Pomysły na destylatory - do konsultacji.
Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: MaciejZZadupia » czwartek, 26 sty 2017, 20:12

ramzol pisze:dzieki moim radom targasz 95

Temperatura próbki.......


Dzisiaj trochę zwolniłem i kapało co ciekawe 88. Potem mierze temperaturę próbki a tam 4.8stopnia.

Więc później z większości serca wziąłem próbkę i poczekalem aż złapie temperatury pokojowej.

Mierze teraz i jest 93+ przy temp 20stopni.

Alkoholomierz Gomarowski + inny, pokazują ten sam wynik.

Obrazek

Maciej Z Zadupia


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » czwartek, 26 sty 2017, 21:39

Wczoraj popełniłem pierwsze psocenie na nowym pot stillu, natomiast dzisiaj puściłem to drugi raz. Jest to pierwszy rozruch więc cały destylat raczej spisuje na straty, nie ma co być zachłannym a potem chorować. Nastaw to zlewki pogonów i jakichś nieudanych tworów. Dzisiaj po rozcieńczeniu do 20% wrzuciłem do gara kilka drobno pokrojonych jabłek oraz skórkę z pomarańczy. Szczerze mówiąc aromat jest bardzo sympatyczny, łagodny niepodrażniający powonienia. W smaku nie powiem bo jak pisałem nie będę ryzykował. Owoce wrzuciłem z czystej ciekawości czy będzie coś czuć w destylacie. Grzanie wykonuję na taborecie gazowym wykonanym na szybko tylko do czasu kiedy będzie keg i grzałki. Temperaturę po rozgrzaniu stabilizuje w przedziale 81 - 83 st. i wtedy kapie w okolicach 85% ( mierzone w papudze, jeszcze nie sprawdzałem ile jest przy temp. 20 st. ).
Na pierwszy raz jestem zadowolony z pot stilla, teraz muszę przygotować jakiś nastaw. Na pewno będę szukał czegoś wśród przepisów na forum.

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: MaciejZZadupia » piątek, 27 sty 2017, 11:05

JAROCE pisze:Temperaturę po rozgrzaniu stabilizuje w przedziale 81 - 83 st.


teraz muszę przygotować jakiś nastaw. Na pewno będę szukał czegoś wśród przepisów na forum.


Gdzie mierzysz tą temperaturę?

U mnie całość serca 93+% leci na ~75stopni na szycie PSa.

Temperatura par w kotle zmienia się ciagle do góry od 83 do 96 stopni.

Obrazek

Co do robienia nastawów to do Potstilla staraj się zrobić czystsze nastawy. Trochę mniej cukru, trochę wolniej, lepsze drożdże.

Polecam sklad: drożdże Alcotec Vodka Star + cukier inwertowany (ilość wg przepisu na paczce) + dobre klarowanie.

Co do "botaników" (owoców) w surówce to popatrz na przepisy na Gin itp. Bardzo fajnie wychodzą na Potstillu.

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: RE: Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » piątek, 27 sty 2017, 16:59

MaciejZZadupia pisze:Gdzie mierzysz tą temperaturę?


Mierzę ją na samym szczycie PS ( na pierwszej stronie tego tematu widać gdzie jest umiejscowiony termometr, używam LCD ).
Tak jak pisałem, nie wykonałem jeszcze pomiaru % w temp. 20 st. , być może stąd rozbieżności. Postaram się przy następnym psoceniu wykonać pomiar destylatu mającego 20 st. i wtedy podam rzetelnie co mi wskazało.
Aktualnie zmierzam wykonać płaszcz wodny i zobaczę czy będzie jakaś poprawa w czystości i %.

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » niedziela, 29 sty 2017, 01:04

Na wstępie przepraszam za posta pod postem.
Jako ,że sobota to dobry moment na wolne prace, więc postanowiłem wykonać płaszcz wodny do mojego pot stilla. Płaszcz wodny wykonany z rury fi 42 o długości 26 cm. Główna rura to fi 28 o długości w sumie 140 cm. Na próbę puściłem już dwukrotnie destylowaną psotę rozcieńczoną do 20%.
Dosyć szybko bo po ok. 10 min. ustabilizowałem temperaturę na poziomie 78,3 st. Przez większość procesu temp. się utrzymywała na podanym poziomie aczkolwiek miałem skoki o 0,1 w dół lub górę. Nie wymagam cudów w końcu to nie kolumna z prawdziwego zdarzenia. Z 3,2l o mocy 65% rozcieńczonych do 20% otrzymałem 1,8l o mocy 94% ( mając pewnie dokładniejszy sprzęt pomiar mógłby być nieco inny). pomiar wykonany przy temp. destylatu 19,1 st.
Poniżej zdjęcia jak to wygląda.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: MaciejZZadupia » niedziela, 29 sty 2017, 09:45

No i fajnie.
A spróbowałeś tego może? Wąchałeś?

Czuć drożdże a może śmierdzi jajem/siarkowodorem?

Teraz zrobisz czystszy nastaw, złapiesz wprawę, poregulujesz refluksem, odetniesz dobrze przed i pogony i "BĘDZIE PAN ZADOWOLONY"


Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » niedziela, 29 sty 2017, 10:10

Oczywiście, że wąchałem, próbowałem :D
Żadnych zapachów przedgonów i pogonów. Przedgony odebrałem w ilości ok. 300ml, następnie serce 1,8l i pogony ok. 100ml. Wszystko ładnie pachnie , delikatnie bez ostrości. W smaku delikatne w porównaniu do poprzednich moich wypocin.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2337
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: Doody » niedziela, 29 sty 2017, 17:42

MaciejZZadupia pisze:
Czuć drożdże a może śmierdzi jajem/siarkowodorem?


Z miedzianego sprzętu raczej nie uzyskuje się efektu "jaja", gdyż związki siarki są absorbowane cały czas przez miedziane rurki. Taki efekt często występuje w sprzętach nierdzewnych pozbawionych miedzianego katalizatora.
Pozdrawiam
Darek


rozrywek
2500
Posty: 2508
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: rozrywek » niedziela, 29 sty 2017, 21:48

Jaroce coś mało tych pogonów, opisz lepiej cały proces, a szczególnie prędkość odbioru.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » niedziela, 29 sty 2017, 22:26

Postaram się opisać w miarę możliwości.
Ilość nastawu w naczyniu to ok. 7 litrów o mocy 20%. Rozgrzewanie i ok.10 min stabilizacji w temp. 78,3 st. W czasie stabilizacji odebrałem ok. 50ml podpałki do grilla następnie ok. 300 ml przedgonów. Po tym odbierałem serce ale niestety nie mierzyłem w jakim tempie, jedno co mogę powiedzieć to to, że cały czas leciało delikatnym strumyczkiem. W momencie kiedy temperatura zaczęła rosnąć puszczałem więcej wody chłodzącej na płaszcz wodny ale wtedy nie potrafiłem zapanować nad chłodnicą w której destylat bardzo szybko wypełniał górną część. Wtedy odpiąłem wodę od płaszcza i resztę pogonów puściłem już przez PS. Pogony odbierałem tylko do 40% stąd może tylko ok. 100ml.
Proszę o wyrozumiałość to dopiero mój pierwszy taki proces więc nie obyło się pewnie od błędów.
Przygotuje kolejny nastaw i wtedy skupię się na poszczególnych etapach procesu włącznie z pomiarami czasu i ilości.

Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 876
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: robert4you » poniedziałek, 30 sty 2017, 14:15

Moim zdaniem za mocno grzejesz, za słabo chłodzisz i za szybko odbierasz.
Poczytaj sobie wątek o robieniu spirytusu na zimnych palcach (CM) bo sprzęt który obecnie posiadasz wymaga dokładnie takiej obsługi.
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: MaciejZZadupia » poniedziałek, 30 sty 2017, 14:54

Przed płaszcz wodny daj w miarę precyzyjny zaworem żebyś mógł idealnie wyregulować refluks. Przepływ tam mniej więcej jak słaby sik że strzykawki. Prędkość odbioru ustawił bym w okolicy jak destylat z chłodnicy jeszcze kapie ale już zaczyna prawie płynąć jednolicie.
Tak żeby nie wypełnić chłodnicy destylatem.
Na forum ktoś pisał żeby szklaną chłodnicę podłączyć odwrotnie tzn. chłodzenie na spirale wewnątrz a opary tam gdzie była wcześniej woda.

