Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
wwwujek
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 11:50

Post autor: wwwujek »

Witam,
Nastawiłem wino w czwartek 24.04, pięknie pracowało, wszystko myślę dobrze szło. Baniak 10l, wg. przepisu na 8l. Dobre proporcje, higiena, jestem pewien, że dobrze poszło. Jedynie mam nieco obaw o korek, ale postarałem się uszczelnić.

Na dziś pracuje już wolniej, ale ciągle.. Jeszcze nie chcę otwierać i sprawdzać poziomu cukru.
Natomiast zaczyna mnie niepokoić biały osad.. Jeśli to od drożdży, to ok, ale boję się, że to zwyczajnie pleśń :(

Obrazek

Jeśli uważacie, że to faktycznie pleśń, to co pozostaje..? :(
Ładnie czuć alkohol z rurki, kolor wina jest mętny, biały.. Jeśli trzeba więcej szczegółów, to śmiało.

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam, Łukasz.
alembiki
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: siwy1121 »

Przede wszystkim napisz coś więcej, czy dałeś drożdży, jakie blg itd.
Od nastawienia minęło 10 dni, to dość czasu, żeby przerobić cały cukier,więc nie dziwne że zwolniło. Jeśli będziesz jeszcze dodawał cukier to śmiało bo już niewiele(albo nic) go zostało w nastawie. Co do białego osadu, jeśli dodałeś drożdży, wino pracuje, nie ma dostępu tlenu, to nie pleśń. Rodzynki są tłuste i czasami zostawiają taki biały osad.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: Pretender »

Osadem na dnie nie musisz się niepokoić. O tym osadzie piszesz?
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: siwy1121 »

Myślę, że wwwujek ma na myśli osad z wierzchu.

Osad z wierzchu to nie martwe drożdże, one opadają na dno. Na wierzchu czasami od rodzynek robi się osad, który wygląda trochę jak masło, to przez to, że rodzynki są olejowane.

PS. Pretender, nie żebym cię pouczał.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: Pretender »

;D spoko
Jak dla mnie to jeśli osad to na dnie, na powierzchni nie wiem skąd miałby się wziąć, z sufitu raczej nie bo w balonie korek jest :P

sati88
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 30 lip 2014, 18:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: sati88 »

Witam, moje pierwsze winko nastawiłam 14 dni temu. Robiłem według takiego przepisu :
1.5 kg ryżu
4.5 kg cukru
11 l wody
3 cytryny
20 dag rodzynek
2 gałki muszkatołowe (40 g)
12 ziaren ziela angielskiego
szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
drożdże tokay z biowinu

Na początku bulgotanie było dość mocne około 3 razy na minutę, obecnie tzn po 14 dniach mocno zwolniło.
Bulgotanie jest 1 na minutę blg wynosi 10.
Czy taki stan rzeczy jest prawidłowy?
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: ramzol »

Jeżeli rodzynki nie zostały wypłukane wrzątkiem i były konserwowane olejem słonecznikowym, to kolega Siwy1121 ma rację.
Przerabiałem to z żurawiną. Po odcedzeniu będzie widoczny biały tłuszczu na wierzchu. Do wyglądu pleśni mu daleko ale...

Sati88
Tak wszystko jest ok. Jak blg zejdzie do 0 to zlej na cichą( tak za 3 tygodnie) oddziel ryż i rodzynki.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: Pretender »

Wyjdzie z tego mocarz, ale najprawdopodobniej nie dofermentuje do końca. Jeśli jeszcze nie dodałeś całego cukru to wstrzymaj się.

sati88
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 30 lip 2014, 18:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: sati88 »

Dzięki za odpowiedzi.
Cały cukier został dodany od razu (w postaci syropu), tak było w przepisie.
O dwu etapowym dodawaniu cukru doczytałem się dopiero na tym forum.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: siwy1121 »

Cukru masz na ok 17%, tokaye nie przerobią tyle.

sati88
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 30 lip 2014, 18:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: sati88 »

Czyli co, może lepiej będzie dodać trochę drożdży lub wody?
Jakieś pomysły?
Mam rozumieć, że jeśli zostanie tak jak teraz będzie zbyt słodkie?
Ostatnio zmieniony piątek, 1 sie 2014, 19:57 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: siwy1121 »

Jeśli dodasz wody stracisz na smaku, większa ilość drożdży nic nie da. Dodaj pożywkę jeśli nie dodałeś i po burzliwej fermentacji przenieś wino do piwnicy, w chłodniejszym drożdże dłużej popracują. Wyjdzie ci mocne i słodkie, ale nadające się do wypicia wino. Na następny raz kup cukromierz.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: Pretender »

Wg mnie cukru jest na ponad 19%, tyle nie przerobią na pewno.

Siwy
Zdziwiłbyś się, u mnie Tokaye w dzikiej róży przerobiły do 17%, z tym, że cukier dzieliłem na 4 raty.

peterlach
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: peterlach »

Witam, również mam pytanko. Jako moje pierwsze winko w życiu postanowiłem zrobić ryżowe w proporcji:
-Baniak (beczka): 10 l.
-Woda: 4,8 + 0,76 = 5,56 l.
-Ryż: 1,3 kg
-Cukier: 0,95 + 0,82 = 1,77 kg
-Rodzynki: 200 g
-MD na bazie Tokay
-Pożywka
-Zamiast kwasku chcę dać sok z cytryn po wywaleniu śmieci podczas zlewania ale przed klarowaniem.

Kolejna porcja cukru dodana była po tygodniu w proporcji jak wyżej.

Pytanie moje brzmi Jakiej mocy wina mogę się spodziewać? Czy proporcje mniej więcej zachowałem?
Jeśli coś źle zrobiłem napiszcie!
pij zdrowo i kolorowo ;)

KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: KaSyX »

Przy pomiarze Blg wina rodzynkowego uwzględnia się niecukry ? A jeśli tak to 4 czy inna wartość ?

peterlach
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 19:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a nawet super
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: peterlach »

No właśnie nie mierzylem. Bo pózniej dopiero kupiłem winomierz/cukromierz


_____________________________
•Grzeczne dziewczynki mają pracę, niegrzeczne sponsora, a mądre - swój
biznes.
_____________________________
•Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pij zdrowo i kolorowo ;)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: gr000by »

Przy ryżowym praktycznie nie ma niecukrów, jak już to bym przyjął wartość 2-3 BLG, a to i tak dość na wyrost.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

barton2323
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 6 wrz 2014, 22:44
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: barton2323 »

Witam,
robię wino ryżowe (10l) z przepisu - moc 16-17%
8,7l wody
2kg ryzu
2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdze sherry

Chcę nieco zmodyfikować to wino (10l) aby miało 12% wiec planuję dodac mniej cukru i dodac trochę więcej kwasku cytrynowego, ponieważ czytałem, że powinno go być 8g/1l moszczu więc:

8,7l wody
2kg ryzu
2,06kg cukru
80g kw. cytr.
5g pozywki
drozdze sherry

Moje zapytanie brzmi: Czy proporcje są dobrze ustalone? Uzyskam 12%? Jest to moje pierwsze wino dlatego proszę o pomoc i ewentualne rady w procesie przygotowania.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Post autor: Wald »

Widzę dwa błędy, zgubiłeś dodatek rodzynek. Bez nich to będzie puste, wodnite i ciężko to nazwać winem. Drugi błąd, zmniejszyłeś ilość cukru, planujesz wino wytrawne, więc trzeba zmniejszyć ilość kwasu. Zobacz http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947 . Na początek daj 35 gram (a nawet mniej bo rodzynki też mogą zakwasić), później zawsze zdążysz dokwasić. W drugą stronę, czyli odkwasić, jest trudniej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”