Nalewka Bukowa
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam, nie znalazłem nic na forum na temat tej nalewki. Byłem dziś w lesie zobaczyć czy owoce buku są już dojrzałe. Nic bardziej mylnego jest ich sporo i są akurat dojrzałe Więc jeśli ktoś miał kontakt z tym trunkiem proszę o kilka rad, a jeśli nie to po jakimś czasie ja opisze moje wnioski o ile znajdą się jacyś chętni do czytania
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nalewka Bukowa
No proszę kolego odważny temat. Nie spodziewałbym się czegoś takiego pić jak nalewka na buczynie ale co tam orzechówkę robię co roku, kiedyś wódkę z bananów wyprodukowałem. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
A skąd takie zainteresowanie jeśli mogą zapytać?
Czytałeś o takiej nalewce czy też może było Ci dane spróbować?
A skąd takie zainteresowanie jeśli mogą zapytać?
Czytałeś o takiej nalewce czy też może było Ci dane spróbować?
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Nalewka Bukowa
Byłem w lesie by nazbierać leszczyny i po drodze widziałem że leży sporo orzeszków bukowych, tak właśnie powstał pomysł. Na necie nie ma za wiele powiedziane na temat tej nalewki. Jedyna ważna informacja jaka mi została w głowie to taka że orzeszki trzeba obgotować bo zawierają faginę. Zastanawiałem się jak długo je gotować czy tylko aż woda się zagotuje i wyciągać, czy pogotować trochę, czy może wystarczy tylko sparzyć (polać wrzątkiem)
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka Bukowa
Mam książkę Nalewki i likiery, w której jest przepis na nalewkę z buczyny. Jak dotrę do książki - postaram się zamieścić przepis. Ale z tego co pamiętam jest prosty jak większość z tej książki.
Te leżące orzeszki buczynowe są "pełne" czy nie - bo pierwsze opadają puste, bez wypełnienia.
Te leżące orzeszki buczynowe są "pełne" czy nie - bo pierwsze opadają puste, bez wypełnienia.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka Bukowa
Bukówka według książki Nalewki Domowe autorstwa Małgorzaty Caprari:
- 1 litr ginu
- świeże, młode listki buka
- kieliszek brandy
- 60 dag cukru
- 250 ml niegazowanej wody mineralnej
Młode listki buka przebrać, wypłukać i wysuszyć. Włożyć do dużego słoja, wypełniając go przynajmniej w 3/4. Zalać ginem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce. Następnie dokładnie przecedzić. Wodę zagotować, dodać cukier i dobrze wymieszać, ostudzić do temperatury pokojowej. Wymieszać z brandy i połączyć ze zlaną nalewką. Następnego dnia przefiltrować i przelać do butelek.
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 2 tygodnie.
- 1 litr ginu
- świeże, młode listki buka
- kieliszek brandy
- 60 dag cukru
- 250 ml niegazowanej wody mineralnej
Młode listki buka przebrać, wypłukać i wysuszyć. Włożyć do dużego słoja, wypełniając go przynajmniej w 3/4. Zalać ginem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce. Następnie dokładnie przecedzić. Wodę zagotować, dodać cukier i dobrze wymieszać, ostudzić do temperatury pokojowej. Wymieszać z brandy i połączyć ze zlaną nalewką. Następnego dnia przefiltrować i przelać do butelek.
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 2 tygodnie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy