Piwo ze starego słodu Pale Ale

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: maniek86 »

Znalazłem w domu ok 5 kg słodu Pale Ale miał już dobrych kilka miesięcy ale było zawiniety w kilka worków. Zapach było ok, pleśni brak więc postaniwiłem zrobić swoje pierwsze piwko.
5 kg pale ale
200 g owsianki
250 g ryżu
drożdze s-33 rok po terminie :crazy:
chmiel mosaic do gotowania 40 g termin do śierpnia
Jako zupełny laik w piwowarstwie musze przyznać że chyba zacieranie wyszło ok 16L a blg to 18. Nie wysładzałem do końca bo piwo chcę mocne. Musze przyznać że dodałem troche enzymu scukrzajacego. Swoją drogą ciekwe czy wpłynie na smak końcowy. Stare drożdze pracują jak szalone, zapach chmielu piekny.
Pewnie narobiłem przy tym masę błędów ale nie robiłem z przepisu tylko z tego co było w domu :D
Bimber forever !!!

Autor tematu
maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Piwo ze starego słodu Pale Ale

Post autor: maniek86 »

Pomimo starego słodu piwo wyszło ok, jak na pierwszy raz. Nie polecam natomiast chmielu "mosaic" daje posmsk multiwitamimy takiej rozpuszczanej w wyjdzie.
Mysle że dodatek enzymu nie wpłynołb na smak.
Bimber forever !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”