Pierwszy, winogronowy zacier w życiu.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
bloniak91
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 21:14
Krótko o sobie: Myślę, więc jestem? :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniels
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bloniak91 »

Witam!!! Jestem nowy na forum. Od niedawna jestem zafascynowany bimbrownictwem...dzięki tej stronie zbudowałem swój pierwszy w życiu destylator(kana od mleka, odstojnik w postaci słoika, szklana chłodnica, połączone rurkami miedzianymi), a teraz chcę zastawić zacier aby coś wypędzić;) Tzn. pierwszy zacier mam już za sobą, zwykły wg. Grunwaldu 1410. około 5l fermentowałem w bańce po wodzie mineralnej. Wypędziłem i wypiłem.....wiadomo 1410 i to na drożdżach piekarskich- niezbyt dobrej jakości był ten bimberek:D A teraz właśnie chce zrobić coś lepszego, coś dobrego. Czytam w internecie, na forach(Czarna Oliwka i tutejsze), ale nie mogę nic znaleźć dla siebie. Nigdzie nie ma gotowych proporcji receptur. Jestem całkowicie zielony co do tego tematu. Jest napisane, że z kompotów owocowych, soków, ale nic konkretnie, a ja właśnie szukam konkretu. Mam aktualnie na zbyciu około 2 wiader winogrona, co z tym zrobić, krok po kroku???? Co byście mi poradzili? Żeby było dobre i mało roboty. I od razu jak ktoś się podejmie wyzwania i mi odpisze, to proszę o dokładne wytłumaczenie:P:)
Wódka TWÓJ wróg.....Więc lej GO w mordę! ; )
Piszę Poprawnie Po POLSKU!!!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Pierwszy zacier w życiu....

Post autor: Calyx »

bloniak91 pisze:...proszę o dokładne wytłumaczenie:P:)
Dokladnie w tym dziale Kucyk podal sposob na winogrona
http://alkohole-domowe.com/forum/koniak ... -t251.html
Masz wszystko, krok po kroku :)

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
bloniak91
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 21:14
Krótko o sobie: Myślę, więc jestem? :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniels
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy zacier w życiu....

Post autor: bloniak91 »

Aha no to wszystko jasne :D
A teraz jeśli właśnie robię wino z winogron i za jakiś czas będę odciągać je z nad osadu, to mogę wykorzystać osad do zrobienia nastawu na bimber? Jeśli tak to co mam z tym zrobić? Czytałem trochę o tym, ale jakby mi ktoś jeszcze raz napisał to bym był wdzięczy :)
Wódka TWÓJ wróg.....Więc lej GO w mordę! ; )
Piszę Poprawnie Po POLSKU!!!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Pierwszy zacier w życiu....

Post autor: Calyx »

Ja tez zassalem winko z winogron. Grawitacja sklarowala je tak,
ze opad koparki. Klarowny rubinowy plyn.
Chcialem (jak nastawialem) efekt wpuscic w rurki ale teraz NIEEEE.
Zarabiaste, wytrawne winko :D
Nastawiam cukrowke i czakam do lata na testy z przepisow Juliusza.

Jesli wytloki po winogronach zalejesz dodatkowo woda i zadasz cukrem
to uzyskasz dodatkowe profity w smaku jak grappa.
Sam osad po sklarowanym winie tylko w porcelane :D

Pozdr.
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”