Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Foremki blaszne

Postautor: jajek12 » wtorek, 1 lip 2014, 17:19

Cześć. Czy miewacie problem z wyjęciem chleba z foremek blaszanych? Często mi się zdarza, że muszę okroić foremkę nożem dookoła, bo się chleb przykleja. Oczywiście smaruję smalcem (oliwą też próbowałem). Raz mniej, raz bardzie, czasem prawie wcale. Jakie macie patenty?
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: Trener » wtorek, 1 lip 2014, 17:43

Na blaszane patentu nie mam, ale lepszym patentem wydają mi się foremki z silikonu. Są elastyczne, chleb odchodzi bez problemu, nic się nie przypala, nie ma problemów z myciem i do tego są bardzo wytrzymałe (długowieczne).

Chleb 1.jpg

Chleb 2.jpg

Chleb 3.jpg

Chleb 4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


mago13
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 31 maja 2014, 13:35
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: mago13 » wtorek, 1 lip 2014, 20:14

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1205
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: drgranatt » wtorek, 1 lip 2014, 20:16

jajek12 pisze:Cześć. Czy miewacie problem z wyjęciem chleba z foremek blaszanych?... Jakie macie patenty?

Patent jest bardzo prosty. Do wysmarowanej smalcem foremki nakładasz odmierzone, wstępnie uformowane i oprószone w mące ciasto (nie za dużo mąki) a po upieczeniu chlebek sam wypada z foremki :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


michal278
1450
Posty: 1463
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Foremki blaszne

Postautor: michal278 » wtorek, 1 lip 2014, 21:29

Polecam olej w spray. Jak coś daj na pw to ci mogę sprzedać.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 22:19
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: franta » wtorek, 1 lip 2014, 21:44

Jajek - drgranatt dobrze prawi, nie wiem czy dodajesz do swojego chleba oliwę, bo ja tak i tą samą oliwą wysmarowuję formę delikatnie obsypując mąką, nadmiar wysypuję. Jeszcze nigdy mi się nie przykleiło do foremki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 lip 2014, 23:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: Zygmunt » wtorek, 1 lip 2014, 21:51

Masełko+ tarta bułka.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


PETER29
850
Posty: 881
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: PETER29 » wtorek, 1 lip 2014, 22:09

Osobiście nie piekę chlebka ale znajomy który piecze na okrągło wykłada foremki pergaminem. Ponoć pomaga.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: HomoChemicus » środa, 2 lip 2014, 08:41

Też miałem ten problem, pergamin też nie był najlepszy. Dobrym wyjściem są sylikonowe foremki, lub nasmarować foremkę i czymś wysypać. Ja polecam otręby.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


maro_1955
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 26 mar 2013, 13:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: centalnie~
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: maro_1955 » środa, 2 lip 2014, 16:57

Ja podobnie jak Zygmunt smaruję formę masłem i sypię mąką, której nadmiar wysypuję.
...pędzę pędzić...


scalak
150
Posty: 153
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: scalak » piątek, 3 kwie 2015, 18:54

Witam
Piekę chleb ponad 10 lat. Z powodu problemów zdrowotnych córki musiałem piec chleb żytni w 100%. Przerabiałem pieczenie w
foremkach silikonowych, z piekarni polowych 12 cm wysokich i co mi się spodobało na Allegro.
NAJLEPIEJ sprawdzają się foremki kupione na Allegro z blachy cynowanej, ryflowanej wymiar: 350 x 120 x 75 mm w cenie 6,90 za sztukę.
Smaruję foremkę cieniutko smalcem, wkładam dużą łychą ciasto, wygładzam mokrą łychą i do piekarnika 30 stopni na dwie, trzy godziny.
Gdy ciasto wyrasta centymetr do krawędzi foremki piekarnik na cały gwizdek, na 70 min. Nawet gdy przegapię wyrastanie i ulewa mi się z foremek, chleb sam wyskakuje po upieczeniu. Foremek do chleba nigdy nie myję, piekę w każdy poniedziałek i piątek po trzy foremki
Piekę dla dziesięciu osób, w tym czwórka wnucząt. Do foremki nakładam 1,4 kg ciasta.
Pozdrawiam wszystkich zdrowo myślących i zdrowo pijących.
scalak
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw


W_TG
600
Posty: 612
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: W_TG » piątek, 3 kwie 2015, 20:48

Ja również olej + mąka Ale czasem przywrze. Wtedy obkroję i stawiam do góry nogami na silikonowej stolnicy. Po kilku minutach odparuje i wypadnie. Zresztą po upieczeniu i wyjęciu z formy dodatkowo jeszcze dopiekam w piekarniku ~~10-15 min.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


boxer1981228
700
Posty: 714
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: boxer1981228 » piątek, 3 kwie 2015, 21:12

My w pracy pieczemy brązowy chleb codziennie i używamy do foremek tłuszczu w sprayu nazywa się Puratos SPRAYLIX i chlebek wypada praktycznie po odwróceniu foremki nie mogę wstawić fotkę jak wrócę do domu z pracy.

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: klepa » sobota, 4 kwie 2015, 11:58

Scalak?!
Czy to ten scalak, który przed laty zamiast śliwowicy zrobił "oprysk na owady" i zastanawiał się na Czarnej Oliwce, czy go do Olzy nie wylać?! :D


scalak
150
Posty: 153
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: scalak » sobota, 4 kwie 2015, 16:29

Klepa
Chyba ten.
W 2005 i 2006 udzielałem się Czarnej Oliwce, w galerii na dole stoi moje sombrero , ale jak wiesz po przerobieniu dwóch beczek śliwek walczyłem z nimi tak dzielnie że wylądowałem z delirkom na Nowowiejskiej. Tylko Olza się nie zgadza bo przez Raszyn nie płynie.
Ale gdy pod koniec piłem pogony, to rzeczywiście much jakby mniej było.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw


scalak
150
Posty: 153
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: scalak » sobota, 4 kwie 2015, 17:10

Klepa Olza też się zgadza.
Tylko nie wylać do Olzy, a wlać do Olzy.
Olza to ciągnikowy opryskiwacz.
Ale Ty masz pamięć...
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: klepa » sobota, 4 kwie 2015, 17:33

Aaaa... A mnie się wtedy jakoś tak zrymowało, że Scalak jest z Cieszyna i stąd ta Olza. Był to jeden z lepszych autoironicznych tekstów bimbrowniczych, jakie wówczas czytałem. :) Tak czy siak, dużo zdrówka i nie zaśmiecam tematu.
Foremki, oczywiście natłuściwszy wprzódy, wysypujemy mąką, a nadmiar - strząsamy.
Wszystkim miłośnikom chleba i do chleba: Fajnych Świąt!


scalak
150
Posty: 153
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: scalak » sobota, 4 kwie 2015, 22:01

Nic mąką nie obsypuję.
Warunek - foremka z blachy ryflowanej, na zdjęciu z dzisiejszym chlebem.
Ciasto z samej żytniej mąki. więc większego klajstru nie ma.
Chleb musi być upieczony, spód ma dzwonić. (zdjęcie spodu chleba) w tle święconka
Nigdy chleba nie dopiekałem po wyjęciu z formy.
Chleb upieczony się kurczy i sam się odkleja.

scalak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4805
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Foremki blaszne

Postautor: lesgo58 » niedziela, 5 kwie 2015, 06:22

Zastanawiałem się cały czas o jakich foremkach mówisz, a tu niespodzianka. :)
Używam takich samych i potwierdzam - sprawdzają się znakomicie.
Smaruję także smalcem (co do smalcu - to widać że ten zwyczaj jest szeroko stosowany)


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości