Magiczne - 4blg

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06

Post autor: Lobuziak »

Witam wszystkich. Tak jak w tytule, pewnie temat już był ale ciężko mi przekopać miliony stron żeby znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Przechodząc do sedna sprawy... Jak osiągnąć magiczne - 4blg? Robię już któryś z kolej nastaw cukrowy, drożdże moscva style, nastaw na 100l, 30 kg cukru. Zawsze dochodzi do 0 blg i koniec... Przymierzam się puścić w weekend to co mam, stoi już 5 tygodni, kupiłem nawet nowy cukromierz "profesjonalny". I ten też pokazuje 0 blg. Nastaw wyklarowany już.
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Doody »

Ja robię nastawy 50-cio litrowe z 14 kg cukru. Używam Alcotec 48 Pure (1 paczkę na 50l) Zawsze fermentacja kończy się na okolicach -4. Zdarzało się i -5. Latem zajmuje to około 7-10 dni. Zimą w pomieszczeniu gdzie stoją beczki jest około 17-20 stopni zależnie od grzania, proces ten zajmuje około 10-14 dni. Zrobiłem kilkadziesiąt nastawów na tych drożdżach i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby nie wyszło. Wcześniej używałem Double snaków 48C z podobnym skutkiem ale nie podobał mi się zapach fermentacji, więc zmieniłem na Alcoteca. Używałem również w wersji 24 i również przerabiały do -4.
Pozdrawiam
Darek

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Zbynek80 »

Jaką masz temp w momencie nastawienia i jaką temp otoczenia ?

prolog1975
500
Posty: 502
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: prolog1975 »

Po mojemu na końcówce nie dogrzałeś nastawu (nie ociepliłeś beczki lub brak grzałki) o ile w takiej ilości 100/30 turbo grzyby sobie radzą na początku to u mnie na koniec muszę im zimą pomagać jeśli mam w pomieszczeniu mniej niż 16. U mnie zatrzymywały się Alcoteci zimą na -2 a fermentacja ciągnie się jak glut z nosa bez wspomagania. Zastosuj Alcotec Turbo Pure T48 2 paczki przy np 10 Blg owiń beczkę kocem wcześniej stawiając ją na czymś ciepłym styropian itp. Dobrym wyjściem jest grzałka akwariowa z termostatem 100 lub
150W. Ja staram się utrzymywać w beczce przy powiększonych nastawach 23-25*C. Fermentacja przebiega szybko sprawnie i jeśli nie trwa dłużej niż 7-8 dni klaruję i nie muszę używać miedzi. I to jest wygoda.

Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Lobuziak »

Nastaw stoi w kotłowni, temp w okolicach 18-23'C. Temp. startowa 30'C, później przez dwa dni pilnuje żeby nie przekroczyło 35, po około 4-5 dniach blog spada do okolic 4 i tu zaczynają się schodki.
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: psotamt »

Startuj w 23*C i nie przekraczaj w czasie pracy drożdży 30*C. Teraz nie zapewniasz komfortu życia dla nich.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: drgranatt »

Lobuziak pisze:...Robię już któryś z kolej nastaw cukrowy, drożdże moscva style...
Rada jest jedna, zmień drożdże i będzie do -4.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

prolog1975
500
Posty: 502
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: prolog1975 »

Tak jak piszą koledzy wyżej
1. Zmień grzyby
2. Niższa temperatura startu np 24-25*
3. Woda odstana przed zadaniem grzybów ostro mieszana(napowietrzona) mieszadłem np do farb.
4. Po zadaniu grzybów całość spokojnie mieszana przez 1minutę kijkiem leszczynowym ;)
Słuchaj na Alcotec Turbo Pure T 48, Gozdawa 1410 tych 25/100, T48 czerwone przy tem. 18*-20* w pomieszczeniu nie zaliczyłem wtopy procedura startu j.w. Te Moskwy nastaw bardziej pod instrukcję np 11kg na 40l wody i masz wsad na keg 50l. Możesz nastawić na dundrze po destylacji w zmierz blg w nim też jest cukier. Teoretycznie 5-6kg przy 0 blg zostanie w kotle z tych cyrka 118l całości
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: radius »

prolog1975 pisze: Zmień grzyby
Niekoniecznie.
prolog1975 pisze:Niższa temperatura startu np 24-25*
Prawidłowo.
prolog1975 pisze:Woda odstana przed zadaniem grzybów ostro mieszana (napowietrzona)
Niekoniecznie ostro ;)
prolog1975 pisze: Po zadaniu grzybów całość spokojnie mieszana przez 1 minutę
Niekoniecznie.
Napowietrzony nastaw + odpowiednia temperatura + odpowiednie proporcje + grzybki = -4 :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: MecenasAlkoś »

Ja w czwartek o 9 rano zrobiłem nastaw na drożdżach Spirit Ferm T2 48, BLG początkowe 25 (7kg dopełnione do 25 l). Temperatura podczas wsypywania drożdży 27'C, temperatura pomieszczenia, w którym harcują to 24'C. Pół godziny temu mierzyłem blg: 1 ;)
Zasuwają jak szalone, jak na razie najlepsze z testowanych na początku mojej krótkiej drogi z tym hobby.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Lobuziak »

