-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 22:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w kieliszku.
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Załączniki
Mój sprzęt własnej produkcji.
Witam.
Dzisiaj skończyłem moją aparaturę.
Bańka od dojarki ok. 18l, grzałka 1,5kW+2kW, rura 54 Cu ok. 1m wypełnienie 6 zmywaków KO, chłodnica shotgun ok. 20cm, zakręt i chłodnica liebiga ok. 60cm z rury Cu 36 wew. rozciągnięta spirala z rurki Cu 8mm, papuga.
Zacier już się robi (8kg cukru + drożdże Moskva Style + woda).
W planie mam zamiar działać jak w filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Yn-ZumI0G-o
Proszę o ocenę sprzętu i sugestie jak przeprowadzić proces aby ustrzec się błędów.
Dodam tylko że jest to mój pierwszy raz i zastanawiam się co z tego wyjdzie.
Z góry dzięki za wszystkie rady.
Dzisiaj skończyłem moją aparaturę.
Bańka od dojarki ok. 18l, grzałka 1,5kW+2kW, rura 54 Cu ok. 1m wypełnienie 6 zmywaków KO, chłodnica shotgun ok. 20cm, zakręt i chłodnica liebiga ok. 60cm z rury Cu 36 wew. rozciągnięta spirala z rurki Cu 8mm, papuga.
Zacier już się robi (8kg cukru + drożdże Moskva Style + woda).
W planie mam zamiar działać jak w filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Yn-ZumI0G-o
Proszę o ocenę sprzętu i sugestie jak przeprowadzić proces aby ustrzec się błędów.
Dodam tylko że jest to mój pierwszy raz i zastanawiam się co z tego wyjdzie.
Z góry dzięki za wszystkie rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Cześć.
Widzę że przyłożyłeś się do wykonania tego aparatu.
Bardzo podoba mi się koncepcja przejscia z rury 54 do chłodnicy. Be specjalnych redukcji, tylko otwór i lut. Same kolana docięte na 45 st. Perfekt i znowu bez zbędnych kosztów.
Brawo Ty!
widzę jednak jeden błąd. Odwrotnie podłącz chłodnicę refluksu, tą na kolumnie. Chłodnica zawsze ma największą sprawność gdy działa w przeciwprądzie do par.
Jeszcze myślę , że zmywaków powinieneś upchnąć w tą rurę bliżej 20 szt, niz 6 szt.
Reszta na moje oko pierwsza klasa.
Proces prowadź na najmniejszej mocy jaką dysponujesz.
To pozwoli bardziej dokładnie odebrać przedgony i samo serce będzie miało wyższy %.
Powodzenia.
Widzę że przyłożyłeś się do wykonania tego aparatu.
Bardzo podoba mi się koncepcja przejscia z rury 54 do chłodnicy. Be specjalnych redukcji, tylko otwór i lut. Same kolana docięte na 45 st. Perfekt i znowu bez zbędnych kosztów.
Brawo Ty!
widzę jednak jeden błąd. Odwrotnie podłącz chłodnicę refluksu, tą na kolumnie. Chłodnica zawsze ma największą sprawność gdy działa w przeciwprądzie do par.
Jeszcze myślę , że zmywaków powinieneś upchnąć w tą rurę bliżej 20 szt, niz 6 szt.
Reszta na moje oko pierwsza klasa.
Proces prowadź na najmniejszej mocy jaką dysponujesz.
To pozwoli bardziej dokładnie odebrać przedgony i samo serce będzie miało wyższy %.
Powodzenia.
-
- Posty: 322
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Karola,
Nie wiem, czy to Twoja intuicja, czy też zaczerpnięta skądś wiedza: zaczynasz od ogólników pozytywnych, przechodzisz na kilka pozytywnych szczegółów, potem merytoryczna krytyka, by podsumować pozytywnie. Ministrowie uczą się tego przez długie miesiące ... BRAWO
Krystek, świetna robota
swoje smakuje najlepiej 
Nie wiem, czy to Twoja intuicja, czy też zaczerpnięta skądś wiedza: zaczynasz od ogólników pozytywnych, przechodzisz na kilka pozytywnych szczegółów, potem merytoryczna krytyka, by podsumować pozytywnie. Ministrowie uczą się tego przez długie miesiące ... BRAWO