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » poniedziałek, 30 sty 2017, 16:40

Prawdopodobnie masz rację ale to był tzw. rozruch. Już zauważyłem, że muszę mieć dwa obiegi chłodzenia z regulacją. Osobno zasilać chłodzeniem płaszcz i osobno chłodnicę i może wtedy będzie mi łatwiej. Teraz mam to wszystko na jednym obiegu i nie do końca potrafiłem nad tym zapanować.


rozrywek
2500
Posty: 2508
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 30 sty 2017, 20:54

Nie musisz się przejmować jesteś początkujący i masz prawo nie wiedzieć wielu rzeczy.
Od tego jesteśmy abo pomagać.
Najważniejsze to stabilna praca, tempo odbioru się zmniejsza w miarę upływu alko, ale najważniejsze, abyś nie dotykał grzania, destabilizacja procesu zepsuje ci wszystko. Oczywiście jest to czasochłonne, ale przynosi zamierzony efekt, ilość serca względem ilości pogonów.
Przy tym systemie, dosyć upierdliwy ale skuteczny jest system zmiany naczyń jak najczęściej, najpierw 200ml, potem 500ml, potem litrowe, i zmiana w dół: 500, i dwieście.
Mam możliwość oceny każdej z próbek, i także decyzji dolania do serca, bądź nie.
Jest to może męczące, ale ja to właśnie w tym naprawdę lubię. I tak siedzę przy sprzęcie cały czas, także w hobby nie należy być leniwym. A podmieniać flaszkę jedną za drugą? Ależ owszem, dlaczego nie. Albo kontroluję proces, albo podstawiam 5L plastik i niech ciurkiem leci.

Ps: A jak już leci typowy pogon, to też zamykam refluks, podkręcam granie i kończę proces jak najszybciej. Nie ma sensu ślęczeć nad aparaturą dla paru ml alkoholu.
I koniecznie zapanuj nad chłodzeniem, destylat wypływający ma być chłodny, zwiększa się odbiór, zwiększasz wodę w chłodnicy, tylko ją rozdziel najpierw
Dobra rada, traktuj termometry jako pomocnicze narzędzie, nie jako główne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » poniedziałek, 30 sty 2017, 21:42

Jeżeli podzielę już zasilanie chłodzenia to jak temp. wody powinna być lub jest jakaś sugerowana na wyjściu z refluksu i na wyjściu z chłodnicy?
Czytałem tutaj na forum gdzieś, że woda po schłodzeniu na wyjściu miała temp. ok. 50 st. z tym, że była to spirala a nie płaszcz wodny. Druga sprawa to temp. wody na wyjściu z chłodnicy, czy ma być chłodna , ciepła?
Wiem, że dużo tych pytań ale chcę to wszystko sobie unormować i wiedzieć na co zwracać uwagę.

rozrywek pisze:ale najważniejsze, abyś nie dotykał grzania, destabilizacja procesu zepsuje ci wszystko


No właśnie i to jest to co zrobiłem, niestety w którymś momencie jak zacząłem mieć problemy z utrzymaniem temp. ruszyłem grzanie i wtedy na chwilę popierniczyłem wszystko.
Oj coś mi się zdaje , że to potrwa trochę zanim to załapię. Może jak będę miał lepszy sprzęt tzn. keg z grzałką i regulatorem to łatwiej będzie zakładając, że wiedzy mi trochę jeszcze przybędzie.

