Potrzebne nam są:
- rura 60.3mm długości 150 cm;
- zaworek 1/4";
- kolanko nyplowe 1/4";
- nypel 1/4";
- nypel 1/2";
- nypel na wąż 1/4";
- śrubunek 2";
- dennica 42mm;
- kolano hamburskie 1/4 cala lub kawałek rurki wygiętej w kolanko;
- chłodnica z 3 metrów rurki karbowanej 12/16mm;
- termometr elektroniczny.
Dennicę spawamy do kolanka.
W rurze na wysokości 110 cm wiercimy otworek, w ten otworek wkładamy pospawaną wcześniej dennice z kolankiem. Oczywiście fajką do góry. Tutaj pomogłem sobie prętem.
Ustawiamy denniczkę w poziomie i symetrycznie w środku rury, chewtujemy do rury.
Nadmiar rurki obcinamy i spawamy całość szczelnie.
Do tego spawamy nypel 1/4".
Do kega spawamy jedną część śrubunku a do rury drugą. Pamiętajmy by założyć nakrętkę przed pospawaniem.
Po drugiej stronie nypla 1/4" spawamy wejście do termometru, np. nypel 1/2" (ostatnio zastosowałem w wypełnieniu na 2/3 wysokości i to był lepszy pomysł).
Chłodnicę zwijamy w rękach. Chłodnica wchodzi od góry kolumny. Jakby kto nie wiedział to jest to klasyczny Nixon Stone.
Jak przygotować zmywaki napisałem w temacie o wypełnieniu.
Przed pierwszym użyciem kolumny trzeba przelać kolumnę gorącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, następnie dobrze przepłukać wodą.
Można też wcześniej zmywaki przegotować w garnku z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
W porcie termometru robimy otwór średnicy sondy termometru i uszczelniamy.
I gotowe. :-D