Cytrynówka
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Znalazłem taki oto przepis:
- 6 cieniutko ostruganych skórek z cytryny/bez spodniej białej, gąbczastej warstwy/
- spirytus 96% - 0,6 l
- woda - 0,9 l
- cukier - 350 g
Do szklanego naczynia włożyć skórki, zalać je alkoholem, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać iprzecedzić. Następnie sporządzić syrop z wody i cukru. Połączyć syrop z alkoholem, wlać do butelek i odstawić na minimum 4 tygodnie. Po tym czasie trunek nadaje się do spożycia. Na zdrowie.
Ps. Bardzo podobną nalewkę można zrobić z wykorzystaniem skórki z pomarańczy /z 4 szt/.
- 6 cieniutko ostruganych skórek z cytryny/bez spodniej białej, gąbczastej warstwy/
- spirytus 96% - 0,6 l
- woda - 0,9 l
- cukier - 350 g
Do szklanego naczynia włożyć skórki, zalać je alkoholem, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać iprzecedzić. Następnie sporządzić syrop z wody i cukru. Połączyć syrop z alkoholem, wlać do butelek i odstawić na minimum 4 tygodnie. Po tym czasie trunek nadaje się do spożycia. Na zdrowie.
Ps. Bardzo podobną nalewkę można zrobić z wykorzystaniem skórki z pomarańczy /z 4 szt/.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
- Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cytrynówka
Ja ostatnio zrobiłem cytrynówkę szybką.
Robi się ją bardzo szybko a efekt jest wg. mnie bardzo dobry.
Przepis brzmi tak:
Składniki:
1. 3 cytryny
2. 0,5 litra wódki
3. 200gramów cukru
Z dobrze umytych cytryn ścinamy skórkę i mieszamy z cukrem.
Następnie do małego garnka wlewamy alkoholi i wsypujemy wcześniej przyrządzony cukier.
Na naprawdę bardzo małym ogniu podgrzewamy i jednoczenie mieszamy. Mieszamy do momentu rozpuszczeni cukru.
W chwili gdy cukier się już rozpuści wyłączamy gaz (pamiętajmy płyn nie może się zagotować pod żadnym pozorem) i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie filtrujemy i do butelek. Po dobie nalewka jest już gotowa.
http://www.mojanalewka.pl/showthread.php?tid=223
Wczoraj odstała 24 h i po spróbowaniu stwierdziłem, że ta nalewka wchodzi na stałe do listy moich ulubionych.
Ktoś z Was robił coś takiego?
L1978
Robi się ją bardzo szybko a efekt jest wg. mnie bardzo dobry.
Przepis brzmi tak:
Składniki:
1. 3 cytryny
2. 0,5 litra wódki
3. 200gramów cukru
Z dobrze umytych cytryn ścinamy skórkę i mieszamy z cukrem.
Następnie do małego garnka wlewamy alkoholi i wsypujemy wcześniej przyrządzony cukier.
Na naprawdę bardzo małym ogniu podgrzewamy i jednoczenie mieszamy. Mieszamy do momentu rozpuszczeni cukru.
W chwili gdy cukier się już rozpuści wyłączamy gaz (pamiętajmy płyn nie może się zagotować pod żadnym pozorem) i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie filtrujemy i do butelek. Po dobie nalewka jest już gotowa.
http://www.mojanalewka.pl/showthread.php?tid=223
Wczoraj odstała 24 h i po spróbowaniu stwierdziłem, że ta nalewka wchodzi na stałe do listy moich ulubionych.
Ktoś z Was robił coś takiego?
L1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cytrynówka
Nalewka bym tego nie nazwał. Cytrynówka to u mnie stały element do picia/napicia
0,5l sprytu
4-5 cytryn (w zależności jakie)
cukier szklanka i trochę (także w zależności jaka słodycz nas interesuje)
woda 0,5-0,6l
Cytryny obieramy cienko (bez białego bo daje gorycz) i uzyskane skórki zalewamy spirytusem na jakieś 2h. Sok z cytryn wyciskamy i cedzimy. Wodę gotujemy z cukrem na standardowy syrop cukrowy, Następnie wszystko łączymy (tzn syrop, sok z cytryn i spirytus zlany znad skórek) Jak dla mnie to minimum musi stać 2 dni na przegryzienie, optymalnie 2 tygodnie lub dłużej.
Jak dla mnie nalewka to to nie jest, tylko jeden ze sposobów rozrabiania spirytusu.
0,5l sprytu
4-5 cytryn (w zależności jakie)
cukier szklanka i trochę (także w zależności jaka słodycz nas interesuje)
woda 0,5-0,6l
Cytryny obieramy cienko (bez białego bo daje gorycz) i uzyskane skórki zalewamy spirytusem na jakieś 2h. Sok z cytryn wyciskamy i cedzimy. Wodę gotujemy z cukrem na standardowy syrop cukrowy, Następnie wszystko łączymy (tzn syrop, sok z cytryn i spirytus zlany znad skórek) Jak dla mnie to minimum musi stać 2 dni na przegryzienie, optymalnie 2 tygodnie lub dłużej.
Jak dla mnie nalewka to to nie jest, tylko jeden ze sposobów rozrabiania spirytusu.
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"
-
- Posty: 100
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Cytrynówka
Witajcie.
Ostatnio też skusiłem się na CYTRYNÓWKĘ. Skórki obierałem, bo mam fajną obieraczkę do wszelkiego rodzaju owoców. Tak fajnie obrała mi cytrynki, aż byłem zaskoczony że tak szybko mi poszło. Wrzuciłem je do słoja i zalałem literkiem 50% alkoholem który wcześniej wymieszałem z cukrem. Cytryny dokładnie obrałem z albedo, rozdzieliłem na półksiężyce jak pomarańczę, i wybrałem pestki. Każdy kawałek przekroiłem jeszcze na połowę i wrzuciłem do drugiego słoja i zalałem także 1l 50% alkoholem. Już następnego dnia rano oba słoje przecedziłem, połaczyłem i dodałem jeszcze 1l alkoholu.
Wyszło przepysznie. Jedyna wada tej nalewki jest taka, że szybko sie kończy, bo jest to taka dobroć że hej.
Pozdrawiam.
Ostatnio też skusiłem się na CYTRYNÓWKĘ. Skórki obierałem, bo mam fajną obieraczkę do wszelkiego rodzaju owoców. Tak fajnie obrała mi cytrynki, aż byłem zaskoczony że tak szybko mi poszło. Wrzuciłem je do słoja i zalałem literkiem 50% alkoholem który wcześniej wymieszałem z cukrem. Cytryny dokładnie obrałem z albedo, rozdzieliłem na półksiężyce jak pomarańczę, i wybrałem pestki. Każdy kawałek przekroiłem jeszcze na połowę i wrzuciłem do drugiego słoja i zalałem także 1l 50% alkoholem. Już następnego dnia rano oba słoje przecedziłem, połaczyłem i dodałem jeszcze 1l alkoholu.
Wyszło przepysznie. Jedyna wada tej nalewki jest taka, że szybko sie kończy, bo jest to taka dobroć że hej.
Pozdrawiam.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~
-
- Posty: 486
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cytrynówka
Serwus, też przymierzam się do cytrynówki, lecz u mnie ten trunek po dłuższym leżakowaniu traci na wartości, czuć jakby stęchliznę. Może to kwestia użytych cytryn, w tym roku spróbuję z Lidla, mówią że BIO, zawsze na początku jest pyszna, no chyba, że to trunek krótkodystansowy
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Cytrynówka
Wszystko zależy od cytryn. Dobre "bio" cytryny były w tym roku dwukrotnie na promocji w Carrefourze za śmieszne pieniądze. W Biedronce też można trafić na takie, ale trzeba mieć szczęście. Cytryny powinny być miękkie (nie zepsute, dojrzałe) już w sklepie, a i tak jeszcze zostawiam je na kilka dni z jabłkami - jeszcze trochę dochodzą i łagodnieją w smaku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 100
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cytrynówka
Witam.
Ja cytryny kupuję w Kauflandzie. Chyba 3.80 zł za 0.5 kg. pochodzenie Hiszpania (przynajmniej tak jest napisane). Skórka gładka i cienka, ładnie się obiera. Cytryny małe, nieprzerośnięte. Nie za twarde, ani za miękkie. Drugi raz robię na nich cytrynówkę.
Pozdrawiam.
Ja cytryny kupuję w Kauflandzie. Chyba 3.80 zł za 0.5 kg. pochodzenie Hiszpania (przynajmniej tak jest napisane). Skórka gładka i cienka, ładnie się obiera. Cytryny małe, nieprzerośnięte. Nie za twarde, ani za miękkie. Drugi raz robię na nich cytrynówkę.
Pozdrawiam.
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~
-
- Posty: 486
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cytrynówka
@Pretender, ...BA...
Ostatnio robiłem coś takiego:
1 l 96%
1 l rumu
1 l miodu
1 l soku z cytryny
Trunek ma trzy miesiące, zostało 1,5 l na razie nie czuję negatywnych posmaków " stęchlizny ".
Nie jest to stricte cytrynówka, ale wielbicielom rumu i cytryn polecam .
Ostatnio robiłem coś takiego:
1 l 96%
1 l rumu
1 l miodu
1 l soku z cytryny
Trunek ma trzy miesiące, zostało 1,5 l na razie nie czuję negatywnych posmaków " stęchlizny ".
Nie jest to stricte cytrynówka, ale wielbicielom rumu i cytryn polecam .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 486
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cytrynówka
Raz nawet pomiąłem ten etap, po 10 miesiącach kiedy sobie o niej (cytrynówce) przypomniałem, znowu to samo - zapach stęchlizny, nie dominujący, ale psujący zabawę .Pretender pisze:Niezły trunek ;D
A jak długo "moczyłeś" skórki? Może tu jest problem?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cytrynówka
Ostatnio wpadł mi w ręce przepis, który wypróbowałem i oczywiście polecam. 6 cytryn pokłutych wykałaczką, sporo dziurek trzeba zrobić. Przekłute cytryny wrzuca się do gara z 3 - 4 litrami wody i gotuje tak długo, aż cytryny jak pierogi wypłyną na wierzch. Uzyskaną "zupę" używa się do rozbebłania ze spirytem do ok. 40%. Trunek bardzo zacny z lekką goryczką. Wg mnie wymaga lekkiego doprawienia cukrem. Cytrynówkę można przecedzić przez filtr od kawy, będzie wtedy klarowna.
Pozdrawiam cytrynowo
Calyx
Pozdrawiam cytrynowo
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 33
- Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cytrynówka
@gary1966 mi się nie trafił problem z zapachem lub smakiem, jednak jeśli masz kłopoty ze stęchlizna spasteryzuj sok z cytryn przed użyciem i będzie na 100% git, znajomy tak zawsze robi bo parę razy już przytrafił mu się taki zonk, jest to tylko wina cytryn, z którymi najwyraźniej było coś nie tak, ale co i od czego to zależy to nie mam pojęcia.
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"
-
- Posty: 10
- Rejestracja: sobota, 12 gru 2015, 08:43
- Podziękował: 23 razy
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Cytrynówka
Cytrynówka Józka:
Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda
Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów
Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.
P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.
Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda
Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów
Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.
P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Cytrynówka
Za rzadki masz cedzak do filtrowania, bo tego korka jest za dużo.
Zafunduj sobie filtr do kawy, będzie lepiej. Np taki:
http://allegro.pl/filtr-do-kawy-metalow ... 52971.html
Zafunduj sobie filtr do kawy, będzie lepiej. Np taki:
http://allegro.pl/filtr-do-kawy-metalow ... 52971.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 3 lut 2013, 21:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Cytrynówka
Witam, zrobiłem cytrynówki i pomarańczówki. Cytrusy wyszorowałem w ciepłej wodzie zalałem 1l spirytusu na 3 dni. Szklankę cukru rozrobiłem z 1,25 l wody. Po 3 dniach połączyłem syrop ze spirytusem, sok wycisnołem. Smak i zapach ok ale jest mętne. Wyklaruje się to, jest jakiś inny przepis żeby wyszły wyklarowane. Pozdrawiam Krzysztof
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cytrynówka
Może i ja napiszę mój przepis jak ja robię. 12 cytryn sparzonych zalewam 2 litrami spirytusem 96% na dobę. Później cytryny daję całe przez sokowirówke wolnoobrotową ,przelewam do damy i dopełniam do 4400 ml wodą razem z 400 gr cukru i po 24 godzinach filtruje przez gazę. Można spożywać po schłodzeniu. Robię tak od pół roku duże ilości
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
- Kontakt:
Re: Cytrynówka
Szybko znika. Myć może dlatego nie czuć goryczki. Mam wrażenie że jeśli niedbale obrane są skórki i dostanie się białego to im dłużej taka cytrynówka stoi tym ta goryczka wybija się i daje o sobie znać.. Świeża jest ok.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam