Zapach amoniaku w przedgonie
Zajmuję się naszym hobby od ponad roku. Pracuję na tradycyjnej kolumnie LM, wypełnionej sprężynkami. Cukrówki rektyfikuję dwukrotnie (przy pierwszym używam nieco miedzi), przy drugim preparat rozcieńczam do ok 20%. Ostatnio właśnie przy drugiej rektyfikacji nie mogłem pozbyć się zapachu amoniaku podczas odbierania przedgonów. Spotkałem się z tym pierwszy raz. Najdziwniejsze dla mnie to, że zarówno nastaw jak i surówka nie posiadały nawet śladu takich woni. Nastaw na tych samych drożdżach, identyczne proporcje i procedura jak zawsze i jak wspomniałem, przy pierwszym gotowaniu żadnych niespodzianek. Analizowałem cały proces pod każdym kątem i nie dostrzegłem żadnych zmiennych w stosunku do poprzednich…
Tym razem przedgon odbierałem dłużej i więcej niż zazwyczaj, ponadto zwiększyłem temp. cieczy chłodzącej i wreszcie udało mi się pozbyć tych „aromatów”. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją, lub ma jakiś pomysł skąd ten amoniak?
Dodam jeszcze, że część przedgonu pozostawiona w otwartej butelce po ok. 2 dniach samoczynnie pozbyła się tej woni.
Tym razem przedgon odbierałem dłużej i więcej niż zazwyczaj, ponadto zwiększyłem temp. cieczy chłodzącej i wreszcie udało mi się pozbyć tych „aromatów”. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją, lub ma jakiś pomysł skąd ten amoniak?
Dodam jeszcze, że część przedgonu pozostawiona w otwartej butelce po ok. 2 dniach samoczynnie pozbyła się tej woni.
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Najważniejszą kwestią w tym wypadku jest temperatura fermentacji. Im wyższa, tym więcej niepożądanych frakcji i związków tworzy się w nastawie. "Przedobrzenie" z ilością pożywki także ma niebagatelny wpływ na ich ilość, w końcu to związek chemiczny biorący udział w całym procesie.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Dzięki za cenne uwagi, niestety jak wspomniałem ani nastaw, ani surówka (przedgon przy pierwszym gotowaniu również) nie posiadały tej woni. Zapach ujawnił się dopiero przy drugim gotowaniu (surówka rozcieńczona z wodą do 20%) i stąd moje zdziwienie oraz brak pomysłu jak to można logicznie wytłumaczyć…
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Amoniak powstaje z rozkładu bardzo wielu detergentów, które zwykle są solami amonowymi dość skomplikowanych pochodnych związków organicznych. Szczególnie popularne odtłuszczacze kuchenne zawierają sporo soli amonowych, wystarczy psiknąć odtłuszczaczem na gorącą patelnię i daje dość konkretnie amoniakiem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
@HomoChemicus
Byłem przekonany, że płyn do naczyń pozwala lepiej pozbyć się zapachu wody odwarowej z kega i pogonów z wypełnienia. ….I do tej pory nie zauważyłem żeby dodawał coś od siebie do gamy przedgonowych smrodków.
ale podejrzenia kolegów się potwierdzają, żona niedawno zmieniła płyn do naczyń.
Ten jeszcze lepiej radzi sobie z tłuszczem, ...i chyba dodatkowo ubarwia bukiet przedgonowy przy okazji.
Byłem przekonany, że płyn do naczyń pozwala lepiej pozbyć się zapachu wody odwarowej z kega i pogonów z wypełnienia. ….I do tej pory nie zauważyłem żeby dodawał coś od siebie do gamy przedgonowych smrodków.
ale podejrzenia kolegów się potwierdzają, żona niedawno zmieniła płyn do naczyń.
Ten jeszcze lepiej radzi sobie z tłuszczem, ...i chyba dodatkowo ubarwia bukiet przedgonowy przy okazji.
Ostatnio zmieniony środa, 24 cze 2015, 16:46 przez tosiek71, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Wypełnienia KO nie trzeba myć co proces - po procesie wystarczy przepłukać je wodą wlewaną przez głowicę (spłynie wszystko do kega) albo zostawić w spokoju, bo podczas stabilizacji i tak wszystko się wyczyści.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Oczywiście nie myłem sprzętu po każdym procesie, a samo mycie to było w zasadzie płukanie - jak pisze gr000by - tyle że na początku wpuszczałem do odpowietrznika odrobinę (nieszczęsnego) płynu, później woda do momentu, aż z kolumny przestawała lecieć piana (analogicznie z kegiem). Robiłem to tylko po ostatnim grzaniu nastawu cukrowego, a przed pierwszym gotowaniem surówki.
Teraz już wiem, że wystarczy sama woda. Dzięki
Teraz już wiem, że wystarczy sama woda. Dzięki
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Szanowni Koledzy, jeśli w pierwszym destylacie trafia Wam się zapach amoniaku to pamiętajcie NIE DODAWAĆ NIGDY SODY OCZYSZCZONEJ DO ZACIERU bo w reakcji pożywki dla drożdży, która jest związkiem soli amonowych (i znajduje się w zacierze) a sodą oczyszczoną - wydziela się amoniak, tworząc w destylacie wodę amoniakalną o bardzo ostrym smrodzie . Jeśli używacie sody oczyszczonej do poprawy zapachu to tylko przy drugiej destylacji i to w ograniczonej wielkości.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Albo zwyczajnie nie przeginać z pożywkami zawierającymi DAP lub z nich zrezygnować. Bo jeżeli pożywka zostanie w całości zużyta to problem nie wystąpi, a jeżeli nie to cóż sole amonowe lubią się rozkładać pod wpływem temperatury z wydzieleniem amoniaku.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett