Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Autor tematu
emek8585
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 23 paź 2012, 09:58
Załączniki
Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

Postautor: emek8585 » niedziela, 10 sie 2014, 11:46

Witam miłośników domowego chleba.

Mam do Was pytanie, ponieważ od jakiegoś czasu "choruję" na porządny domowy młyn, ale niestety ceny takiego cuda są niebagatelne, pomyślałem że warto zapytać Was czy chcielibyście regularnie kupować mąkę (w cenach nieprzekraczających ceny sklepowe).
Posiadam dostęp do zbóż ekologicznych (żyto i pszenica).

Mieszkam w centrum Polski (okolice Bełchatowa/Radomska).

Będę wdzięczny za Wasze opinie czy moja propozycja ma rację powodzenia.


Pozdrawiam!
Emek8585


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

Postautor: olo 69 » poniedziałek, 11 sie 2014, 08:49

Raczej nie wróżę Ci sukcesu w sprzedaży mąki na tym forum.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

Postautor: gr000by » poniedziałek, 11 sie 2014, 13:28

Śruta prędzej by się rozeszła niż mąka, łatwiej filtrować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

Postautor: Trener » poniedziałek, 11 sie 2014, 19:26

Gdybyś miał jeszcze dostęp do jęczmienia i kukurydzy, to być może miałbyś zbyt u miłośników whisky oraz burbona. Sam bym brał gdyby nie to, że mieszkam w innym regionie Polski.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


Autor tematu
emek8585
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 23 paź 2012, 09:58
Załączniki
Re: Mąka żytnie/pszenna pełny przemiał - domowa robota - pytanie

Postautor: emek8585 » poniedziałek, 11 sie 2014, 20:29

A no właśnie - tutaj wchodzi w grę kwestia odległości. Co z tego, że cena mąki byłaby na poziomie sklepowym, jeśli do tego dochodzi przesyłka.
Tymczasem robię rozeznanie po bliskich znajomych, ale z tego co widzę, to raczej mąka tortowa miałaby powodzenie...

No nic, trzeba sobie zrobić skarbonkę i po prostu zbierać na ten luksus i wyłączyć myślenie, że inwestycja może się zwrócić.

@Trener: dobra myśl z kukurydzą i jęczmieniem. Długo nawet zbierałem się do zrobienia whisky :)


Jeszcze raz dzięki za spostrzeżenia :) Życzę samych udanych wypieków!


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości