Foremki blaszne

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: jajek12 »

Cześć. Czy miewacie problem z wyjęciem chleba z foremek blaszanych? Często mi się zdarza, że muszę okroić foremkę nożem dookoła, bo się chleb przykleja. Oczywiście smaruję smalcem (oliwą też próbowałem). Raz mniej, raz bardzie, czasem prawie wcale. Jakie macie patenty?
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
promocja
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: Trener »

Na blaszane patentu nie mam, ale lepszym patentem wydają mi się foremki z silikonu. Są elastyczne, chleb odchodzi bez problemu, nic się nie przypala, nie ma problemów z myciem i do tego są bardzo wytrzymałe (długowieczne).
Chleb 1.jpg
Chleb 2.jpg
Chleb 3.jpg
Chleb 4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

mago13
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 31 maja 2014, 14:35
Re: Foremki blaszne

Post autor: mago13 »

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: drgranatt »

jajek12 pisze:Cześć. Czy miewacie problem z wyjęciem chleba z foremek blaszanych?... Jakie macie patenty?
Patent jest bardzo prosty. Do wysmarowanej smalcem foremki nakładasz odmierzone, wstępnie uformowane i oprószone w mące ciasto (nie za dużo mąki) a po upieczeniu chlebek sam wypada z foremki :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Foremki blaszne

Post autor: michal278 »

Polecam olej w spray. Jak coś daj na pw to ci mogę sprzedać.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: franta »

Jajek - drgranatt dobrze prawi, nie wiem czy dodajesz do swojego chleba oliwę, bo ja tak i tą samą oliwą wysmarowuję formę delikatnie obsypując mąką, nadmiar wysypuję. Jeszcze nigdy mi się nie przykleiło do foremki.
Ostatnio zmieniony środa, 2 lip 2014, 00:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: Foremki blaszne

Post autor: Zygmunt »

Masełko+ tarta bułka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: PETER29 »

Osobiście nie piekę chlebka ale znajomy który piecze na okrągło wykłada foremki pergaminem. Ponoć pomaga.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: HomoChemicus »

Też miałem ten problem, pergamin też nie był najlepszy. Dobrym wyjściem są sylikonowe foremki, lub nasmarować foremkę i czymś wysypać. Ja polecam otręby.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

maro_1955
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 26 mar 2013, 13:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: centalnie~
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: maro_1955 »

Ja podobnie jak Zygmunt smaruję formę masłem i sypię mąką, której nadmiar wysypuję.
...pędzę pędzić...

scalak
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: scalak »

Witam
Piekę chleb ponad 10 lat. Z powodu problemów zdrowotnych córki musiałem piec chleb żytni w 100%. Przerabiałem pieczenie w
foremkach silikonowych, z piekarni polowych 12 cm wysokich i co mi się spodobało na Allegro.
NAJLEPIEJ sprawdzają się foremki kupione na Allegro z blachy cynowanej, ryflowanej wymiar: 350 x 120 x 75 mm w cenie 6,90 za sztukę.
Smaruję foremkę cieniutko smalcem, wkładam dużą łychą ciasto, wygładzam mokrą łychą i do piekarnika 30 stopni na dwie, trzy godziny.
Gdy ciasto wyrasta centymetr do krawędzi foremki piekarnik na cały gwizdek, na 70 min. Nawet gdy przegapię wyrastanie i ulewa mi się z foremek, chleb sam wyskakuje po upieczeniu. Foremek do chleba nigdy nie myję, piekę w każdy poniedziałek i piątek po trzy foremki
Piekę dla dziesięciu osób, w tym czwórka wnucząt. Do foremki nakładam 1,4 kg ciasta.
Pozdrawiam wszystkich zdrowo myślących i zdrowo pijących.
scalak
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: W_TG »

Ja również olej + mąka Ale czasem przywrze. Wtedy obkroję i stawiam do góry nogami na silikonowej stolnicy. Po kilku minutach odparuje i wypadnie. Zresztą po upieczeniu i wyjęciu z formy dodatkowo jeszcze dopiekam w piekarniku ~~10-15 min.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

boxer1981228
1050
Posty: 1089
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: boxer1981228 »

My w pracy pieczemy brązowy chleb codziennie i używamy do foremek tłuszczu w sprayu nazywa się Puratos SPRAYLIX i chlebek wypada praktycznie po odwróceniu foremki nie mogę wstawić fotkę jak wrócę do domu z pracy.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: klepa »

Scalak?!
Czy to ten scalak, który przed laty zamiast śliwowicy zrobił "oprysk na owady" i zastanawiał się na Czarnej Oliwce, czy go do Olzy nie wylać?! :D

scalak
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: scalak »

Klepa
Chyba ten.
W 2005 i 2006 udzielałem się Czarnej Oliwce, w galerii na dole stoi moje sombrero , ale jak wiesz po przerobieniu dwóch beczek śliwek walczyłem z nimi tak dzielnie że wylądowałem z delirkom na Nowowiejskiej. Tylko Olza się nie zgadza bo przez Raszyn nie płynie.
Ale gdy pod koniec piłem pogony, to rzeczywiście much jakby mniej było.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

scalak
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: scalak »

Klepa Olza też się zgadza.
Tylko nie wylać do Olzy, a wlać do Olzy.
Olza to ciągnikowy opryskiwacz.
Ale Ty masz pamięć...
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: klepa »

Aaaa... A mnie się wtedy jakoś tak zrymowało, że Scalak jest z Cieszyna i stąd ta Olza. Był to jeden z lepszych autoironicznych tekstów bimbrowniczych, jakie wówczas czytałem. :) Tak czy siak, dużo zdrówka i nie zaśmiecam tematu.
Foremki, oczywiście natłuściwszy wprzódy, wysypujemy mąką, a nadmiar - strząsamy.
Wszystkim miłośnikom chleba i do chleba: Fajnych Świąt!

scalak
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: scalak »

Nic mąką nie obsypuję.
Warunek - foremka z blachy ryflowanej, na zdjęciu z dzisiejszym chlebem.
Ciasto z samej żytniej mąki. więc większego klajstru nie ma.
Chleb musi być upieczony, spód ma dzwonić. (zdjęcie spodu chleba) w tle święconka
Nigdy chleba nie dopiekałem po wyjęciu z formy.
Chleb upieczony się kurczy i sam się odkleja.

scalak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Foremki blaszne

Post autor: lesgo58 »

Zastanawiałem się cały czas o jakich foremkach mówisz, a tu niespodzianka. :)
Używam takich samych i potwierdzam - sprawdzają się znakomicie.
Smaruję także smalcem (co do smalcu - to widać że ten zwyczaj jest szeroko stosowany)
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”