Krystek, świetna robota


Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 47
- Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 21:53
- Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Fajny aparat choć mogłeś dać grzałki o niskiej gęstości mocy, te strasznie przypalają zaciery z mąki.
-
- Posty: 18
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 08:47
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Witam, na mój gust to podłączenie wody do chłodnic jest prawidłowe, ten długi przewód to odpływ.
-
- Posty: 365
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Według mnie też jest źle, chłodnica Liebiga ma wejście zimnej wody od dołu bo pary lecą od góry i na dole mają być już skroplone. A w skraplaczu pary idą od dołu to woda zimna powinna być od góry.
-
- Posty: 1308
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Zaciera się ziarno. Ty zrobiłeś nastaw z cukru. Odwróć zasilanie chłodnicy na deflegmatorze (w środku masz kilka rurek w pionie czy wężownicę) zawsze w przeciwprądzie.
Co do prowadzenia procesu to przed chłodnicą wstępną zaworek precyzyjny do co2 lub zacisk od kroplówki do sterowania przepływem wody.
Jak robic cukier na CMie? Poszukaj "temperatura w PSie" i "jak otrzymać spirytus na ZP" tam znajdziesz odpowiedzi. Jeżeli szukasz tylko spirytusu to termometr na 10 polkę (zależna od wypełniania) i zainwestuj w SP (sprężynki pryzmatyczne) od pilpka. Bardzo ładnie spasowałeś i polutowałeś załamania chłodnica troche uciekła. Zastanawiałeś sie nad głowicą abratka?
Co do prowadzenia procesu to przed chłodnicą wstępną zaworek precyzyjny do co2 lub zacisk od kroplówki do sterowania przepływem wody.
Jak robic cukier na CMie? Poszukaj "temperatura w PSie" i "jak otrzymać spirytus na ZP" tam znajdziesz odpowiedzi. Jeżeli szukasz tylko spirytusu to termometr na 10 polkę (zależna od wypełniania) i zainwestuj w SP (sprężynki pryzmatyczne) od pilpka. Bardzo ładnie spasowałeś i polutowałeś załamania chłodnica troche uciekła. Zastanawiałeś sie nad głowicą abratka?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 22:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w kieliszku.
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Z nastawu cukrowego 21L wyszło 3L serca 94%, 0,3L przedgonu i 0,2L pogonu.
Co sądzicie o takim wyniku z mojej maszynki?
Czy jestem w stanie z tego wyciągnąć coś więcej?
Czekam na opinię bardziej doświadczonych kolegów.
Co sądzicie o takim wyniku z mojej maszynki?
Czy jestem w stanie z tego wyciągnąć coś więcej?
Czekam na opinię bardziej doświadczonych kolegów.
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Witam!
Oczekujesz opinii doświadczonych kolegów, a jednym z nich to kolega Ramzol, więc trochę
Powodzenia w dalszej pracy naszego hobby, życzę cierpliwości.
Oczekujesz opinii doświadczonych kolegów, a jednym z nich to kolega Ramzol, więc trochę

Powodzenia w dalszej pracy naszego hobby, życzę cierpliwości.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Łmarko
, post krystka nie kwestionował wypowiedzi ramzola, źle to zinterpretowałeś 
Krystek, średnia wydajność z kilograma cukru to około 0,6 l etanolu (przedgon, serce, pogon), przy prawidłowo i do końca przeprowadzonej fermentacji. Określ dokładnie, jak i w jakich proporcjach robiłeś nastaw, jakie było końcowe BLG. Tak jak pisał wcześniej ramzol, zainwestuj w dobre wypełnienie, na nim uzyskasz mocniejszy i przede wszystkim czystszy urobek.


Krystek, średnia wydajność z kilograma cukru to około 0,6 l etanolu (przedgon, serce, pogon), przy prawidłowo i do końca przeprowadzonej fermentacji. Określ dokładnie, jak i w jakich proporcjach robiłeś nastaw, jakie było końcowe BLG. Tak jak pisał wcześniej ramzol, zainwestuj w dobre wypełnienie, na nim uzyskasz mocniejszy i przede wszystkim czystszy urobek.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Posty: 1308
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Ugotuj jeszcze raz serce. Spróbuj ustabilizować na dziesiątej i odebrać 200 ale kroplami 1/3-5 sekund. Na sprężynkach 95 w zasięgu ręki za pierwszym razem.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
I znów jeden ze sprawiedliwych, wszystkowiedzących, zwracających uwagi. Kolego masterpaw, emotikony nie załagodzą uwagi.
Powodzenia, i bez komentarzy
Powodzenia, i bez komentarzy

-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 22:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w kieliszku.
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Łmarko chyba naprawdę źle mnie zrozumiałeś bo wszystko co napisał Ramzol biorę sobie do serca i wprowadzam w czyn. Pytanie było co do samego wyniku psocenia a nie do innych kolegów bardziej doświadczonych od Ramzol'a bo takich nie ma zbyt wielu.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2016, 18:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Jeśli to było z 6 kg cukru,to jest ok. Natomiast z 8 kg powinno być ok. 4,5L w sumie. Ale jak na początek to dobry wynik.
Krystek83 pisze:Z nastawu cukrowego 21L wyszło 3L serca 94%, 0,3L przedgonu i 0,2L pogonu.
Co sądzicie o takim wyniku z mojej maszynki?
Czy jestem w stanie z tego wyciągnąć coś więcej?
Czekam na opinię bardziej doświadczonych kolegów.
Jeśli to było z 6 kg cukru,to jest ok. Natomiast z 8 kg powinno być ok. 4,5L w sumie. Ale jak na początek to dobry wynik.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem, to nikt ci jej nie zwróci. Jeśli jednak delikatne powiedzenia, że czegoś nie zakumałeś odbierasz jako atak na Twoją osobę, to już nie mój problem. Potwierdzeniem jest post autora tematu
Ps. Osobiste frustracje radzę wyładowywać gdzie indziej!
, czasami jest się warto przyznać do błędu..., ale nie każdy to potrafi
No właśnie uwagi!!! I tylko uwagi!!!łmarko pisze:I znów jeden ze sprawiedliwych, wszystkowiedzących, zwracających uwagi. Kolego masterpaw, emotikony nie załagodzą uwagi.
Powodzenia, i bez komentarzy
Jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem, to nikt ci jej nie zwróci. Jeśli jednak delikatne powiedzenia, że czegoś nie zakumałeś odbierasz jako atak na Twoją osobę, to już nie mój problem. Potwierdzeniem jest post autora tematu

Krystek83 pisze:Łmarko chyba naprawdę źle mnie zrozumiałeś bo wszystko co napisał Ramzol biorę sobie do serca i wprowadzam w czyn. Pytanie było co do samego wyniku psocenia a nie do innych kolegów bardziej doświadczonych od Ramzol'a bo takich nie ma zbyt wielu.
Ps. Osobiste frustracje radzę wyładowywać gdzie indziej!


Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Posty: 226
- Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
- Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
- Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Mój sprzęt własnej produkcji.
Piękna robota, gratulacje. Szczególnie podoba mi się łączenie rur pod katem 45 stopni.
Też jestem na etapie budowy pot still'a Cu i się zastanawiam nad rozwiązaniem odejścia. Biorę pod uwagę dwa kolana 90 stopni ewentualnie kolano 180 i dalej redukcja do 15ki.
Zdjęcie zapożyczone z sieci.
Też jestem na etapie budowy pot still'a Cu i się zastanawiam nad rozwiązaniem odejścia. Biorę pod uwagę dwa kolana 90 stopni ewentualnie kolano 180 i dalej redukcja do 15ki.
Zdjęcie zapożyczone z sieci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wróć do „Galeria destylatorów Pot-Still”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości