Witam mam w domu aluminiową kanę i zastanawiam się nad jej wykorzystaniem w destylatorze. Jednak ze względu na rozpuszczalność aluminium w kwaśnym środowisku boję się że kocioł szybko się uszkodzi. Mam pytanie czy ktoś próbował pobielić taką kanę cyną. Myślę, że gdyby taką kanę wyczyścić czyścikiem do rur miedzianych, użyć topnika to by się łatwo pobieliła, zastanawiam się tylko czy ilość cyny która musiałaby być na to zużyta będzie opłacalna i czym taką gorącą cynę rozprowadzić.
Pozdrawiam.
Pobielenie aluminiowej kany
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: Pobielenie aluminiowej kany
Byłbyś mistrzem gdyby Ci się udało pobielić aluminium.
Nie jest to niemożliwe, bo sam lutuję drobne elementy ameliniowe ale bardzo trudny proces.
I myślę, że koszt porównywalny z zakupem kociołka z ko.
Sam destyluję resztki ponalewkowe i różne maceraty w aluminiowym NRD-owskim szybkowarze i nie widzę wżerów na ściankach. Ale szybkowar wygląda mi na anodowany.
Nie jest to niemożliwe, bo sam lutuję drobne elementy ameliniowe ale bardzo trudny proces.
I myślę, że koszt porównywalny z zakupem kociołka z ko.
Sam destyluję resztki ponalewkowe i różne maceraty w aluminiowym NRD-owskim szybkowarze i nie widzę wżerów na ściankach. Ale szybkowar wygląda mi na anodowany.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 400 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Pobielenie aluminiowej kany
Małe sprostowanie.
Nigdzie nie napisałem, że aluminium nie szkodzi tylko, że w destylacie "upędzonym" w aluminiowym zbiorniku nie znalazło się aluminium jako takie. Najbardziej szkodliwe są sole aluminium i z tego względu też usuwa się je obecnie z dezodorantów i innych kosmetyków.
Nigdzie nie napisałem, że aluminium nie szkodzi tylko, że w destylacie "upędzonym" w aluminiowym zbiorniku nie znalazło się aluminium jako takie. Najbardziej szkodliwe są sole aluminium i z tego względu też usuwa się je obecnie z dezodorantów i innych kosmetyków.
SPIRITUS FLAT UBI VULT