Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.
-
Autor tematu - Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Założę nowy temat o ciekawych książkach, wydawnictwach, artykułach z których warto, bądź nie warto zaczerpnąć wiedzy.
Obecnie rynek księgarski zalewany jest całą masą różnych wydawnictw będących najczęściej tłumaczeniami z angielskich, rzadziej niemieckich autorów, z których większość ma się nijak do rzeczywistości. Jednak można wśród nich znaleźć prawdziwe perełki i to naszych rodzimych autorów!
Jeśli ktoś ma swoje ulubione pozycje, bądź takie, których warto unikać, to zapraszam do zamieszczania krótkich recenzji.
Na początek coś, co poleca Kuc.
Książka Andrzeja Fiedoruka "Okowita Przepalanka i Nalewki", wydawnictwo Zysk i S-ka Poznań 2009r.
Przyjaciel ś.p. Macieja Kuronia w sposób prosty i interesujący, z dużą dawką humoru wprowadza nas w świat alkoholi. Dowiemy się zatem jak powstawały poszczególne gatunki alkoholu (likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, burbon, rum...), z jakich składników przyrządzali je nasi przodkowie. Znajdziemy tu opisy procesów wytwarzania wraz z opisem domowych urządzeń, oraz przepisy na trunki. Niektóre nawet szokujące jak nalewka na wędzonym boczku.
Książkę łatwo się czyta bo autor opowiada w niej w sposób, jakbyśmy siedzieli razem z nim przy ognisku na którym właśnie zaczyna się rozgrzewać kocioł z zacierem. Książka ponadto zawiera duży przegląd alkoholowej twórczości Juliana Tuwima, która jest zaiste wyśmienita.
Książka zawiera sporo byków które wzięto z podobnej publikacji Jana Rogali "Gorzałka, czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków" wydawnictwa Baobab, Warszawa 2004., jednak można je łatwo wychwycić przy odrobinie wiedzy...
Gorąco polecam!
Obecnie rynek księgarski zalewany jest całą masą różnych wydawnictw będących najczęściej tłumaczeniami z angielskich, rzadziej niemieckich autorów, z których większość ma się nijak do rzeczywistości. Jednak można wśród nich znaleźć prawdziwe perełki i to naszych rodzimych autorów!
Jeśli ktoś ma swoje ulubione pozycje, bądź takie, których warto unikać, to zapraszam do zamieszczania krótkich recenzji.
Na początek coś, co poleca Kuc.
Książka Andrzeja Fiedoruka "Okowita Przepalanka i Nalewki", wydawnictwo Zysk i S-ka Poznań 2009r.
Przyjaciel ś.p. Macieja Kuronia w sposób prosty i interesujący, z dużą dawką humoru wprowadza nas w świat alkoholi. Dowiemy się zatem jak powstawały poszczególne gatunki alkoholu (likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, burbon, rum...), z jakich składników przyrządzali je nasi przodkowie. Znajdziemy tu opisy procesów wytwarzania wraz z opisem domowych urządzeń, oraz przepisy na trunki. Niektóre nawet szokujące jak nalewka na wędzonym boczku.
Książkę łatwo się czyta bo autor opowiada w niej w sposób, jakbyśmy siedzieli razem z nim przy ognisku na którym właśnie zaczyna się rozgrzewać kocioł z zacierem. Książka ponadto zawiera duży przegląd alkoholowej twórczości Juliana Tuwima, która jest zaiste wyśmienita.
Książka zawiera sporo byków które wzięto z podobnej publikacji Jana Rogali "Gorzałka, czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków" wydawnictwa Baobab, Warszawa 2004., jednak można je łatwo wychwycić przy odrobinie wiedzy...
Gorąco polecam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.
w instrumentach termometr(y).
Nie pytać gdzie, naśladować sprawdzone wzory
Pozdrawiam Calyx
Również w sposób wyraźny (na rysunkach) pokazuje jak umieścićKucyk pisze:...w sposób prosty i interesujący, z dużą dawką humoru wprowadza nas w świat alkoholi....
w instrumentach termometr(y).
Nie pytać gdzie, naśladować sprawdzone wzory
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.
Nieśmiertelny Cieślak i jego "Domowy wyrób win" przede wszystkim. "Drożdżownictwo i gorzelnictwo", to dwa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.
Siedem stron z numerów archiwalnych (2000 i 2001 r.) Młodego Technika z artykułami Pana Stefana Sękowskiego. Rzecz o podstawach destylacji, co nieco o fermentacji i roli drożdży. Niestety, było tego więcej, ale mam tylko niektóre numery.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków
Witam
Ja właśnie zakończyłem lekturę pt "SAMOGON"
http://www.kdc.pl/samogon_p10754513.html
Jest tam historia, kilka cytowanych fragmentów książek o bimberku, kilka dobrych i banalnie prostych rad w sprawach sprzętu oraz oczywiście przepisy różnego rodzaju.
Ja właśnie zakończyłem lekturę pt "SAMOGON"
http://www.kdc.pl/samogon_p10754513.html
Jest tam historia, kilka cytowanych fragmentów książek o bimberku, kilka dobrych i banalnie prostych rad w sprawach sprzętu oraz oczywiście przepisy różnego rodzaju.
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.
Pewnie dostanę złotą łopatę za odkop sprzed 4 lat ale nie będę zakładał takiego samego tematu, skoro ten istnieje
Zakupiłem ostatnio świetną książkę "Trunki Klasztorne Lecznicze i Smakowite" Jana Iwo Korejwo i jestem pod wrażeniem ilości zawartych w nich przepisów. Nie jest to co prawda prowadzenie za rączkę i tłumaczenie wszystkiego krok po kroku jak w niezastąpionej biblii Cieślaka o domowym wyrobie win ale w przypadku alkoholi, o których mowa w książce, raczej każdy da sobie radę. W książce znajdziecie bardzo dużą ilość przepisów na nalewki ziołowe i owocowe, likiery, kwasy i sbitienie. Czas chyba na budowę kolumny, bo na alkohol potrzebny do produkcji nalewek nie wyrobię
Zakupiłem ostatnio świetną książkę "Trunki Klasztorne Lecznicze i Smakowite" Jana Iwo Korejwo i jestem pod wrażeniem ilości zawartych w nich przepisów. Nie jest to co prawda prowadzenie za rączkę i tłumaczenie wszystkiego krok po kroku jak w niezastąpionej biblii Cieślaka o domowym wyrobie win ale w przypadku alkoholi, o których mowa w książce, raczej każdy da sobie radę. W książce znajdziecie bardzo dużą ilość przepisów na nalewki ziołowe i owocowe, likiery, kwasy i sbitienie. Czas chyba na budowę kolumny, bo na alkohol potrzebny do produkcji nalewek nie wyrobię
-
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2014, 19:59