Pierwszy nastaw

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
kabus
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 1 kwie 2023, 15:14
Podziękował: 3 razy

Post autor: kabus »

Witam
Tydzień temu wykonałem pierwszy nastaw w życiu, padło na cukrówkę.
Skorzystałem z drożdży x-pure 21,3%
10 litrów wody wymieszane z 6kg cukru.
Dodałem resztę wody i drożdże.
Temperatura nastawu 26 stopni.
Po 24h dodałem 3kg.
Nastaw mocno pracował przez 4 dni. Umiejscowiłem go pod zlewem ze względu na dzieci.
W międzyczasie zaopatrzyłem się z alkomierz i cukromierz.
W dniu dzisiejszym po tygodniu nastaw ma 5% oraz 0 BLG. Widać że jest zagazowany (przy pomiarze w probówce pojawiały się bąbelki).
Czy jest szansa że jeszcze parę procent dobije ?
I czy fermentacja nie zachodzi za szybko ?

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Pierwszy nastaw

Post autor: moszeusz »

Po pierwsze - jaka była końcowa objętość nastawu? Bo jeżeli ~25 L to 9 kg cukru to dużo za dużo. Po drugie - jeżeli zawartość alkoholu mierzyłeś alkoholometrem w nastawie to nic sensownego Ci nie wyjdzie, bo oprócz wody i alkoholu są jeszcze np. resztki cukru. BLG przy prawidłowo odfermentowanym nastawie powinno zejść poniżej 0. Fermentacja nastawów cukrowych jest zazwyczaj burzliwa i w miarę szybka.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 kwie 2023, 16:41 przez moszeusz, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Pierwszy nastaw

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Alkoholomierz nie służy do pomiaru zawartości alkoholu w nie do końca przefermentowanym nastawie cukrowym ani żadnym innym nastawie. Zapewne pokazał Ci jakieś głupoty. Cukromierz prawdę Ci pokaże, jeśli próbka będzie odgazowana. Po za tym, zasugerowałeś się zapewne opisem na opakowaniu drożdży. Nie warto. Stosuj sobie 22L wody i 6kg cukru. Drożdże pracują spokojnie, nie męczą się i nie produkują zbyt wiele związków ubocznych. Twojemu nastawowi, brakuje nieco jeszcze. Powinien zakończyć poniżej 0 na -4°Blg. Wtedy będzie zrzucać osad.
kabus pisze: 10 litrów wody wymieszane z 6kg cukru.
Dodałem resztę wody i drożdże.
Temperatura nastawu 26 stopni.
Po 24h dodałem 3kg.
Trudno napisać jaką może mieć moc. Nie znamy parametrów i początkowego Blg.

Autor tematu
kabus
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 1 kwie 2023, 15:14
Podziękował: 3 razy
Re: Pierwszy nastaw

Post autor: kabus »

moszeusz pisze:Po pierwsze - jaka była końcowa objętość nastawu? Bo jeżeli ~25 L to 9 kg cukru to dużo za dużo. Po drugie - jeżeli zawartość alkoholu mierzyłeś alkoholometrem w nastawie to nic sensownego Ci nie wyjdzie, bo oprócz wody i alkoholu są jeszcze np. resztki cukru. BLG przy prawidłowo odfermentowanym nastawie powinno zejść poniżej 0. Fermentacja nastawów cukrowych jest zazwyczaj burzliwa i w miarę szybka.
Dziękuję za sugestię w sprawie pomiaru alkomierzem - zapamiętam ;)
Jeśli chodzi o objętość to nastaw miał 25L przed dodaniem 3kg cukru
defacto pisze:Cześć.
Alkoholomierz nie służy do pomiaru zawartości alkoholu w nie do końca przefermentowanym nastawie cukrowym ani żadnym innym nastawie. Zapewne pokazał Ci jakieś głupoty. Cukromierz prawdę Ci pokaże, jeśli próbka będzie odgazowana. Po za tym, zasugerowałeś się zapewne opisem na opakowaniu drożdży. Nie warto. Stosuj sobie 22L wody i 6kg cukru. Drożdże pracują spokojnie, nie męczą się i nie produkują zbyt wiele związków ubocznych. Twojemu nastawowi, brakuje nieco jeszcze. Powinien zakończyć poniżej 0 na -4°Blg. Wtedy będzie zrzucać osad.

Trudno napisać jaką może mieć moc. Nie znamy parametrów i początkowego Blg.
Tu również dziękuję za radę z alkomierzem.
Faktycznie próbka nie była odgazowana.
Z tym opisem również masz rację, sugerowałem się instrukcją na opakowaniu.

W takim razie pozostaje czekać i mieć nadzieję, że wszystko wyjdzie :D
Ostatnio zmieniony sobota, 1 kwie 2023, 21:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 304
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Pierwszy nastaw

Post autor: Kasko »

Niech popracuje sobie nastaw jeszcze kilka dni. Tak jak koledzy wyżej piszą. Alkoholomierz jest do pomiaru gotowego destylatu. Cukromierz radzę Ci sprawdzić w czystej wodzie czy wskazuje zero,tak dla pewności bo to początek. Jak nastaw zacznie się klarować to wtedy zmierz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”