Wino z żyta jest czarne

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Zmudzik
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2015, 13:10

Post autor: Zmudzik »

Witam.
Na początku stycznia nastawiłem wino z żyta, które uprzednio wypłukałem. 5 kg żyta, 5 kg cukru, trochę kwasku cytrynowego, woda (ok. 20 l), drożdże i pożywka. Początkowo wszystko było dobrze.. Pod koniec fermentacji chciałem sprawdzić jaki będzie mniej więcej smak i okazało się że musiałem dodać 2 kg cukru, ponieważ było mało słodkie (tak więc łącznie było 7 kg cukru). Gdy fermentacja się zakończyła zlałem wino i żyto wyrzuciłem, odstawiłem do klarowania. Po mniej więcej 2 tygodniach zauważyłem, że wino zrobiło się czarne.. Poczytałem trochę o tym i podobno działa dodanie kwasku cytrynowego w proporcji 1 g/10 l.. Tak więc zrobiłem, ale nie pomogło..
Moje pytanie więc brzmi:
co mam dalej robić z moimi ok. 20 litrami czarne cieczy - 'wina z żyta'?
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 mar 2015, 21:07 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
koncentraty wina

andrzejko90@wp.pl
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: andrzejko90@wp.pl »

Czarne, czy ciemne jest to wino Bo mi w tamtym roku zrobiło się ciemne, tzn. w balonie wyglądało na takie, ale w kieliszku zmiana barwy była mało zauważalna. Niestety, z 20 l zachowałem 5 butelek kolor jasnobursztynowy ( od słodzenia karmelem) reszta na rurki poszła, bo zrobiło się "dziwne" w smaku. Prawdopodobnie wystąpiło u Ciebie jakieś zakażenie lub z ciemniało z w kontakcie z powietrzem.
andrzejko90

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: michal278 »

Mi też ciemne było. Od rodzynek plus odmiany żyta.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
Zmudzik
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2015, 13:10
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: Zmudzik »

W balonie jest czarne, ale w kieliszku hmm.. 'brudne'.. Jakbyś nabrał wody z kałuży.. W smaku niby nie najgorsze, można to pić?

Maximuspijus
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
Ulubiony Alkohol: krupnik
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 6 razy
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: Maximuspijus »

Witam. Trochę odświeżę temat żeby forum nie zaśmiecać.
Mam podobny problem z winem z żyta, tylko że moje wprost przeciwnie, jest za jasne. Chciałbym je trochę zabarwić żeby nabrało koloru. Nie chcę dodawać karmelu, chyba że w ostateczności. Macie jakieś pomysły na uszlachetnienie barwy trunku bez ingerencji w zmianę smaku?
Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lut 2016, 09:35 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacje stosujemy po znakach interpunkcyjnych, nie przed.
W winie prawda, w piwie siła, a w wodzie bakterie .
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: siwy1121 »

Bez ingerowania w smak będzie ciężko, możesz spróbować z jakimś ciemnym sokiem, np aronia kilka kropel.

NASTAWIONY
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 23 lut 2012, 14:33
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: NASTAWIONY »

Albo rodzynek...
W szkole lubiłem chemię i biologię.
Wiedziałem, że ta wiedza kiedyś zaprocentuje...

Maximuspijus
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
Ulubiony Alkohol: krupnik
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 6 razy
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: Maximuspijus »

Dzięki siwy. Dobry pomysł z tą aronią. Akurat przeprowadzam w domu kuchenne rewolucje bo mojej małżonce przyszła ochota na wymianę mebli i całego AGD. Przypadkowo odkryłem w lodówce mrożone leśne jagody i przy następnym zlewaniu mam zamiar dodać z pół kilo do baniaka. Myślę że wyjdzie z tego coś fajnego w smaku i kolorze.
Ostatnio zmieniony środa, 17 lut 2016, 14:29 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przed kropką nie stawiamy spacji!
W winie prawda, w piwie siła, a w wodzie bakterie .
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: siwy1121 »

Z jagód napewno :) Myślałem kiedyś nad winem jagodowym, ale trochę drogi biznes :(

Grzesiek8
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino made in home
Lokalizacja: 3miasto
Kontakt:
Re: Wino z żyta jest czarne

Post autor: Grzesiek8 »

Na żyto trzeba uważać, bo ma sporysz. To trujący i halucynogenny grzyb.
Wino made in home
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”