trzeba Bedzie dolać down do 17% żeby na końcu wino wyszło wytrawn...
- sobota, 21 lip 2018, 11:04
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8756
Re: Wino z czarnej porzeczki
15l wody plus do tego około 7L soku wyciśniętego z owoców i 6kg ( około 3,5L) razem daję po przefermentowaniu 25l wina jak było napisane na samym początku.
- piątek, 20 lip 2018, 11:19
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Re: Wino z zielonej herbaty
Kolego blg 1 to cukier nie przerobiony, czyli podskoczy jeszcze o pół procenta do góry, a z tym dosłodzeniem i pakowaniem w butle to uważaj, chyba że będziesz dosładzał niefermentowalnym cukrem lub siarkował ( choć i tu trzeba chwile po odczekać i zobaczyć co się dzieje). Inaczej za chwile będziesz...
- piątek, 20 lip 2018, 11:03
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8756
Wino z czarnej porzeczki
Witam dzisiaj nastawiłem wino z czarnej porzeczki zebranej po deszczu także mięciutka i obrana z szypułek. Nastaw na 25L wina docelowo 16-17%: 13 kg czarnej porzeczki ( około 7 l soku ) 6,20 kg cukru 15 L wody drożdże bayanusg995 pożywka Zalałem porzeczkę 5 litrami wody z 1,5 kg cukru i następnego d...
- piątek, 8 cze 2018, 17:42
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Re: Wino z zielonej herbaty
Witam na dzień dzisiejszy BLG wina wynosi 1 czyli cukier przerobiony , zostawiam wino do dalszego klarowania a następnie dosłodzić do smaku i w butle
- piątek, 8 cze 2018, 17:37
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 18698
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Wyliczyłam sobie z proporcji 17g cukru = 1% w 1 litrze. Dokładnie x% = 5000 g cukru / (15 l * 17g). Znalazłam to u Malinowego Nosa, tylko przekształciłam wzór pod procenty. Blg już jest 0. Rozcieńczyłam sobie próbkę trochę z wodą i gdy już nie było tak czuć alko to winko wydawało się dosyć słodkie,...
- środa, 16 maja 2018, 11:53
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Re: Wino z zielonej herbaty
Witam , z racji okresu komunijnego nie będę miał czasu zlać wina za tydzień więc zlałem go dzisiaj.Duża ilość miazgi owocowej wraz z kożuchem na wierzchu wina oraz naprawdę sporo osadu na spodzie .Przepuściłem winko przez "szmatkę" filtracyjną lecz ze względu na duża ilość rozdrobnionych c...
- czwartek, 3 maja 2018, 17:13
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Re: Wino z zielonej herbaty
W dniu dzisiejszym , około tygodnia później cukromierz wskazał 10 BLG , dodałem resztę wyliczonego cukru czyli 2kg w 2 litrach wody i czekamy kolejne 3 tyg do oddzielenia części stałych od reszty.
- piątek, 27 kwie 2018, 08:45
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Re: Wino z zielonej herbaty
Dzięki za podpowiedź , po smaku moszczu wydawać by się mogło ze bedzie dobre w smaku
- czwartek, 26 kwie 2018, 23:33
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Re: Wino z zielonej herbaty
Dodam tylko że początkowa ilość BLG mierzona cukromierzem wynosi 20.
- czwartek, 26 kwie 2018, 17:37
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z zielonej herbaty
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 10660
Wino z zielonej herbaty
Witam dzisiaj nastawiłem winko z zielonej herbaty ( około 14% ): Nastaw na 25 litrów: 1kg rodzynek 0,5kg żurawiny 0.5kg daktyli suszonych 3 różne rodzaje zielonej herbaty ( pomarańczowa , malinowa z granatem , opuncja z figą ) razem 250 gram 6kg cukru 100 g kwasku Drożdże Pożywka woda Najpierw zapar...
- poniedziałek, 16 kwie 2018, 19:16
- Forum: Wina Różne
- Temat: winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7578
Re: Witam i proszę po pomoc
Jestem daleki od obrażania sie ale jak bys przewinął post od pierwszego to tam jest napisane wszystko co dałem do nastawu łącznie z ilością startową blg , więc przeczytaj to raz jeszcze i jak będziesz miała coś ciekawego do dodania to proszę , tym razem po prostu przekombinowalem z cukrem bo zazwycz...
- poniedziałek, 16 kwie 2018, 13:42
- Forum: Wina Różne
- Temat: winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7578
Re: Witam i proszę po pomoc
Nie rozumiem co piszesz , przecież do wcześniejszego nastawu już nic nie dodawałem oprócz 5g pożywki dla drożdży może czytaj ze zrozumieniem.łmarko pisze:Koledzy Wy się wysilacie, piszecie co ma zrobić, a on tak swoje. Jak groch o ścianę I znów pytanie, czy i tak dalej
- poniedziałek, 16 kwie 2018, 09:54
- Forum: Wina Różne
- Temat: winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7578
Re: Witam i proszę po pomoc
Po pięciu dniach i dodaniu jeszcze raz pożywki wino ruszyło ale bąbelkuje raz na jakieś 1:15s jak na fazę szybkiej fermentacji to dość powoli, jak mogę przyśpieszyć ten proces??Dodam jeszcze że przy wlewaniu drożdży nie zwróciłem uwagi czy nie ma 10C różnicy w nastawie ponieważ wcześniej przegotowyw...
- środa, 11 kwie 2018, 21:58
- Forum: Wina Różne
- Temat: winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7578
Re: Witam i proszę po pomoc
Nie nauczyłem się wiele więc pytam : załóżmy ze z tego co nastawilem ma.wyjść wino około 14 procent , po 3 tyg chce oddzielić cząstki stałe, i powinno zostać w wiaderka 30 L - 20 litrów wina do którego chciałbym dolać.około 8L roztworu i tutaj mam problem jeśli doleje samej wody efekt końcowy będzie...
- środa, 11 kwie 2018, 16:48
- Forum: Wina Różne
- Temat: winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7578
Re: Witam i proszę po pomoc
Chciałbym uzyskać pełne wiadro wina ok 30l , po oddzieleniu miąszu zostanie w wiadrze około 20 l
- środa, 11 kwie 2018, 16:05
- Forum: Wina Różne
- Temat: winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7578
Re: Witam i proszę po pomoc
Czyli jeśli wino przestanie pracować a nadal będzie wyczuwalny cukier tzn ze ma około 16% , lecz jeśli nadal będzie pracować po wyciągnięciu cząstek stałych będę mogł dolac syropu j.w do pełnego 30 L wiaderka.?
- środa, 11 kwie 2018, 15:21
- Forum: Wina Różne
- Temat: winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7578
winko ryżowe - jak będzie moc alkoholu?
Dzisiaj nastawiłem winko ryżowe, do wiaderka fermentacyjnego dodałem: 4 kg ryżu 150 kwasku cytrynowego 1kg żurawiny ( sparzonej wrzątkiem ) pożywka oraz drożdże Fermivin LS2 następnie dolałem wody z cukrem w proporcji 2kg cukru na 5L wody ( łącznie 8kg ) aż uzyskałem 28L moszczu. Na cukromierzu wska...
- wtorek, 27 mar 2018, 17:54
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4881
Re: Wino z ryżu plus paczka ziół do wermutu.
Witam 13 marca nastawiłem podwójną dawkę wina z ryżu wg skrzycha doprawioną właśnie tymi przyprawami ( 2 opakowania na 20L ) sam jestem ciekawy smaku jaki wyjdzie , same przyprawy jakoś specjalnie intensywnego zapachu nie posiadały , ale najważniejszy wynik końcowy.