Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
prolog1975
400
Załączniki
Pierwszy piwo typu gorący kubek.

Postautor: prolog1975 » środa, 1 mar 2023, 08:22

Jako, że jeszcze muszki owocówki nie latają a w planach mam od wiosny do jesieni prace fizyczne na dużej działce, piwo sklepowe powoduje u mnie ból brzucha zgagę i inne gastryczne tfu historie, postanowiłem ugotować piwo. Nie uwarzyć a ugotować. Dlatego że łatwiej. Jako że lubię piwa dość mocno chmielone typu ,,Atak Chmielu" do gotowania dodatkowo użyję po 30 gram chmielu lubelskiego przez 15 minut na koniec, całość zamiast 23 l jak w instrukcji okroję do 20 l. Co do drożdży zamiast tych przy puszkach idą S04. Może się narobię i guzik z tego będzie. Swoje piwko wypić po ciężkiej robocie fizycznej bez sensacji żołądkowych było by fajnie jak się nie uda zawsze pozostaną drinole :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 1 mar 2023, 12:28 przez prolog1975, łącznie zmieniany 1 raz.
Religia to opium dla mas. Minister pizdolet, komediant granatnik a prezes im kulę nosi.

Awatar użytkownika

manowar
850
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Pierwszy piwo typu gorący kubek.

Postautor: manowar » czwartek, 16 mar 2023, 22:16

Mała rada - kilka wręcz...
- zamiast kupować brewkity - kup czysty niechmielony ekstrakt
- ponieważ brewkity mają swoje wady wynikłe choćby z procesu technologicznego looknij w ten temat żeby je trochę podrasować https://www.piwo.org/forums/topic/369-warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi/
- nachmiel piwo tak jak lubisz (te 30g Lubelskiego na 15 min nic ci goryczki nie da)
- przede wszystkim przyłóż się do czystości procesu i do warunków fermentacji
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

Autor tematu
prolog1975
400
Załączniki

Postautor: prolog1975 » piątek, 17 mar 2023, 10:01

Dzięki. Na cichą jeszcze dałem 30 g chmielu na 14 dni już jakaś goryczka będzie. Cienko wyszło po samym gotowaniu z chmielem. Dezynfekcja jest na grubo oxy i spirytus 80%. Na jesieni spróbuję ekstrakt, ziarna i chmielenie.
Religia to opium dla mas. Minister pizdolet, komediant granatnik a prezes im kulę nosi.

Awatar użytkownika

manowar
850
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki

Postautor: manowar » piątek, 17 mar 2023, 10:20

Cześć - nie będzie :) zwłaszcza że Lubelski jest wybitnie aromatycznym chmielem a i chmielenie na zimno przede wszystkim daje aromat.
Nie wiem jakie masz warunki, ale wiosna to świetny moment na warzenie - nadal na dworze chłodno więc i piwnica/garaż chłodny.
A wprawy warto nabrać - warzenie z ekstraktu idzie błyskiem więc do garów... sam wracam...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Wróć do „Warzenie Piwa”