Witam
chciałbym przedstawić mój pierwszy destylator zrobiona potrzeba chwili i w jeden Wieczór, dodam że dopiero zaczynam przygodę z gorzelnictwiem mam 19 lat przedtem robilem tylko wina.
A wiec tak :
Sercem destylatpra jest bańka po mleku 10L, polączona z chłodnica i "ustojnikiem" rurkami trójwarstwowyni (w Srodku powłoka silikonowa pokryta cielna warstwa aluminium i na wieszku plastik). Chłodnica zrobiona z karnistra na rope i sprirala o długości niecałych 2 metrów (mało lecz wiecej nie miałem;/
Jak na pierwsza Destylacje jestem zadowolony:), że jako niemiałem surowców na zacier czytając forum znalazłem przepis na zacier z buraków cukrowych - bimberek pyszny lecz trochę czuć burakami;/ i moje pytanie czym można "zabić" ten zapach?
Pierwszy Destylator na szybko
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Pierwszy Destylator na szybko
Napisz jak zacierałeś te buraki.
Nie. Te rurki to usieciowany polietylen, warstwa aluminium zapobiegająca penetracji gazów oraz znowu usieciowany polietylen. Żadnego silikonu tam nie ma. Rurki PEX to co najmniej dyskusyjny materiał do budowy destylatora. Aha, wąż gumowy też się "średnio' nadaje...rurkami trójwarstwowyni (w Srodku powłoka silikonowa pokryta cielna warstwa aluminium i na wieszku plastik)
niemiałem surowców na zacier czytając forum znalazłem przepis na zacier z buraków cukrowych - bimberek pyszny lecz trochę czuć burakami;
Napisz jak zacierałeś te buraki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Buraki zacierałem wegług przepisu z forum http://alkohole-domowe.com/forum/buraki ... -t268.html tylko tą drugą metodą. Zalewałem wodą.
-
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Ja znalazłem post z 2 czerwca 2016 roku, czyli całkiem świeży:
Zamiast bawić się w archeologię, trzeba było poszukać co się zmieniło u autora tematu.SpirolStill pisze:Gdzieś czytałem, że zbiorniki po ropie nie nadają się do pędzenia bimbru...
Ja znalazłem post z 2 czerwca 2016 roku, czyli całkiem świeży:
Cała reszta to teksty nadające się na czat, więc lecą w kosmos, a temat zamykam.dawid15c pisze:Mam keg 50 l i używam butli gazowej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!