Re: POT STILL - pierwszy krok
Postautor: rozrywek » poniedziałek, 30 sty 2017, 20:54
Nie musisz się przejmować jesteś początkujący i masz prawo nie wiedzieć wielu rzeczy.
Od tego jesteśmy abo pomagać.
Najważniejsze to stabilna praca, tempo odbioru się zmniejsza w miarę upływu alko, ale najważniejsze, abyś nie dotykał grzania, destabilizacja procesu zepsuje ci wszystko. Oczywiście jest to czasochłonne, ale przynosi zamierzony efekt, ilość serca względem ilości pogonów.
Przy tym systemie, dosyć upierdliwy ale skuteczny jest system zmiany naczyń jak najczęściej, najpierw 200ml, potem 500ml, potem litrowe, i zmiana w dół: 500, i dwieście.
Mam możliwość oceny każdej z próbek, i także decyzji dolania do serca, bądź nie.
Jest to może męczące, ale ja to właśnie w tym naprawdę lubię. I tak siedzę przy sprzęcie cały czas, także w hobby nie należy być leniwym. A podmieniać flaszkę jedną za drugą? Ależ owszem, dlaczego nie. Albo kontroluję proces, albo podstawiam 5L plastik i niech ciurkiem leci.
Ps: A jak już leci typowy pogon, to też zamykam refluks, podkręcam granie i kończę proces jak najszybciej. Nie ma sensu ślęczeć nad aparaturą dla paru ml alkoholu.
I koniecznie zapanuj nad chłodzeniem, destylat wypływający ma być chłodny, zwiększa się odbiór, zwiększasz wodę w chłodnicy, tylko ją rozdziel najpierw
Dobra rada, traktuj termometry jako pomocnicze narzędzie, nie jako główne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............