Spirit ferm turbo fruit

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
2ras
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 6 lut 2010, 17:19

Post autor: 2ras »

Nastawiłem cydr 15L na Turbo fruit, pracują jak szalone :D mam pytanie, na paczce jest napisane; zawartość wystarcza na 25L nastawu. Czy będą w stanie przerobić 50L czy musze doinwestować w nową paczkę? I jaką są w stanie uzyskać moc?
Pozdrawiam.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: PETER29 »

Spokojnie dadzą radę tylko w dłuższym czasie, więc nie bedą już turbo niestety.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: we125 »

Ja robiłem na tych drożdżach 40 L nastaw z rodzynek. Pracował miesiąc i nie przerobił do końca cukru.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: JanOkowita »

Warto czytać, warto pytać, zawsze można zadzwonić po poradę zanim się coś zrobi. Drożdże Spiritferm Turbo Fruit są przeznaczone do nastawów z owoców i alkoholizują do 17 %. Do cydru należało użyć drożdży dedykowanych do tego celu http://zdrowenalewki.pl/p/11/190/drozdz ... tacja.html

Ale skoro stało się co się stało to należy zachować spokój, po fermentacji sklarować nastaw i do butelkowania dodać 1 łyżeczkę glukozy na 0,7 litra. Cydr będzie mocniejszy niż zwykle więc zalecam ostrożne dawkowanie napoju...:) Można dodać pożywkę dla drożdży i trochę soku z cytryny, bo to co jest w paczce drożdży przeznaczone jest na 25 litrów, a nie na 50.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
2ras
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 6 lut 2010, 17:19
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: 2ras »

Dzięki za porady, ma być cydr ale zastanawiam się nad stworzeniem aparatury i próbami z psoceniem.
Jeszcze jedno rozjaśnienie do tematu, czy pożywka taka, jaka jest drożdżami typu tokay, malaga, tymi standardowymi winiarskimi, pożywi też szczep bayanus-ów w turbo fruit?

Pozdrawiam

:respect:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7341
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: radius »

Do drożdży Turbo Fruit nie trzeba dodawać pożywki. W paczce już jest wraz z drożdżami i odpowiednio zbilansowana w stosunku do nich.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: JanOkowita »

radius pisze:Do drożdży Turbo Fruit nie trzeba dodawać pożywki. W paczce już jest wraz z drożdżami i odpowiednio zbilansowana w stosunku do nich.
Tak, ale zbilansowana na 25 litrów, a nie 50 litrów.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7341
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: radius »

Janie, zwracam honor :poklon; Zapomniałem o poście wcześniejszym z takim pytaniem.
Na podwójny nastaw proponował bym drożdże najpierw namnożyć w małej ilości soku a do nastawu dodać fosforan dwuamonowy w ilości 20g na 50 litrów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5381
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: Zygmunt »

Drożdży Turbo nie ma sensu wcześniej mnożyć- sypać do beczki+ ewentualnie dodatkowo pożywka. Albo w drugą stronę- całe opakowanie Turbo+ kilkanaście gramów np. Bayanusów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Spirit ferm turbo fruit

Post autor: Przemek88 »

Witam serdecznie, mam pytanie czy na tych drożdżach mogę zrobić śliwowice? Czy lepsze drożdże winne? Dzięki za odp:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”