20161128_191403_resized.jpg
20161128_191218_resized.jpg
20161128_191346_resized.jpg
Element wykonany całkowicie z stali KO, rura fi 130 wysokość w najniższym punkcie który jest zarazem punktem odbioru wynosi 200 mm. Wewnątrz jest zwinięte 7 mb rurki CU fi 6. Kosz wykonany z stali KO. Dwie przykrywki, jedna przykrywa kosz, druga zamyka całą puszkę. Jeden z kolegów zasugerował że może zdarzyć sytuacja taka że pary ominą zawartość koszyka i pójdą górą, dlatego zastosowałem przykrywkę na koszyk kierując pary etanolu na ścianę koszyka i dalej na chodnice. Szczelność puszki jest (a raczej jej niema) taka że nie spowoduje wzrostu ciśnienia i ewentualnej eksplozji. Myślę sobie że zastosowanie 7 m rurki spowoduje skroplenie wszystkich par i ewentualne zapachy nie powinny się wydostawać na zewnątrz. Jako odbiór zastosowałem rurkę fi 12. Mogę, ale nie muszę zawracać już skroplonego destylatu poprzez zamontowanie zaworu na rurce odbioru i powrotu. To stwierdzę jak już mi jabłka wypracują clvados'a. Całość montowana jest do latarki poprzez złącze sms. Kolejnym problemem który mógł by się pojawić to zasmrodzenie wsadu koszyka przedgonami rozwiązałem, i tu uwaga...poprzez zainstalowanie zaworu odcinającego górna część maszynki i puszczenie przedgonów w boczny odbiór. Jak już sobie nakapię 200 ml otwieram zawór i serducho puszczam w górę Wygląda on tak :20161128_192219_resized.jpg
Oczywiście zawór jest na złączach sms, i jeżeli uznam że nie spełnia oczekiwań po prostu go wykręcę. Tak ułożyłem sobie psotnicę że stała się ona modułowa. 20161128_192123_resized.jpg
. Mogę puszkę z chłodnicą przykręcić tylko do katalizatora, z latarką lub bez i z zaworem lub bez. Kociołek zbudowałem wg. projektu który zamieściłem w którymś poprzednim poście. 20161128_192133_resized.jpg
Płaszcz jest wodny. Kilkakrotnie już przetestowałem jego pracę i jestem bardzo zadowolony. Kociołek pracuje z ciśnieniem w płaszczu 1,3 bara, jest zabezpieczony zaworem 1,5 bar. Termo-manometr wskazuje mi wartości bardzo dobrze. Jedynym mankamentem kotła jest zawór spustowy. Sam zawór działa wyśmienicie ale jego 1" średnicy... Niekiedy opróżnienie zawartości po destylacji jest problematyczne, ale jak już wystygnie pulpa owocowa to radzę sobie . Wychładzanie kociołka po pracy trwa około 8 godzin, dużo ale doprowadzenie do odpowiedniej temperatury na pełnej mocy 3800 watt trwa zaledwie 40 min.