Spirit ferm turbo fruit
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Spirit ferm turbo fruit
Warto czytać, warto pytać, zawsze można zadzwonić po poradę zanim się coś zrobi. Drożdże Spiritferm Turbo Fruit są przeznaczone do nastawów z owoców i alkoholizują do 17 %. Do cydru należało użyć drożdży dedykowanych do tego celu http://zdrowenalewki.pl/p/11/190/drozdz ... tacja.html
Ale skoro stało się co się stało to należy zachować spokój, po fermentacji sklarować nastaw i do butelkowania dodać 1 łyżeczkę glukozy na 0,7 litra. Cydr będzie mocniejszy niż zwykle więc zalecam ostrożne dawkowanie napoju... Można dodać pożywkę dla drożdży i trochę soku z cytryny, bo to co jest w paczce drożdży przeznaczone jest na 25 litrów, a nie na 50.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Ale skoro stało się co się stało to należy zachować spokój, po fermentacji sklarować nastaw i do butelkowania dodać 1 łyżeczkę glukozy na 0,7 litra. Cydr będzie mocniejszy niż zwykle więc zalecam ostrożne dawkowanie napoju... Można dodać pożywkę dla drożdży i trochę soku z cytryny, bo to co jest w paczce drożdży przeznaczone jest na 25 litrów, a nie na 50.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Spirit ferm turbo fruit
Dzięki za porady, ma być cydr ale zastanawiam się nad stworzeniem aparatury i próbami z psoceniem.
Jeszcze jedno rozjaśnienie do tematu, czy pożywka taka, jaka jest drożdżami typu tokay, malaga, tymi standardowymi winiarskimi, pożywi też szczep bayanus-ów w turbo fruit?
Pozdrawiam
Jeszcze jedno rozjaśnienie do tematu, czy pożywka taka, jaka jest drożdżami typu tokay, malaga, tymi standardowymi winiarskimi, pożywi też szczep bayanus-ów w turbo fruit?
Pozdrawiam
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Spirit ferm turbo fruit
Pozdrawiam
Jan Okowita
Tak, ale zbilansowana na 25 litrów, a nie 50 litrów.radius pisze:Do drożdży Turbo Fruit nie trzeba dodawać pożywki. W paczce już jest wraz z drożdżami i odpowiednio zbilansowana w stosunku do nich.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Spirit ferm turbo fruit
Drożdży Turbo nie ma sensu wcześniej mnożyć- sypać do beczki+ ewentualnie dodatkowo pożywka. Albo w drugą stronę- całe opakowanie Turbo+ kilkanaście gramów np. Bayanusów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"