Nastaw z jabłek - najpierw jabłka potem cukier ?
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Panowie, czy mogę teraz wrzucić do beczki rozdrobnione jabłka (może z pektoenzymem?), a za jakieś 3-4 tygodnie dodać ciepłą wodę z cukrem i drożdżami Turbo Fruit?
Czy przez te kilka tygodni powstały alkohol na dzikich drożdżach nie utrudni potem rozruchu drożdzom Turbo?
Niestety teraz nie mam czasu robić całego nastawu i pilnować to, a nie chcę żeby mi się jabłka zmarnowały
Czy przez te kilka tygodni powstały alkohol na dzikich drożdżach nie utrudni potem rozruchu drożdzom Turbo?
Niestety teraz nie mam czasu robić całego nastawu i pilnować to, a nie chcę żeby mi się jabłka zmarnowały
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy mogę tak zrobić?
Jeżeli chcesz zmarnować jabłka, to sposób który opisałeś jest idealny, by tak się stało. Rozdrobnione, wrzucone samopas do beczki i zostawione na 3/4 tygodnie........., sory, ale czego się spodziewasz, poza kupą smrodu i pleśni.
Ulokuj na ten czas posiadany owoc, w chłodnym miejscu(jakaś piwniczka), jabłkom nic się nie stanie pod warunkiem, że są w dobrej kondycji.
Ulokuj na ten czas posiadany owoc, w chłodnym miejscu(jakaś piwniczka), jabłkom nic się nie stanie pod warunkiem, że są w dobrej kondycji.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy mogę tak zrobić?
Chciałem je wrzucić do zamrażarki, lepiej by może później oddały sok, ale mogą się nie zmieścić.
Zostawię w piwnicy i niech sobie siedzą:)
Tak też myślałem, ale chciałem się upewnić.masterpaw2 pisze:Jeżeli chcesz zmarnować jabłka, to sposób który opisałeś jest idealny, by tak się stało. Rozdrobnione, wrzucone samopas do beczki i zostawione na 3/4 tygodnie........., sory, ale czego się spodziewasz, poza kupą smrodu i pleśni.
Ulokuj na ten czas posiadany owoc, w chłodnym miejscu(jakaś piwniczka), jabłkom nic się nie stanie pod warunkiem, że są w dobrej kondycji.
Chciałem je wrzucić do zamrażarki, lepiej by może później oddały sok, ale mogą się nie zmieścić.
Zostawię w piwnicy i niech sobie siedzą:)
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy mogę tak zrobić?
Jeżeli jest systematycznie zatapiana, to i owszem, bo z końcem fermentacji zanika wytwarzanie przez drożdże CO2, którego to pęcherzyki unoszą miazgę tworząc czapę. Nie mieszana......., patrz post ramzola.
Natomiast, już sam czysty nastaw/wino oddzielone od pulpy i zlane znad osadu może stać latami, zanim je puścisz dalej....
Natomiast, już sam czysty nastaw/wino oddzielone od pulpy i zlane znad osadu może stać latami, zanim je puścisz dalej....
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Czy mogę tak zrobić?
Jak się zrobi skorupa to nie zatonie. W zeszłym roku wstawiłem wiśnie na wino jakies 25-30 kilo. 2dni później wyjeżdżaliśmy do Chorwacji. Poprosiłem sąsiada by co dziennie mieszał co by się nie zmarnowało. Wiśnie wydrylowane, dodany cukier, pekto i pożywka. Ja zapomniałem przypominać a on zapomniał mieszać. Efektem tego był biało zielony dywan wylewający się z 2 fermentorów na ziemię. W tym roku wiśnie zostały odciśnięte przedwczoraj a ja właśnie popijam wiśnióweczkę, przegryzając oscypkiem, spoglądając na Śnieżkę
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy mogę tak zrobić?
Nie chce odcedzać, bo chcę gotować wszystko razem w płaszczu.
Tylko nie wiem czy tak wszystko razem może sobie czekać aż będę miał czas
Ale właśnie zakładając że będzie mieszana i wszystko opadnie na dno, to ile może wszystko razem (owoce na dnie razem z sokiem przefermentowanym) może siedzieć?masterpaw2 pisze:Jeżeli jest systematycznie zatapiana, to i owszem, bo z końcem fermentacji zanika wytwarzanie przez drożdże CO2, którego to pęcherzyki unoszą miazgę tworząc czapę. Nie mieszana......., patrz post ramzola.
Natomiast, już sam czysty nastaw/wino oddzielone od pulpy i zlane znad osadu może stać latami, zanim je puścisz dalej....
Nie chce odcedzać, bo chcę gotować wszystko razem w płaszczu.
Tylko nie wiem czy tak wszystko razem może sobie czekać aż będę miał czas
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy mogę tak zrobić?
Pytanie zasadnicze, będziesz tego doglądał osobiście, czy zlecisz sąsiadowi z amnezją, takiemu jak ten, przez ramzola rzeczony
Jeśli nastaw jest z przeznaczeniem na "wzmocnienie", będzie dobrze odfermentowany, owoce na dnie, to raczej nic złego stać się nie powinno, podkreślam nie powinno, bo sam nigdy tak długo nie trzymałem, ale znam takich co i po roku trzymali, i o dziwo dobre wychodziło. Nawet bardzo dobre.
Jeśli nastaw jest z przeznaczeniem na "wzmocnienie", będzie dobrze odfermentowany, owoce na dnie, to raczej nic złego stać się nie powinno, podkreślam nie powinno, bo sam nigdy tak długo nie trzymałem, ale znam takich co i po roku trzymali, i o dziwo dobre wychodziło. Nawet bardzo dobre.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy mogę tak zrobić?
Nastaw planuje zrobić w tym tygodniu, więc teoretycznie powinien zakończyć prace gdzieś przed moim wyjazdem.
A destylować chcę jak wrócę z urlopu.
Więc odfermentowany nastaw stał by jakieś 1-2 tygodnie i tata by to mógł pilnować co my mu się nic nie stało:)
Za dwa tygodnie jade jak tydzień na urlop.masterpaw2 pisze:Pytanie zasadnicze, będziesz tego doglądał osobiście, czy zlecisz sąsiadowi z amnezją, takiemu jak ten, przez ramzola rzeczony
Jeśli nastaw jest z przeznaczeniem na "wzmocnienie", będzie dobrze odfermentowany, owoce na dnie, to raczej nic złego stać się nie powinno, podkreślam nie powinno, bo sam nigdy tak długo nie trzymałem, ale znam takich co i po roku trzymali, i o dziwo dobre wychodziło. Nawet bardzo dobre.
Nastaw planuje zrobić w tym tygodniu, więc teoretycznie powinien zakończyć prace gdzieś przed moim wyjazdem.
A destylować chcę jak wrócę z urlopu.
Więc odfermentowany nastaw stał by jakieś 1-2 tygodnie i tata by to mógł pilnować co my mu się nic nie stało:)
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52