Witam ponownie :) zastosowałem się do porad, nawet bym powiedział że małe doświadczenie przeprowadziłem :P temp. Startowa rowniutkie 20'C, proporcje bez zmian, grzybki też bez zmian. Nastaw stoi od 14 stycznia, blg - 4 :respect: , nastaw czysciutki, klarowny, niestety dopiero w następnym weekend pójdzie na rury
Co mogę dodać od siebie... Widać albo raczej czuć różnice w nastawie, brak zapachu typowych drożdży co wcześniej występowało, fermentacji burzliwa przebiegała dużo spokojniej co dla mnie ważne bo echo po kotłowni nieźle niesie na cały dom :odlot: a teraz była cisz(żona nie marudziła :poklon; )
O urobku napisze po procesie, pozdrawiam wszystkich pomocnych
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: kmarian »

Rozumiem, że z nad osadu zlałeś i całość nie leży na gęstwie. :twisted:
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Trener »

Nastawy na których przerobienie nie miałem czasu często stały w gęstwie grubo ponad miesiąc i im to nie przeszkadzało. Co więcej ładnie się klarowały, a gestwa osiadała tak mocno, że przy zlewaniu nie było problemów z osadami/zmąceniami.
Osobiście bardziej bym się obawiał przechowywania nastawu po zlaniu znad osadu (ze względu na możliwość zainfekowania/zaoctowania), niż pozostawienia go samemu sobie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

użytkownik usunięty
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: użytkownik usunięty »

Lobuziak pisze:drożdże moscva style, nastaw na 100l, 30 kg cukru. Zawsze dochodzi do 0 blg i koniec...
Może powtórzę pytanie do autora:
Ile paczek drożdży Waść sypiesz w nastaw ?

Z tego co wiem, jedna paczka dedykowana jest na nastaw o pojemności 25l. Ewentualnie jak komuś się nie śpieszy, może też z powodzeniem zastosować taką jedną paczkę na nastaw składający się z 50l wody i 15kg cukru, ale zdecydowanie dłużej to potrwa.
118l w beczce z jedna paczką moskwa style. Czy to nie za mało?
Pozdro

Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Lobuziak »

Drożdże stosuje zawsze ze wskazaniami producenta. Na 100 litrów nastawu 4 paczki drożdży, 30 kg cukru, 70 litrów wody.
Obecnie nastaw stoi na gęstwie. Nigdy nie zlewam z beczek, ładnie się klaruje, gęsta zostaje na spodzie. Próbowałem że zlewaniem ale osobiście uważam że to strata czasu. Brak zauważalnej poprawy jakości gotowego produktu

użytkownik usunięty
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziękuję. O to mi chodziło :ok:
Ps. Długo trzymasz nastawy na gęstwie?

Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Lobuziak »

Różnie, nie używam żadnej chemii do klarowania, wszystko odbywa się jak matka natura pragnie, więc od nastawienia do procesu rektyfikacji około 3-4 tygodni w zależności jak mam czas żeby na rury puścić. Wynika z tego, że z gęstwą około tygodnia czeka.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: kmarian »

Niech ktoś powie, że człowiek się nie uczy do śmierci.
Nastaw po fermentacji (czy to wino białe, czerwone czy piwo), zawsze zlewam z nad osadu w momencie, kiedy ten osad się pojawia na dnie fermentora a płyn staje się bardziej przezroczysty. Zlany z nad osadu płyn (bez napowietrzania) dofermentowuje i samoistnie się klaruje, teraz może postać nawet kilka tygodni. Na dno opada zdrowa gęstwa drożdżowa do dalszego wykorzystania.
Przetrzymane na osadzie wino "trąci myszką" i nie sądzę, że destylat z takiego wina będzie smaczniejszy.

Z powyższych wypowiedzi wynika jednak, że byłem w błędzie i zlewanie z nad osadu było "robotą głupiego". Magiczne -4blg uzyskać można tak ze zlewaniem jak i bez zlewania z nad osadu. Po co zlewać, jak nie widać różnicy?

użytkownik usunięty
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: użytkownik usunięty »

Widać, że każdy z nas ma takie, bądź inne podejście do tej sprawy. Jakoś nie widzi mi się współpraca z nastawem długo leżącym na gęstwie. Co to znaczy długo? Dla mnie długo to tydzień. Po zakończeniu fermentacji, wystawiam to w chłodne miejsce na 4doby. PO tym czasie, zlewam i zależnie od potrzeb, przechodzimy lub nie, do dalszego etapu, lub (najczęściej) gdy nam się nie śpieszy, stoi przez następne 2tygodnie. Wtedy czysty, pachnący i nadaje się do użycia.
Pozdro

Autor tematu
Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: Lobuziak »

W weekend będzie koncert, zrobię foto relację wygląd nastawu i gestwy z dna beczki, porównam też urobek z poprzednimi gdyż tak jak mówiłem zawsze na 0 blg się zatrzymywało.

Co do pozostawiania wina z gęstwą to się zgadzam, zawsze kilka razy odcedzam aby jak najmniej pozostawało osadu ale według mnie to całkiem inna bajka, w przypadku nastawu mamy przecież proces rektyfikacji w celu oczyszczenia i wzmocnienia produktu gotowego natomiast wino jest samo w sobie "gotowym" produktem. Moim osobistym sukcesem jest wino z pomarańczy 8-)

użytkownik usunięty
Re: Magiczne - 4blg

Post autor: użytkownik usunięty »

Trener pisze:często stały w gęstwie grubo ponad miesiąc i im to nie przeszkadzało.
Zaintrygował mnie ten wpis i dlatego też pozostawię kiedyś cukróweczkę na pastwę czasu.
Do tego celu wykorzysta się nastawik złożony z alcotek48 turbo pure 22/7 lub alcotec vodka star w takich samych proporcjach.
Sprawdzi się to organoleptycznie, czy faktycznie wpłynie negatywnie na smak.
Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”