Sterownik SKN Bolecki
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik SKN Bolecki
Był, ale Kolega od razu zrobił reset:) Sytuacja opanowana, ustawienia wysłane.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
- Ulubiony Alkohol: Czysty.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 67 razy
- Kontakt:
Ustawiając na sterowanie górą na pewno pogorszy się towar, nie wiem jaką masz średnicę kolumny ale sądząc po mocy grzania to pewnie 54mm.
Ustaw VM 50, korekta krok 1. chociaż to zależy jaki motozawór jest zamontowany.
Ustaw VM 50, korekta krok 1. chociaż to zależy jaki motozawór jest zamontowany.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
INOXSTILL.PL
-
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
A kto Ci zalecił takie ustawienie, że zaczynasz od 210? Jeżeli chcesz korzystać z kroków to najlepiej zrób sobie przy następnym procesie "mapę prędkości" - czyli przykładowo ustawiasz VM 100 i mierzysz jaką masz prędkość odbioru, zmieniasz na 80 i mierzysz kolejną prędkość itd - im więcej punktów tym dokładniej możesz sobie to ustawić.
Przyczyną tak szybkiego zamykania będzie zbyt duża prędkość odbioru - zmierz prędkość przy tych 210(i tych niższych) i opisz. Optymalna prędkość początkowa powinna być między 30-35ml dla takiego wsadu, tej mocy grzewczej i przy wykorzystaniu opcji kroków w ustawieniach sterownika, bez tej opcji odpowiednio trochę niższa.
Przyczyną tak szybkiego zamykania będzie zbyt duża prędkość odbioru - zmierz prędkość przy tych 210(i tych niższych) i opisz. Optymalna prędkość początkowa powinna być między 30-35ml dla takiego wsadu, tej mocy grzewczej i przy wykorzystaniu opcji kroków w ustawieniach sterownika, bez tej opcji odpowiednio trochę niższa.
-
- Podziękował: 1 raz
-
- Krótko o sobie: W podstawówce Ojciec pokazał mi diodę led, tranzystor no i zbudowałem multiwibrator, a potem to już jakoś poszło.
- Ulubiony Alkohol: Bushmills Black Bush, Glenfiddich 12YO, dobra śliwowica.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
-
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Oczywiście że jest taka możliwość, naciskasz przycisk z ołówkiem do momentu aż zacznie pulsować napis z danym etapem ( 4 razy), a następnie naciskasz przycisk ze strzałką do góry i gotowe, jesteś w kolejnym etapie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
-
- Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
- Ulubiony Alkohol: Czysty.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 67 razy
- Kontakt:
Jeśli grzałka jest na 400V to możesz tak podłączyć czyli jedna grzałka pod G1 i pozostałe dwie grzałki pod G2, maksymalna moc grzałki 230V na jedne wyjście to 3.6kw .
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL
INOXSTILL.PL
-
Ostatnio w moim SKN nie zadziałało otwarcie elektrozaworu N4 (odbiór serca) do płukania ok pracował jak trzeba. Następnie stoję patrzę skończyło się płukanie OLM i nic. Na wyświetlaczu odbieranie a przy cewce elektrozaworu nie pali się dioda sygnalizująca, że jest tam napięcie. Poczekałem ok 5 minut zrestartowałem SKN i od stabilizacji dalej proces jeszcze raz. Zakończyło się płukanie OLM zapaliła się dioda elektrozaworu N4 klik i serducho leci normalnie. Nie zmieniałem ustawień PWM.
Czy to jest odosobniny przypadek, że się nie zadziało?
Czy to jest odosobniny przypadek, że się nie zadziało?
-
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
Witam Panowie. Pytanko z innej beczki mianowicie czy da się skonfigurować skn v3 do obsługi destylacji owocówek na skróconej kolumnie?
Może jeszcze ktoś mi napisze na jaki czas ustawić przepłukanie OLM żeby nie destabilizował kolumny? I czy da się cofnąć program z pogonów na ponowną stabilizację i odbiór?
Może jeszcze ktoś mi napisze na jaki czas ustawić przepłukanie OLM żeby nie destabilizował kolumny? I czy da się cofnąć program z pogonów na ponowną stabilizację i odbiór?
-
- Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
- Kontakt:
Ad2. Da się tylko przejść do przodu, więc musiał byś przerwać proces, wystartować go ponownie i przewinąć w odpowiednie miejsce.
Na pytanie Karwiego już w ogóle nie da się odpowiedzieć, trzeba to po prostu sprawdzić.
Ad1. Osobiście to się nie znam na tym.Marecki00131 pisze:Witam Panowie. Pytanko z innej beczki mianowicie czy da się skonfigurować skn v3 do obsługi destylacji owocówek na skróconej kolumnie?
Ad2. Da się tylko przejść do przodu, więc musiał byś przerwać proces, wystartować go ponownie i przewinąć w odpowiednie miejsce.
Na pytanie Karwiego już w ogóle nie da się odpowiedzieć, trzeba to po prostu sprawdzić.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl
-
Jak do SKN i kolumny 76 to 4kW na stałe i 2kW pod regulację. Np L1 zasilanie G1 i G2, L2 zasilanie
G3. A powrót trzech grzałek G1,G2,G3 L3.
I z L2 i N obsluga EZ.
Nie zapomnij podłączyć przewodu ochronnego.
G3. A powrót trzech grzałek G1,G2,G3 L3.
I z L2 i N obsluga EZ.
Nie zapomnij podłączyć przewodu ochronnego.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 paź 2018, 22:10 przez prolog1975, łącznie zmieniany 1 raz.
-
To nie pozostaje jak 2kW podłączyć na stałe ze względu na moc roboczą kolumny (3.5kW) a 4kW regulowane. Teraz odwrotnie za pomocą L1 Grzałkę 1 pod SSR G2 i Grzałki (G2iG3) modulowane pod SSR G1 za pomocą dojście L2 całość obwodu trzech Grzałek zamknięte fazą L3.
Zasilanie z EZ z L1 i N
Zasilanie z EZ z L1 i N
-
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Możecie sprawdzić mi czy to właściwe podłączyłem. Wiem że platanina niezła i że jeszcze PE trzeba podłączyć.
Sorki nie za łączyło się zdjęcie. Wszystko działa
Sorki nie za łączyło się zdjęcie. Wszystko działa
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2018, 17:15 przez Karwi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam.
Panowie mam problem z skn od czasu do czasu wyskakuje mi błąd przegrzanej chłodnicy. Grzeję 4,5kW , obudowa zmieniona dobrze wentylowana z większym wentylatorem. Temperatura podczas rozgrzania 30 stopni a podczas pracy 20 stopni. Co może być przyczyną?
Panowie mam problem z skn od czasu do czasu wyskakuje mi błąd przegrzanej chłodnicy. Grzeję 4,5kW , obudowa zmieniona dobrze wentylowana z większym wentylatorem. Temperatura podczas rozgrzania 30 stopni a podczas pracy 20 stopni. Co może być przyczyną?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lis 2018, 00:11 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Podpinam się do kolegi: czy ktoś wie jak ustawić proces tak żeby psocilo się owocowo/smakowo, a nie spirytusowo? Rozumiem że temp na kolumnie powinna być 88*C a nie 76.4 ale gdzie to ustawić tak żeby z automatu nie waliło sprintu? Mam ten sterownik od niedawna, i nie wszystko jest jasne jak być powinno. Pomocy.Karwi pisze:Sprawdzę i napisze. Sterownik w drodze.
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Nie da się robić destylatów smakowych automatycznie. Albo inaczej- da się, ale ma to w skali mikro zerowy sens. Smak i aromat destylatów owocowych to rzecz gustu operatora, sterownik swojego nie ma, widzi tylko temperaturę. W przypadku destylarni z powtarzalnymi wsadami, których cała fermentacja jest pod kontrolą (temperatura, natlenienie, ilość drożdży, czas) da się tworzyć programy destylacyjne dla dużych partii- stawiam na oko ok. 1000l, ale zwykle jest tego wielokrotnie więcej. W domu, kiedy każdy wsad jest inny, pachnie i smakuje inaczej automatyzacja produkcji destylatów smakowych jest niemożliwa- coś z tego wyjdzie, ale będzie wypadkową szczęścia i trybu pot-still. Jeżeli ktoś proponuje Ci automatykę do destylatów smakowych albo do kolumny półkowej, to chce Cie zwyczajnie naciągnąć.
Sterownik SKN ma natomiast tryb półautomatyczny, manualny- on się nadaje do ręcznego prowadzenia procesu, także w trybie quasi-potstilowym. Ręcznie ustawisz sobie grzanie, ręcznie otworzysz zaworek LM, a potem własnym rączkami będziesz podkładał buteleczki na kolejne frakcje, które potem własnym nosem sobie powąchasz i pomieszasz.
W tym trybie korzystasz z SKNa jako z regulatora mocy, bo zawór LM można zwyczajnie odkręcić z kolumny, żeby nie grzać mu cewki.
Nie, to nie ma żadnych podstaw.Rozumiem że temp na kolumnie powinna być 88*C a nie 76.4
Nie da się robić destylatów smakowych automatycznie. Albo inaczej- da się, ale ma to w skali mikro zerowy sens. Smak i aromat destylatów owocowych to rzecz gustu operatora, sterownik swojego nie ma, widzi tylko temperaturę. W przypadku destylarni z powtarzalnymi wsadami, których cała fermentacja jest pod kontrolą (temperatura, natlenienie, ilość drożdży, czas) da się tworzyć programy destylacyjne dla dużych partii- stawiam na oko ok. 1000l, ale zwykle jest tego wielokrotnie więcej. W domu, kiedy każdy wsad jest inny, pachnie i smakuje inaczej automatyzacja produkcji destylatów smakowych jest niemożliwa- coś z tego wyjdzie, ale będzie wypadkową szczęścia i trybu pot-still. Jeżeli ktoś proponuje Ci automatykę do destylatów smakowych albo do kolumny półkowej, to chce Cie zwyczajnie naciągnąć.
Sterownik SKN ma natomiast tryb półautomatyczny, manualny- on się nadaje do ręcznego prowadzenia procesu, także w trybie quasi-potstilowym. Ręcznie ustawisz sobie grzanie, ręcznie otworzysz zaworek LM, a potem własnym rączkami będziesz podkładał buteleczki na kolejne frakcje, które potem własnym nosem sobie powąchasz i pomieszasz.
W tym trybie korzystasz z SKNa jako z regulatora mocy, bo zawór LM można zwyczajnie odkręcić z kolumny, żeby nie grzać mu cewki.
www.destylatorymiedziane.pl
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Zygmunt dziekuje za krótki wykład na temat półkowa i poststil a szczegolnie za cytat Jeżeli ktoś proponuje Ci automatykę do destylatów smakowych albo do kolumny półkowej, to chce Cie zwyczajnie naciągnąć.
Nie potrafiłem koledze wytłumaczyc tak konkretnie i zwieźle ze do półkowej SKN jest tylko gagetem i regulatorem mocy .
Nie potrafiłem koledze wytłumaczyc tak konkretnie i zwieźle ze do półkowej SKN jest tylko gagetem i regulatorem mocy .
-
Witam mam sterownik skn v3 zbiornik 150 litrów wsadu bufor (20 cm wypełnienie skrzynki miedziane ) kolumna 76mm sprężynki nierdzewne 120cm. Jakie grzałki założyć do takiego zbiornika i jak to z sensem podpiąć. Przy 7kw 20 minut brakowało na zalanie kolumny. Zasilanie 400v.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 gru 2019, 11:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.