Witam
Zaczynam swoją przygodę z warzeniem piwa, wprawdzie jeszcze nawet tego z brew kita nie zrobiłem ( zepsułem przez przypadek pojemnik fermentacyjny i muszę kupić nowy ) ale już mam ochotę zrobić swoje pierwsze piwo od podstaw. Tylko że tu mam tylko jeden problem … nie mam garnka 30 L… jednak… znalazłem ostatnio u babci nie używany garnek, tyle że on ma 50L jak nie więcej ( raczej na pewno ) i chciałbym w nim zacierać, tylko nie mam na czym tego grzać. Jedyne co mam to kuchenka 1500W z termostatem. Myślicie, że da na tym radę ? ( chciałbym warzyć na 20 L piwa ).
Nie chce nakupić sobie składników, żeby potem się nie okazało że mogę sobie to wyrzucić. Nie mam innej możliwości podgrzania tego garnka ponieważ w domu mam tylko indkucję
Pozdrawiam
Czy taka grzałka da radę ?
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Czy taka grzałka da radę ?
Po prosty nalej wody i zobacz czy da radę. Najwyżej stracisz trochę czasu wody i prądu
Ale sądzę ze będzie b. ciężko.
Po 1 to pokrywka będzie NIEZBĘDNA Parowanie strasznie obniża temperaturę
Sam garnek to spora powierzchnia która też będzie chłodziła zawartosć.
Ewentualnie użyj tego zestawu już do podtrzymywania temperatury. A zagotuj w mniejszych garnkach na indukcji i przelej do tego dórzego (Łeee)
Ale sądzę ze będzie b. ciężko.
Po 1 to pokrywka będzie NIEZBĘDNA Parowanie strasznie obniża temperaturę
Sam garnek to spora powierzchnia która też będzie chłodziła zawartosć.
Ewentualnie użyj tego zestawu już do podtrzymywania temperatury. A zagotuj w mniejszych garnkach na indukcji i przelej do tego dórzego (Łeee)
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Czy taka grzałka da radę ?
Termostat przy zacieraniu to całkiem przyjemna sprawa, Przy 1500W zagrzanie 20l trochę potrwa, ale to wykonalne. Próbuj!
Przy warzeniu piwa nie stosuje się pokrywek, bo inaczej nie odparują prekursory DMSu.Po 1 to pokrywka będzie NIEZBĘDNA
Termostat przy zacieraniu to całkiem przyjemna sprawa, Przy 1500W zagrzanie 20l trochę potrwa, ale to wykonalne. Próbuj!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Czy taka grzałka da radę ?
Witam ponownie, pożyczyłem od Teścia 15L garnek, na necie wyczytałem że taki wystarczy na uwarzenie 10L piwa. Garnek jest nierdzewny więc będzie idealnie na indukcje pasował. Czy jeśli kupie jakiś zestaw w sklepie do wyrobu piwa domowego i podzielę go na pół to będzie ok ?
Dzięki za opinie
Edit
Chodzi mi o zestaw słodów a nie o piwa z puszki
Dzięki za opinie
Edit
Chodzi mi o zestaw słodów a nie o piwa z puszki
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy