Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Witam,
Nastawiłem wino w czwartek 24.04, pięknie pracowało, wszystko myślę dobrze szło. Baniak 10l, wg. przepisu na 8l. Dobre proporcje, higiena, jestem pewien, że dobrze poszło. Jedynie mam nieco obaw o korek, ale postarałem się uszczelnić.
Na dziś pracuje już wolniej, ale ciągle.. Jeszcze nie chcę otwierać i sprawdzać poziomu cukru.
Natomiast zaczyna mnie niepokoić biały osad.. Jeśli to od drożdży, to ok, ale boję się, że to zwyczajnie pleśń
Jeśli uważacie, że to faktycznie pleśń, to co pozostaje..?
Ładnie czuć alkohol z rurki, kolor wina jest mętny, biały.. Jeśli trzeba więcej szczegółów, to śmiało.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam, Łukasz.
Nastawiłem wino w czwartek 24.04, pięknie pracowało, wszystko myślę dobrze szło. Baniak 10l, wg. przepisu na 8l. Dobre proporcje, higiena, jestem pewien, że dobrze poszło. Jedynie mam nieco obaw o korek, ale postarałem się uszczelnić.
Na dziś pracuje już wolniej, ale ciągle.. Jeszcze nie chcę otwierać i sprawdzać poziomu cukru.
Natomiast zaczyna mnie niepokoić biały osad.. Jeśli to od drożdży, to ok, ale boję się, że to zwyczajnie pleśń
Jeśli uważacie, że to faktycznie pleśń, to co pozostaje..?
Ładnie czuć alkohol z rurki, kolor wina jest mętny, biały.. Jeśli trzeba więcej szczegółów, to śmiało.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam, Łukasz.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Przede wszystkim napisz coś więcej, czy dałeś drożdży, jakie blg itd.
Od nastawienia minęło 10 dni, to dość czasu, żeby przerobić cały cukier,więc nie dziwne że zwolniło. Jeśli będziesz jeszcze dodawał cukier to śmiało bo już niewiele(albo nic) go zostało w nastawie. Co do białego osadu, jeśli dodałeś drożdży, wino pracuje, nie ma dostępu tlenu, to nie pleśń. Rodzynki są tłuste i czasami zostawiają taki biały osad.
Od nastawienia minęło 10 dni, to dość czasu, żeby przerobić cały cukier,więc nie dziwne że zwolniło. Jeśli będziesz jeszcze dodawał cukier to śmiało bo już niewiele(albo nic) go zostało w nastawie. Co do białego osadu, jeśli dodałeś drożdży, wino pracuje, nie ma dostępu tlenu, to nie pleśń. Rodzynki są tłuste i czasami zostawiają taki biały osad.
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Witam, moje pierwsze winko nastawiłam 14 dni temu. Robiłem według takiego przepisu :
1.5 kg ryżu
4.5 kg cukru
11 l wody
3 cytryny
20 dag rodzynek
2 gałki muszkatołowe (40 g)
12 ziaren ziela angielskiego
szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
drożdże tokay z biowinu
Na początku bulgotanie było dość mocne około 3 razy na minutę, obecnie tzn po 14 dniach mocno zwolniło.
Bulgotanie jest 1 na minutę blg wynosi 10.
Czy taki stan rzeczy jest prawidłowy?
1.5 kg ryżu
4.5 kg cukru
11 l wody
3 cytryny
20 dag rodzynek
2 gałki muszkatołowe (40 g)
12 ziaren ziela angielskiego
szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
drożdże tokay z biowinu
Na początku bulgotanie było dość mocne około 3 razy na minutę, obecnie tzn po 14 dniach mocno zwolniło.
Bulgotanie jest 1 na minutę blg wynosi 10.
Czy taki stan rzeczy jest prawidłowy?
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Jeżeli rodzynki nie zostały wypłukane wrzątkiem i były konserwowane olejem słonecznikowym, to kolega Siwy1121 ma rację.
Przerabiałem to z żurawiną. Po odcedzeniu będzie widoczny biały tłuszczu na wierzchu. Do wyglądu pleśni mu daleko ale...
Sati88
Tak wszystko jest ok. Jak blg zejdzie do 0 to zlej na cichą( tak za 3 tygodnie) oddziel ryż i rodzynki.
Przerabiałem to z żurawiną. Po odcedzeniu będzie widoczny biały tłuszczu na wierzchu. Do wyglądu pleśni mu daleko ale...
Sati88
Tak wszystko jest ok. Jak blg zejdzie do 0 to zlej na cichą( tak za 3 tygodnie) oddziel ryż i rodzynki.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Czyli co, może lepiej będzie dodać trochę drożdży lub wody?
Jakieś pomysły?
Mam rozumieć, że jeśli zostanie tak jak teraz będzie zbyt słodkie?
Jakieś pomysły?
Mam rozumieć, że jeśli zostanie tak jak teraz będzie zbyt słodkie?
Ostatnio zmieniony piątek, 1 sie 2014, 19:57 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Jeśli dodasz wody stracisz na smaku, większa ilość drożdży nic nie da. Dodaj pożywkę jeśli nie dodałeś i po burzliwej fermentacji przenieś wino do piwnicy, w chłodniejszym drożdże dłużej popracują. Wyjdzie ci mocne i słodkie, ale nadające się do wypicia wino. Na następny raz kup cukromierz.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Witam, również mam pytanko. Jako moje pierwsze winko w życiu postanowiłem zrobić ryżowe w proporcji:
-Baniak (beczka): 10 l.
-Woda: 4,8 + 0,76 = 5,56 l.
-Ryż: 1,3 kg
-Cukier: 0,95 + 0,82 = 1,77 kg
-Rodzynki: 200 g
-MD na bazie Tokay
-Pożywka
-Zamiast kwasku chcę dać sok z cytryn po wywaleniu śmieci podczas zlewania ale przed klarowaniem.
Kolejna porcja cukru dodana była po tygodniu w proporcji jak wyżej.
Pytanie moje brzmi Jakiej mocy wina mogę się spodziewać? Czy proporcje mniej więcej zachowałem?
Jeśli coś źle zrobiłem napiszcie!
-Baniak (beczka): 10 l.
-Woda: 4,8 + 0,76 = 5,56 l.
-Ryż: 1,3 kg
-Cukier: 0,95 + 0,82 = 1,77 kg
-Rodzynki: 200 g
-MD na bazie Tokay
-Pożywka
-Zamiast kwasku chcę dać sok z cytryn po wywaleniu śmieci podczas zlewania ale przed klarowaniem.
Kolejna porcja cukru dodana była po tygodniu w proporcji jak wyżej.
Pytanie moje brzmi Jakiej mocy wina mogę się spodziewać? Czy proporcje mniej więcej zachowałem?
Jeśli coś źle zrobiłem napiszcie!
pij zdrowo i kolorowo
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
No właśnie nie mierzylem. Bo pózniej dopiero kupiłem winomierz/cukromierz
_____________________________
•Grzeczne dziewczynki mają pracę, niegrzeczne sponsora, a mądre - swój
biznes.
_____________________________
•Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_____________________________
•Grzeczne dziewczynki mają pracę, niegrzeczne sponsora, a mądre - swój
biznes.
_____________________________
•Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pij zdrowo i kolorowo
-
- Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 6 wrz 2014, 22:44
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Witam,
robię wino ryżowe (10l) z przepisu - moc 16-17%
8,7l wody
2kg ryzu
2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdze sherry
Chcę nieco zmodyfikować to wino (10l) aby miało 12% wiec planuję dodac mniej cukru i dodac trochę więcej kwasku cytrynowego, ponieważ czytałem, że powinno go być 8g/1l moszczu więc:
8,7l wody
2kg ryzu
2,06kg cukru
80g kw. cytr.
5g pozywki
drozdze sherry
Moje zapytanie brzmi: Czy proporcje są dobrze ustalone? Uzyskam 12%? Jest to moje pierwsze wino dlatego proszę o pomoc i ewentualne rady w procesie przygotowania.
Pozdrawiam.
robię wino ryżowe (10l) z przepisu - moc 16-17%
8,7l wody
2kg ryzu
2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdze sherry
Chcę nieco zmodyfikować to wino (10l) aby miało 12% wiec planuję dodac mniej cukru i dodac trochę więcej kwasku cytrynowego, ponieważ czytałem, że powinno go być 8g/1l moszczu więc:
8,7l wody
2kg ryzu
2,06kg cukru
80g kw. cytr.
5g pozywki
drozdze sherry
Moje zapytanie brzmi: Czy proporcje są dobrze ustalone? Uzyskam 12%? Jest to moje pierwsze wino dlatego proszę o pomoc i ewentualne rady w procesie przygotowania.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Widzę dwa błędy, zgubiłeś dodatek rodzynek. Bez nich to będzie puste, wodnite i ciężko to nazwać winem. Drugi błąd, zmniejszyłeś ilość cukru, planujesz wino wytrawne, więc trzeba zmniejszyć ilość kwasu. Zobacz http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947 . Na początek daj 35 gram (a nawet mniej bo rodzynki też mogą zakwasić), później zawsze zdążysz dokwasić. W drugą stronę, czyli odkwasić, jest trudniej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!