Wino agrest-czarna porzeczka
Witam,
Właśnie zrobiłem nastaw:
3,5 kg agrestu
6 kg czarnej porzeczki
3,5 kg cukru
drożdże: coobra brendox na 25 litrów + pożywka
Suma nastawu 20 litrów.
Pomiar cukru winomierzem przed fermentacją (gotowego nastawu 20 litrów ze wszystkim składnikami powyżej) 21
Proszę o wskazów, oraz opinię, czy wszystko dobrze zrobiłem, oraz co dalej?
- ile w sumie powinienem dać cukru, jeżeli chcę otrzymać wino ok. 16%? obecnie jest dodane 3,5 kg cukru (zgodnie z tabelą, + owoce ok. 0,6 kg), to by dawało sumę ok. 4,1 kg/20 litrów.
Czy pomoże mi ktoś rozpisać, co dalej mam robić z tym winem? coś tam już wiem, żeby dodać pozostałą część cukru, ale nie wiem ile, nastaw zrobiłem z mniejszą ilością bo przeczytałem, że można dosypywać.
Obecnie temp. nastawu ma 25*
Dzięki
Właśnie zrobiłem nastaw:
3,5 kg agrestu
6 kg czarnej porzeczki
3,5 kg cukru
drożdże: coobra brendox na 25 litrów + pożywka
Suma nastawu 20 litrów.
Pomiar cukru winomierzem przed fermentacją (gotowego nastawu 20 litrów ze wszystkim składnikami powyżej) 21
Proszę o wskazów, oraz opinię, czy wszystko dobrze zrobiłem, oraz co dalej?
- ile w sumie powinienem dać cukru, jeżeli chcę otrzymać wino ok. 16%? obecnie jest dodane 3,5 kg cukru (zgodnie z tabelą, + owoce ok. 0,6 kg), to by dawało sumę ok. 4,1 kg/20 litrów.
Czy pomoże mi ktoś rozpisać, co dalej mam robić z tym winem? coś tam już wiem, żeby dodać pozostałą część cukru, ale nie wiem ile, nastaw zrobiłem z mniejszą ilością bo przeczytałem, że można dosypywać.
Obecnie temp. nastawu ma 25*
Dzięki
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Narobiłeś i masz. W sumie, może i jest czym się chwalić.
Opinia? Jak na razie OK
Co dalej? podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Nie bardzo wiem co jeszcze mógłbym dodać.
Trzymaj się zasad i tyle.
Opinia? Jak na razie OK
Co dalej? podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Nie bardzo wiem co jeszcze mógłbym dodać.
Trzymaj się zasad i tyle.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Dzięki za info.
Jeżeli chodzi o cukier, wychodzi mi:
17g x 20l x 16% = 5440g
Dodałem już 3,5 kg + ok. 0,6 kg z owoców. Brakuje więc 1,34kg
Biorąc pod uwagę porady na forum, muszę dodać cukier jeszcze w dwóch dawkach np.
Kolejna dawka ok. 4 dnia 1kg.
kolejna dawka ok. 8 dnia 0,34 kg
Czy dobrze to rozpisałem?
Jeżeli chodzi o cukier, wychodzi mi:
17g x 20l x 16% = 5440g
Dodałem już 3,5 kg + ok. 0,6 kg z owoców. Brakuje więc 1,34kg
Biorąc pod uwagę porady na forum, muszę dodać cukier jeszcze w dwóch dawkach np.
Kolejna dawka ok. 4 dnia 1kg.
kolejna dawka ok. 8 dnia 0,34 kg
Czy dobrze to rozpisałem?
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
ok. doczytałem:
cyt. "Nastaw na początku nie powinien zawierać więcej niż cukru niż 220g/l. Jeśli wino ma być mocniejsze należy podzielić cukier na 2-3 partie i dodawać gdy poziom cukru w nastawie osiągnie mniej niż 5blg"
Czyli będę sprawdzał, jak będzie spadać blg - przy 5 blg dodam cukier.
cyt. "Nastaw na początku nie powinien zawierać więcej niż cukru niż 220g/l. Jeśli wino ma być mocniejsze należy podzielić cukier na 2-3 partie i dodawać gdy poziom cukru w nastawie osiągnie mniej niż 5blg"
Czyli będę sprawdzał, jak będzie spadać blg - przy 5 blg dodam cukier.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Witam, podepnę się pod temat, mam problem z winem pożeczkowo agrestowym. Nastaw zrobiłem na 50l, 23gk owoców, na początek dałem 8 kg cukru, drożdżowe bajanus czy jakoś tak i pożywkę. W balonie zostawiłem oczywiście trochę miejsca. Na początku wszystko ok, bardzo burzliwa fermentacja zaczęło brakować miejsca w balonie, więc ulalem trochę bo zaczęło się przelewać rurką. Za kilka dni sytuacja się powtórzyła. Więc przelałem wszystko do dużej beczki, ale już tam nie bardzo chciało pracować, tzn wogole przestało bić. Po spróbowaniu w winie nie było już czuć cukru było gorzkawe, tak jak by przerobiło cały cukier. Myślałem że zabiłem drożdże, bo beczkę do której przelałem wino wypłukałem wrzątkiem i była mocno ciepła. Dodałem więc ponownie drożdże, ale nic się nie zadziało, dopiero po dodaniu kolejnej partii cukru ruszyło dosłownie w momencie. Ale bilo tylko trzy dni i znowu przestało. Czy ktoś może mnie uświadomić co jest nie tak? Czy wino już nadaje się do sedesu? Kilkanaście razy robiłem już wina i nigdy nie miałem takiej sytuacji, zgłupiałem . Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Kolego posiadasz cóś takiego jak cukromierz?
Jeżeli nie, to czym prędzej sobie spraw. Jeśli natomiast pasiadasz, to czemu nie podajesz kluczowego (dla wszystkich nastawow/zacierów) parametru - stężenia cukru?
Mierzyłeś blg startu i końca?
DROŻDŻE zjadły cały cukier, od cała tajemnica.
Ps. Przy owocach zawsze trzeba zostawiać więcej miejsca w fermentatorze.
Jeżeli nie, to czym prędzej sobie spraw. Jeśli natomiast pasiadasz, to czemu nie podajesz kluczowego (dla wszystkich nastawow/zacierów) parametru - stężenia cukru?
Mierzyłeś blg startu i końca?
DROŻDŻE zjadły cały cukier, od cała tajemnica.
Ps. Przy owocach zawsze trzeba zostawiać więcej miejsca w fermentatorze.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Ściągnij z nad osadu jak najszybciej i bez miazgi. Potem daj temu przerobić. Dosłódź jeśli trzeba, a jak znów przerobi, dosłódź raz jeszcze. Tak do smaku, dobrego smaku. Tyle co mogę doradzić, powinno się udać.
Mocne i szybkie drożdże. Nic dziwnego, że szybko uporały się z cukrem.grzechum79 pisze: dałem 8 kg cukru, drożdżowe bajanus i pożywkę.
Ło matko, to już turbo dawka.grzechum79 pisze:Dodałem więc ponownie drożdże,
Nic dziwnego.grzechum79 pisze:po dodaniu kolejnej partii cukru ruszyło dosłownie w momencie.
A nie mówiłem że turbo.grzechum79 pisze: Ale bilo tylko trzy dni i znowu przestało.
Bo nigdy nie nawaliłeś tyle drożdży.grzechum79 pisze:Kilkanaście razy robiłem już wina i nigdy nie miałem takiej sytuacji
Ściągnij z nad osadu jak najszybciej i bez miazgi. Potem daj temu przerobić. Dosłódź jeśli trzeba, a jak znów przerobi, dosłódź raz jeszcze. Tak do smaku, dobrego smaku. Tyle co mogę doradzić, powinno się udać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Tak zrobię, jutro ściągnę znad osadu i zmierzę ile jest cukru. Podejrzewam że nie wiele, pociesza mnie fakt że może jeszcze uda się to wino uratować. I z drożdżami bajanus to pierwsza i ostatnia przygoda. Naoglądałem się filmików malinowego nosa;-), polecał te drożdże. Nigdy wcześniej nie mierzyłem blg robiłem z przepisu i było zawsze ok.
Jeszcze jedno pytanie, czy da się teraz zredukować te drożdże?
Jeszcze jedno pytanie, czy da się teraz zredukować te drożdże?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Aktualizacja: dziś sprawdziłem BLG - wynik 5.
Dodałem więc 1 kg cukru - rozpuściłem go w bardzo lekko podgrzanym nastawie (1 litr), ponieważ nie zostawiłem miejsca na nowe dolanie wody .
Po dodaniu tego cukru, dokładnie wymieszałem całość oraz sprawdziłem jeszcze raz BLG - wynik 12 -> wiadro zatkałem i nastawiłem rurkę fermentacyjną - czekam dale.
Proszę o pomoc w wyliczeniu cukru, wychodziło mi:
17g x 20l x 16% = 5440g
Dodałem na początku 3,5 kg (cukru krystalicznego) + wyliczone ok. 0,6 kg z owoców (cukier naturalny).
Dziś dodałem kolejny 1 kg
W sumie mielibyśmy 3,5+1+0,6 kg z owoców =5,1kg.
Z moich wyliczeń wynikało by, że za 4 dni dodać jeszcze 0,3kg cukru i to wszystko ?
Bardzo proszę o potwierdzenie tego cukru.
Co dalej? -> czekam na koniec fermentacji, potem zlewam z nad osadu do gąsiora (mam 15l, więc zaleję go do pełna, a reszta do jakiegoś małego 5 litrowego lub pójdzie na destylat/winiak). Po zlaniu mam zamiar czekać ze 3 miesiące do wyklarowania i ponowne zlanie.
P.S.
czy lepiej zalać 15l do pełna, czy 18/19 litrów do gąsiara 20l ?
Dodałem więc 1 kg cukru - rozpuściłem go w bardzo lekko podgrzanym nastawie (1 litr), ponieważ nie zostawiłem miejsca na nowe dolanie wody .
Po dodaniu tego cukru, dokładnie wymieszałem całość oraz sprawdziłem jeszcze raz BLG - wynik 12 -> wiadro zatkałem i nastawiłem rurkę fermentacyjną - czekam dale.
Proszę o pomoc w wyliczeniu cukru, wychodziło mi:
17g x 20l x 16% = 5440g
Dodałem na początku 3,5 kg (cukru krystalicznego) + wyliczone ok. 0,6 kg z owoców (cukier naturalny).
Dziś dodałem kolejny 1 kg
W sumie mielibyśmy 3,5+1+0,6 kg z owoców =5,1kg.
Z moich wyliczeń wynikało by, że za 4 dni dodać jeszcze 0,3kg cukru i to wszystko ?
Bardzo proszę o potwierdzenie tego cukru.
Co dalej? -> czekam na koniec fermentacji, potem zlewam z nad osadu do gąsiora (mam 15l, więc zaleję go do pełna, a reszta do jakiegoś małego 5 litrowego lub pójdzie na destylat/winiak). Po zlaniu mam zamiar czekać ze 3 miesiące do wyklarowania i ponowne zlanie.
P.S.
czy lepiej zalać 15l do pełna, czy 18/19 litrów do gąsiara 20l ?
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 17:30
- Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
- Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Włocławek
Re: Wino agrest-czarna porzeczka
Moim zdaniem cukier wyliczyłeś prawidłowo. Osobiście wlałbym to w baniak 20l ponieważ:
1. Jeszcze długo będzie trwała cicha fermentacja więc CO2 wypełni przestrzeń między spodem korka a lustrem winka,
2. Przy kolejnym zlewaniu wino będzie bardziej "pijalne". Wiadomo, że zawsze jest jakaś strata, więc zostanie Ci około 1l mniej więc wtedy wlejesz w 15l, a resztę na pewno szybko spożytkujesz. Z powodu zadowolenia z produktu. )
Pozdrawiam
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
1. Jeszcze długo będzie trwała cicha fermentacja więc CO2 wypełni przestrzeń między spodem korka a lustrem winka,
2. Przy kolejnym zlewaniu wino będzie bardziej "pijalne". Wiadomo, że zawsze jest jakaś strata, więc zostanie Ci około 1l mniej więc wtedy wlejesz w 15l, a resztę na pewno szybko spożytkujesz. Z powodu zadowolenia z produktu. )
Pozdrawiam
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka