Znaleziono 23 wyniki
- środa, 1 kwie 2020, 13:05
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Czy to moc zalania w kolumnie?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 9678
Re: Czy to moc zalania w kolumnie?
Może to odkrycie nie jest epokowe, ale wytłumaczenie niektórych kolegów było trochę "nadepokowe". Tylko dlatego to napisałem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia dla wszystkich czytających.
- wtorek, 31 mar 2020, 22:37
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z Pigwowca
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 7321
Re: Wino z Pigwowca
Mój kolega przyniósł mi 1 L pigwy zasypanej w cukrze. Miałem coś zrobić z tym. Spróbowałem i smak okazał się "tak sobie" . Zalałem 3L 65%. Niczego nadzwyczajnego się nie spodziewałem. Stało 2 tygodnie. Spróbowałem i zaniemówiłem. Smak super, zapach super. Polecam niedowiarkom.
- wtorek, 31 mar 2020, 21:57
Re: Czy to moc zalania w kolumnie?
Wszelkie poprawki zrobione. Cała kolumna - równe wypełnienie sprężynek (b.dobrej jakości). Dołożyłem grzałek 3 x 2 kW co daje w sumie ze starą grzałką 8 kW. Wreszcie mogłem sprawdzić zalanie kolumny. Muszę tu zaskoczyć niektórych, ale sprawdziłem zalanie kolumny przy włączonym chłodzeniu ( zwiększon...
- wtorek, 31 mar 2020, 21:44
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: gdzie mogę zbadać swój wyrób
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 4507
Re: gdzie mogę zbadać swój wyrób
Celem badania ma być jaki produkt mi wychodzi na moim sprzęcie. Chodzi mi o czystość. Abratek 76 mm 170 cm wypełnienie sprężynki. Cukrówka na drożdżach moskwa.
- poniedziałek, 16 mar 2020, 22:00
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: Modyfikacje kolumny, olm czy ovm?
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 13475
Re: Modyfikacje kolumny, olm czy ovm?
Ja mam kolumnę 76 mm , bufor 30 cm -sprężynki miedziane, na górze latarka 20 cm zasypana cała i jeszcze 8 cm głowicy. Czy warto korzystać z OVM ? Mam już wspawaną mufę i chłodniczkę. Nad odbiorem mam 10 cm + 20 cm + 8 cm. Czy to wystarczy ?
- poniedziałek, 16 mar 2020, 20:27
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: gdzie mogę zbadać swój wyrób
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 4507
gdzie mogę zbadać swój wyrób
Mam kilka próbek do zbadania. Gdzie mogę zbadać swój wyrób ? Może któryś z kolegów chciałby kilka próbek do oceny ?
Czy wyrób zmieszany z dodatkami można zbadać na jakość alkoholu ? ( nalewka śliwkowa )
Czy wyrób zmieszany z dodatkami można zbadać na jakość alkoholu ? ( nalewka śliwkowa )
- niedziela, 15 mar 2020, 22:08
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: Modyfikacje kolumny, olm czy ovm?
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 13475
Re: Modyfikacje kolumny, olm czy ovm?
Jaka musi być minimalna wysokość samej kolumny, żeby dorobić OVM ?
- niedziela, 15 mar 2020, 21:39
Re: czy to moc zalania
Z ostatnich rozmów telefonicznych z osobą bardzo doświadczoną doszedłem do wniosku, że może w moim przypadku mam za bardzo ubite wypełnienie. Rozebrałem kolumnę do kolejnej modernizacji. Wspawanie nowych wejść na termometry do automatyki itp. Wykorzystam ten moment do zasypanie od nowa kolumny tym r...
- środa, 11 mar 2020, 09:16
Ten opis mnie powalił na kolana. Może masz i rację. Widać ,że nie zostanę Kopernikiem. Nie powinienem pisać tego posta z tym pytaniem. Jak byłem na samym początku drogi destylacji to było tak fajnie ale teraz już wiem,że nic nie wiem. Dzięki za wszelkie podpowiedzi i zaangażowanie się w moim temacie...
- wtorek, 10 mar 2020, 18:40
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zalewanie OVM
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 8458
Re: Zalewanie OVM
Rozumiem, że jak mam podłączoną papugę do OVM to też niedobrze bo powoduje zasyfonowanie ?
- wtorek, 10 mar 2020, 15:11
Postaram się skorzystać z waszych rad. Zobaczymy czy coś się zmieni. Nie jestem pewien, czy zasilanie od dołu wody ma wpływ na destylację. Czytałem te posty tu na forum. radius: "Jak to możliwe, że po puszczeniu wody na skraplacz, zalanie zanika, choć powinno być zupełnie odwrotnie, bo przecież...
- wtorek, 10 mar 2020, 14:02
Najpierw widzę podnoszenie temperatury na dole kolumny, potem na górze .Widzę jak kropelki spływają, zaczyna para wychodzić przez górne odpowietrzenie w głowicy. Po chwili widać jak podnosi się ciecz w latarce i wtedy szybko odkręcam wodę w układzie chłodzenia. Woda wchodzi przez chłodnicę spiralną ...
- poniedziałek, 9 mar 2020, 21:12
Widzę ,że kolega drgrantt mi pomógł. Dziękuję. W dalszym ciągu jestem otwarty na podpowiedzi od kolegów życzliwych i mających wiedzę nie tylko teoretyczną ale głównie praktyczną. Przypominam, że temat brzmi: czy to moc zalania ? Jeszcze jedno co do sprężynek miedzianych: na razie nie wyrzucę ich z g...
- poniedziałek, 9 mar 2020, 19:38
Dziękuję za wszelkie ciekawostki ale one niestety nie przyniosły rozwiązania mojego przypadku. Do Lord Pagon - doradzasz mi wywalenie zmywaków i dedykowane podparcie. Przecież u mnie są tylko dwa zmywaki okrojone bardzo skąpe, które są właśnie podparciami. Czym one się różnią od dedykowanych ? Pisze...
- poniedziałek, 9 mar 2020, 11:27
Zbiornik 50 L. Wsad 15% 45 L. Poziom cieczy podnosi się aż do momentu przelania przez górny otwór w głowicy. Czy to nie jest zalewanie głowicy? Wcześniej widać jak płyn ścieka z góry i to jest powrót refluksu. Wypełnienie jest podparte tylko jednym zmywakiem rozczochranym. Oddzielenie między stalowy...
- sobota, 7 mar 2020, 19:48
Czy to moc zalania w kolumnie?
Witam. Kolumna 115 cm długości abraatek 76mm wypełniona sprężynki stalowe i miedziane w buforze na dole i pod głowicą na górze. Z odbiorem obniżonym - nypel 1/2 wspawany od dołu na wysokości 95 cm , czyli 15 cm pod wziernikiem , który ma 20 cm razem ze śrubunkami. Jedna grzałka 1.3 kw i druga 1.8 kw...
- poniedziałek, 16 gru 2019, 22:07
- Forum: Bimbrownia
- Temat: mieszanie sprężynek
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 5349
Re: mieszanie sprężynek
Sprężynki miedziane myłem dopiero 2 razy tylko w kwasku cytrynowym na gorącej wodzie i to w zupełności wystarcza. Zostaje mi tylko pęseta i cierpliwość.
- poniedziałek, 16 gru 2019, 15:08
Re: mieszanie sprężynek
Próbowałem już nawet magnesem ale ta stal słabo się przyciąga. Może ktoś miał już taki przypadek i znalazł rozwiązanie. Ten pomysł z pęsetą jest niezły, ale to chyba tylko podczas procesu jak nie będę miał co robić. Dzięki i pozdrawiam .
- poniedziałek, 16 gru 2019, 14:28
mieszanie sprężynek
Mieszanie sprężynek czy jest dopuszczalne ? Nie znalazłem takiego tematu a chciałbym wiedzieć - czy zmieszane sprężynki miedziane z stalowymi będą poprawnie pracować ? Stało mi się to przypadkiem podczas wysypywania z kolumny wypełniania . Zmieszały się sprężynki ze stali nierdzewnej ze sprężynkami ...
- wtorek, 19 lis 2019, 22:30
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: pierwszy
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2512
Re: pierwszy
Bardzo dziękuję za gratisowe poprawki. Ach ta klawiatura i brak okularów. Muszę chyba kupić kolejną parę okularów, bo coraz bardziej mi potrzebne (do czytania), a ciężko mi je znaleźć za każdym razem . Pozdrawiam serdecznie. Teraz chyba dobrze ? [mod] - Wszystko przed Tobą. Ja miałem na studiach kur...
- poniedziałek, 18 lis 2019, 23:20
wreszcie ! sukces pierwsze odpalenie sprzętu do "mieszania soków ". Udało mi się na 96% w zasadzie to na 98 bo skali zabrakło na ruskim wskaźniku .
pozdrawiam i spróbuję podszkolić się na tym forum .
Mod.
My też się cieszymy. Pierwsze poprawki masz w gratisie.
pozdrawiam i spróbuję podszkolić się na tym forum .
Mod.
My też się cieszymy. Pierwsze poprawki masz w gratisie.
- wtorek, 12 lis 2019, 17:51
Na razie się uczę. Złożyłem aabratka. Mam zamiar go uruchomić. Mam trochę za mało informacji.
Dziękuję za powitanie i mam nadzieję, że trochę się tu doszkolę.
Mod: przed kropką nie rób spacji - pierwsze poprawki masz gratis.
Dziękuję za powitanie i mam nadzieję, że trochę się tu doszkolę.
Mod: przed kropką nie rób spacji - pierwsze poprawki masz gratis.
- sobota, 9 lis 2019, 20:07
pierwszy
pierwszy wita wszystkich "zawodowców" i początkujących ( sam nim jestem oczywiście jako producent ...) bo jako degustator to mam już kilkudziesięcioletnie doświadczenie .