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: MaciejZZadupia » poniedziałek, 30 sty 2017, 23:14

JAROCE:
W kolumnie regulujesz przepływ wody tak żeby wszystko skraplacz skraplał. A refluks ustawiasz zaworkiem precyzyjnym.
W twoim sprzęcie ustaw przepływ wody aby cześć wracała w dół a część szambo chłodnicy. Może pół na pół.
Ja reguluje rąk żeby utrzymać około 75stopni w głowicy i mniej więcej refluks jest 1:1 czyli połowa wraca do zbiornika.
Co do wody z chłodnicy to ustaw tak żeby kapał destylat około 20stopni u wtedy na papudze masz aktualny pomiar.
Wodę puszczasz w przeciworądzie czyli u ciebie od dołu do góry. Ja na chłodnicy Liebiga ustawiam tak żeby dolna część chłodnicy była zimna na dotyk i wtedy destylat kapie poniżej 20stopni. U mnie wtedy woda na końcu 2 metrowego węża odprowadzającego była letnia.
Co do grzania to po rozgrzaniu zmniejszam na około 50% (elektryczne z regulatorem ) i resztę ustawiam wodą. Celuj na temp 75 na szczycie, patrz na to co kapie, przy rozdzielonym zasilaniu wody regulacja to bajka. Aha no i pierwszy odpęd jest dość zmienny. Przeleć całość nastawu na surowkę i potem drugie pędzenie idzie łatwo i stabilnie.

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

daniel86
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 15:31
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: daniel86 » wtorek, 31 sty 2017, 12:09

daniel86 pisze:Jak dojedzie rurka miedziana i ją zawinę - wrzucę zdjęcie jak wyszło.

Ramzol miałeś rację -poradziłem sobie bezproblemowo. Kolumna CM to dalej nie jest, ale myślę, że jeśli zyskałem na tym choćby kilka półek -to było warto :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » wtorek, 31 sty 2017, 16:34

Panowie sprostujcie mnie jeżeli się mylę. Przy osobnym regulowaniu przepływu wody przez refluks i chłodnicę muszę mieć dwa zaworki. W przeciwnym razie jeżeli będę regulował tylko refluks to większa ilość wody chodzącej zostanie skierowana do chłodnicy?
Może żeby było jaśniej, zawór główny-trójnik-zasilenie refluksu od góry- zaworek do regulacji na wyjściu. Zakładając, że nie mam zaworka na wyjściu chłodzenia z chłodnicy to automatycznie więcej wody popłynie przez chłodnicę jeżeli przykręcę zaworek na refluksie. Dobrze to kombinuję?
Czyli idealnie byłoby mieć dwa zaworki na wyjściach chłodzenia w płaszczu i chłodnicy.

Awatar użytkownika

MaciejZZadupia
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 23:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: RE: Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: MaciejZZadupia » wtorek, 31 sty 2017, 17:00

JAROCE pisze:Przy osobnym regulowaniu przepływu wody przez refluks i chłodnicę muszę mieć dwa zaworki.
....... idealnie byłoby mieć dwa zaworki na wyjściach chłodzenia

Dwa zaworki = wygoda regulacji. Zaworki dajesz NA WEJŚCIU. Najlepiej zaraz za trójnikiem.
Wtedy nie martwisz się o szczelność całego systemu. Ciśnienie masz "od zasilania" przez trójnik do zaworów. Dalej masz swobodny przepływ i zwykłe wężyki "przezroczyste" dają radę. Na połączeniach najzwyklesza opaska zaciskowa. Nic nie cieknie.
Dodatkowo lepsza regulacja dwoma zaworkami oszczędza wodę. Przy sprzęcie takim jak twój zużycie wody jest naprawdę małe.

Maciej Z Zadupia

Awatar użytkownika

Autor tematu
JAROCE
20
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
Krótko o sobie: I am who I am
Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
Lokalizacja: Sosnowiec
Załączniki
Re: POT STILL - pierwszy krok

Postautor: JAROCE » wtorek, 31 sty 2017, 17:41

Maciej ale jeżeli dam zaworek zaraz za trójnikiem w kierunku refluksu to zasilając go od góry to siłą rzeczy woda w płaszczu przeleje się przez niego jak przez zwykłą rurkę.
Jeżeli dam zaworek na wyjściu to spowolnię przepływ i tym samym wypełnię płaszcz wodą. Zdaję sobie sprawę z ciśnienia jakie wtedy powstanie.
Twoje rozwiązanie ma wg. mnie sens jeżeli zmienił bym nieco wyjście z płaszcza na takie jak na zdjęciu.
Obrazek


Wróć do „Projekty aparatur”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości