Kolumna półkowa - sitowa
-
Autor tematu - Posty: 3969
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Witam szanownych kolegów.
Prezentowałem już pierwsze szkice projektu mojej pierwszej kolumny półkowej w wątku kolegi Sero, ale nie chcąc zaśmiecać, nota bene świetnego tematu, postanowiłam założyć swój wątek z prezentacją projektu a wkrótce mam nadzieję relacją z budowy kolumny.
Kolumna półkowa, sitowa, szklana, o średnicy rury szklanej 110mm, Długość modułu szklanego 120mm. Sita i odpływy, a także wszystkie inne elementy stalowe, wykonane ze stali nierdzewnej 1.4301. Uszczelki silikonowe. Spływy maja być wykonane z rurki fi 18 x 1, a capy z rurki fi 25 x1,5 Ostatni odpływ z dolnego sita z łukiem pełnym Sito z blachy gr. 1mm i otworami fi 1,5mm Prosiłbym o wszelkie sugestie i konstruktywną krytykę, gdzie postępuje niewłaściwie, co można ulepszyć, co zmienić zwłaszcza ze strony kolegów posiadających i użytkujących podobne urządzenia.
Prezentowałem już pierwsze szkice projektu mojej pierwszej kolumny półkowej w wątku kolegi Sero, ale nie chcąc zaśmiecać, nota bene świetnego tematu, postanowiłam założyć swój wątek z prezentacją projektu a wkrótce mam nadzieję relacją z budowy kolumny.
Kolumna półkowa, sitowa, szklana, o średnicy rury szklanej 110mm, Długość modułu szklanego 120mm. Sita i odpływy, a także wszystkie inne elementy stalowe, wykonane ze stali nierdzewnej 1.4301. Uszczelki silikonowe. Spływy maja być wykonane z rurki fi 18 x 1, a capy z rurki fi 25 x1,5 Ostatni odpływ z dolnego sita z łukiem pełnym Sito z blachy gr. 1mm i otworami fi 1,5mm Prosiłbym o wszelkie sugestie i konstruktywną krytykę, gdzie postępuje niewłaściwie, co można ulepszyć, co zmienić zwłaszcza ze strony kolegów posiadających i użytkujących podobne urządzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Kolumna półkowa - sitowa
Wszystko raczej dobrze. Będzie problem z pospawaniem odpływu z półką -jak pisał kolega Herbata 666, może się odkrztałcić. Zostaje ew.lutowanie nierdzewki, lub prościej jak radził kol. Szlumf mocowanie opadów w uszczelnieniu sylikonowym. Można jeszcze inaczej, wytoczyć tulejki o grubej ściance dopasowane do rurki opadu, przyłapane punktowym spawem od dołu półki. Ja tak zrobiłem, przy okazji reguluję wysokość odpływu. Jutro wrzucę fotkę.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
Dzięki arbaletnik
Na rysunku , który dostałem od Ciebie odpływy schodziły aż do półki poniżej, ale chyba tak nie musi być?
Bardzo chciałbym zastosować uszczelki silikonowe i odpływy przepuścić przez nie. Po pierwsze zero spawania, po drugie regulacja wysokości odpływu.
Tylko skąd takie uszczelki wziąć?
Jeżeli ktoś ma namiar na konkretnego sprzedawce to poprosiłbym o takowy.
Na rysunku , który dostałem od Ciebie odpływy schodziły aż do półki poniżej, ale chyba tak nie musi być?
Bardzo chciałbym zastosować uszczelki silikonowe i odpływy przepuścić przez nie. Po pierwsze zero spawania, po drugie regulacja wysokości odpływu.
Tylko skąd takie uszczelki wziąć?
Jeżeli ktoś ma namiar na konkretnego sprzedawce to poprosiłbym o takowy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
W kegu mam zainstalowane grzałki o mocy 3,5kW (1,5 + 2) więc to moja "moc maksymalna"
Wielkie dzięki Andrzeju za cenne wskazówki. Pytanie czy lepiej zrobić regulowaną wysokość spływów czy wspawać je na stałe.akas pisze:Taka ilość otworów pozwoli Ci pracować do maksymalnie 4 kW, więc przelewy nie muszą być z rurki 18 .
Wystarczy 16 x1,5 ( będzie lepiej się spawać).
Jak wypuścisz je na 2 cm ponad półkę też będzie dobrze.
W kegu mam zainstalowane grzałki o mocy 3,5kW (1,5 + 2) więc to moja "moc maksymalna"
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Kontakt:
Tak jak koledzy piszą nie można obwodowo spawać rurki przelewu do sita o gr. 1 mm ponieważ pofaluje.
Ale można wykonać 3 spawy punktowe.
Pytasz czy robić regulowane ?
Można poprzez nakładane rurki.
Jak nisko opuszczać syfony ?
Powiem Ci tylko tyle, że opuszczone na 5 cm dobrze działają.
Ale można wykonać 3 spawy punktowe.
Pytasz czy robić regulowane ?
Można poprzez nakładane rurki.
Jak nisko opuszczać syfony ?
Powiem Ci tylko tyle, że opuszczone na 5 cm dobrze działają.
-
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 605 razy
Przy wymiarach kolumny z pierwszego rysunku dałbym regulowany spływ o całkowitej długości 120mm z syfonem 70mm.
Nie wiem też jak zachowuje się piana na półce sitowej. Może warto dać jakąś osłonę przed bryzgami przy spływie. Obejrzyj jakiś filmik z pracy lub zapytaj kolegów pracujących na takiej kolumnie.
Nie wiem też jak zachowuje się piana na półce sitowej. Może warto dać jakąś osłonę przed bryzgami przy spływie. Obejrzyj jakiś filmik z pracy lub zapytaj kolegów pracujących na takiej kolumnie.
-
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 81 razy
Wrzucam fotkę, jak powiedziałem, tej tulejki. Jestem zadowolony, bo jest regulacja i wyszło dość estetycznie. Co prawda blacha ma 1,5 mm, i obręcz - więc nie uległa odkształceniu. Spawane było małym prądem na styku otworu z tulejką od środka otworu, otwór w płycie był o 1 mm mniejszy , więc dał naddatek materiału do stopienia w łuku, więc spaw powstał bez drutu. Ale można oczywiście punktowo .
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
Zamierzam wykonać samodzielnie. Szkło i uszczelki już do mnie jadą. Spawanie chce przeprowadzić u kolegi w warsztacie, który dysponuje TIGiem. Będę w miarę możliwości pokazywał postępy prac. Muszę oczywiście jako dyletant w tej dziedzinie wyjaśnić kilka szczegółów, ale czuję, że jestem coraz bliżej
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Witam,
Powoli spływają materiały do budowy.
Mam już w zasadzie wszystko, część materiałów poroznosiłem po warsztatach celem dopasowania (podtoczenia, obcięcia redukcji stożkowych itp.)
Jestem bardzo mile zaskoczony jakością wykonania sit na laserze. Bardzo fajnie wypaliły się również kapsle, bo rzeźbić te wycięcia ręcznie to koszmar Złożyłem sobie kilka segmentów tak na próbę zaczyna coś przypominać Jak dotrą wszystkie elementy będę kontynuował relację.
Powoli spływają materiały do budowy.
Mam już w zasadzie wszystko, część materiałów poroznosiłem po warsztatach celem dopasowania (podtoczenia, obcięcia redukcji stożkowych itp.)
Jestem bardzo mile zaskoczony jakością wykonania sit na laserze. Bardzo fajnie wypaliły się również kapsle, bo rzeźbić te wycięcia ręcznie to koszmar Złożyłem sobie kilka segmentów tak na próbę zaczyna coś przypominać Jak dotrą wszystkie elementy będę kontynuował relację.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Podziękował: 90 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Poza tym to piękna robota Też zamierzam zrobić taką kolumnę, mam ponad metr rury ko fi ok.120 ale chyba w szkle będzie ładniej i taniej w wykonaniu
Doody możesz dać namiar na producenta takich uszczelek, wnioskuje że to muszą być dwie uszczelki na jedno połączenie w kształcie litery "u" i pomiędzy nimi sito ?Doody pisze:Szkło i uszczelki już do mnie jadą
Poza tym to piękna robota Też zamierzam zrobić taką kolumnę, mam ponad metr rury ko fi ok.120 ale chyba w szkle będzie ładniej i taniej w wykonaniu
-
Uszczelki pochodzą od firmy znajdującej się pod adresem: www.uszczelki.biz.pl. Trzeba zadzwonić i dogadać się co do wymiarów ilości i ceny. Moje szkło ma wymiary fi 110x5mm i pod takie szkło na pewno uszczelki są. Uszczelka ma kształt litery "L" i potrzeba dwóch na każde połączenie rur szklanych.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
I wreszcie po długich bojach i staraniach jest!!!
Dzisiaj ja zmontowałem i od razu pytanie do użytkowników/producentów takich szklanych kolumn..Jak mocno można to skręcić?
Pewnie najlepiej tak, żeby szkło nie pękło a było szczelne , ale tak w praktyce: ledwo co, średnio, można dowalić?
Dzisiaj ja zmontowałem i od razu pytanie do użytkowników/producentów takich szklanych kolumn..Jak mocno można to skręcić?
Pewnie najlepiej tak, żeby szkło nie pękło a było szczelne , ale tak w praktyce: ledwo co, średnio, można dowalić?
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Skręć do wyczuwalnego oporu. Jeśli masz uszczelki silikonowe to przy zbyt dużym skręceniu zobaczysz, że są deformowane. Ja mam uszczelki teflonowe, tam opór jest wyraźny. Ogólnie - skręć tak, żeby nie ciekło Ja czasem dokręcam delikatnie jeśli widzę mały wyciek w trakcie destylacji.
-
Lucent, dopiero ją skręciłem, na wyniki prac trzeba będzie chwile poczekać W kegu mam zainstalowane 3,5kW ale z tego co pisali koledzy na takiej kolumnie pracuje się z mocą 2,4 do 2,8kW. Szkło polecam kupić w firmie "Kapilar" (wyguglujesz sobie). Bardzo rzetelna i miła obsługa. Pomimo wady produkcyjnej jednego kawałka szkła oraz jednej stłuczki w transporcie, wymieniono segmenty na nowe bez dopłaty także chapeau bas przed pracownikami firmy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
http://www.uszczelki.biz.pl .A propos wiesz jak fajnie te uszy w sitach stabilizują kolumnę? Żałuj
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Ja kołnierze zewnętrzne mam zablokowane nakrętkami z dwóch stron. Ale nawet jak te wewnętrzne nakrętki są popuszczone nie ma problemu z wyciekiem itp. Sama chłodnica destylatu swoje waży, głowica jakoś bardziej ciężka nie będzie. A uszczelki są na tyle grube, że te drobne zniekształcenia spokojnie zniosą.