Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy

Post autor: Kucyk »

Założę nowy temat o ciekawych książkach, wydawnictwach, artykułach z których warto, bądź nie warto zaczerpnąć wiedzy.
Obecnie rynek księgarski zalewany jest całą masą różnych wydawnictw będących najczęściej tłumaczeniami z angielskich, rzadziej niemieckich autorów, z których większość ma się nijak do rzeczywistości. Jednak można wśród nich znaleźć prawdziwe perełki i to naszych rodzimych autorów!
Jeśli ktoś ma swoje ulubione pozycje, bądź takie, których warto unikać, to zapraszam do zamieszczania krótkich recenzji.

Na początek coś, co poleca Kuc.
Książka Andrzeja Fiedoruka "Okowita Przepalanka i Nalewki", wydawnictwo Zysk i S-ka Poznań 2009r.

Przyjaciel ś.p. Macieja Kuronia w sposób prosty i interesujący, z dużą dawką humoru wprowadza nas w świat alkoholi. Dowiemy się zatem jak powstawały poszczególne gatunki alkoholu (likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, burbon, rum...), z jakich składników przyrządzali je nasi przodkowie. Znajdziemy tu opisy procesów wytwarzania wraz z opisem domowych urządzeń, oraz przepisy na trunki. Niektóre nawet szokujące jak nalewka na wędzonym boczku.
Książkę łatwo się czyta bo autor opowiada w niej w sposób, jakbyśmy siedzieli razem z nim przy ognisku na którym właśnie zaczyna się rozgrzewać kocioł z zacierem. Książka ponadto zawiera duży przegląd alkoholowej twórczości Juliana Tuwima, która jest zaiste wyśmienita.
Książka zawiera sporo byków które wzięto z podobnej publikacji Jana Rogali "Gorzałka, czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków" wydawnictwa Baobab, Warszawa 2004., jednak można je łatwo wychwycić przy odrobinie wiedzy...

Gorąco polecam!
Okowita.jpg
Pędzimy.jpg
Destylarki.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Post autor: Calyx »

Kucyk pisze:...w sposób prosty i interesujący, z dużą dawką humoru wprowadza nas w świat alkoholi....
Również w sposób wyraźny (na rysunkach) pokazuje jak umieścić
w instrumentach termometr(y).
Nie pytać gdzie, naśladować sprawdzone wzory :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Szarlej
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 9 sie 2009, 11:32
Literatura

Post autor: Szarlej »

Z jakiej literatury korzysta towarzystwo psocące?

edit: szukałem, ale znaleźć nie mogłem, także dzięki.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Post autor: Zygmunt »

Nieśmiertelny Cieślak i jego "Domowy wyrób win" przede wszystkim. "Drożdżownictwo i gorzelnictwo", to dwa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Post autor: Dines »

Gdyby ktoś byłby zainteresowany mogę wysłać na email w pdf
"Domowe piwa-cydry-wina-nalewki-likiery-kremy"
Zdzisław T. Nowicki
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Post autor: Maciej_K »

1.zip
Siedem stron z numerów archiwalnych (2000 i 2001 r.) Młodego Technika z artykułami Pana Stefana Sękowskiego. Rzecz o podstawach destylacji, co nieco o fermentacji i roli drożdży. Niestety, było tego więcej, ale mam tylko niektóre numery.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

kaftan
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 gru 2010, 10:20
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków

Post autor: kaftan »

Witam
Ja właśnie zakończyłem lekturę pt "SAMOGON"
http://www.kdc.pl/samogon_p10754513.html
Jest tam historia, kilka cytowanych fragmentów książek o bimberku, kilka dobrych i banalnie prostych rad w sprawach sprzętu oraz oczywiście przepisy różnego rodzaju.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Post autor: K-Zaq »

Pewnie dostanę złotą łopatę za odkop sprzed 4 lat ale nie będę zakładał takiego samego tematu, skoro ten istnieje :)
Zakupiłem ostatnio świetną książkę "Trunki Klasztorne Lecznicze i Smakowite" Jana Iwo Korejwo i jestem pod wrażeniem ilości zawartych w nich przepisów. Nie jest to co prawda prowadzenie za rączkę i tłumaczenie wszystkiego krok po kroku jak w niezastąpionej biblii Cieślaka o domowym wyrobie win ale w przypadku alkoholi, o których mowa w książce, raczej każdy da sobie radę. W książce znajdziecie bardzo dużą ilość przepisów na nalewki ziołowe i owocowe, likiery, kwasy i sbitienie. Czas chyba na budowę kolumny, bo na alkohol potrzebny do produkcji nalewek nie wyrobię :P

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Post autor: michal278 »

Ja się też odkupuje. Książka "Destylaty alkoholowe" joseph Pilsch. Gorąco polecam. Opisane jak się pędzi legalnie głównie w krajach Austro-Węgier. Moc zdjęć.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Gremlin008
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2014, 19:59
Re: Publikacje dotyczące bimbrowania i przyrządzania trunków.

Post autor: Gremlin008 »

A znacie może jakąś literaturę skupiającą się na drożdżach gorzelniczych i zarządzaniu nimi w gorzelni ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”