Pierwsze wino z winogrona

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Witam
Już wiem prawie wszystko, tzn wiem dzięki wam. Wg mojego planu mam zrobić tak:
Winogronka zerwać (ok 30 kg), obrać, umyć, zmiażdżyć jakimś tłuczkiem, wrzucić do balona, sprawdzić zawartość cukru, dodać odpowiednią ilość cukru rozcieńczoną w wodzie taką aby całość dało około 22 blg. Dodać drożdże szlachetne lub aktywne i odrobinę pożywki. Kontrolować blg tak żeby gdy spadnie do około 5 blg dodać cukier do wartości około 20 blg. Po około 2 tyg przelewamy wszystko przez pieluchę tetrową uzupełniamy cukier i następuje powolna fermentacja która może potrwać około miesiące. Następnie zlewamy wszystko znad osadu i klarujemy w chłodnej piwnicy


Jeszcze jedno mnie zastanawia, czy tą pierwszą fermentację przed oddzieleniem pulpy to przeprowadzać w tym właśnie gąsiorze czy z racji dużego otworu w beczce 60 litrowej??
A ten gąsiorek mam 30 litrowy, ile na max dać tam winogronek??

Jak ktoś może to proszę o pilną odpowiedź bo jutro rano będę działał...
alembiki
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Pretender »

Odpowiedź na pytania już otrzymałeś w wątku który rozpocząłeś http://alkohole-domowe.com/forum/winogr ... 38-20.html. Koledzy napisali ci krok po kroku co i jak.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: manowar »

Fermentację w miazdze lepiej robić w beczce - łatwiej będzie odcedzać. Do miazgi nie musisz dodawać cukru. Rozgnieć winogrona na pulpę - zmierz blg soku (odejmij 4 na niecukry będziesz wiedział ile cukru masz) - dodaj pektopol i dobrze pracującą matkę drożdżową. Po tygodniu przecedź przez tetrę i przelej do balona - zmierz blg. Dalej w zależności od mocy wina - jedna albo dwie porcje cukru. Potem to już tylko zlewanie.

Wytłoki zalej wodą z cukrem i potem przedestyluj na potstillu - to jeszcze grapę będziesz miał.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

manowar -dzięki!!!

Jeśli fermentację w miazdze będę prowadził w beczce, to czy tu też potrzebna jest rurka, czy można działać bez rurki(nie wiem czy przykrywka jest szczelna)?? Czy robimy na zasadzie nastawu owocowego czyli luźno położona pokrywa i ewentualnie przykryte pieluchą, co by muszki się nie dobrały??

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

????
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: manowar »

Sam sobie odpowiedziałeś - tak jak dla nastawów - w końcu co się potem z nim stanie zależy od ciebie.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

I się nic nie zepsuje?? Nie będzie przeszkadzało że jest dostęp powietrza???

Mam pirosiarczan potasu i zastanawiam się jak tym dezynfekować gąsior i beczkę?? Czy to rozpuścić w wodzie i opłukać czy jak?? Może bzdurne dla Was pytania ale pierwszy raz jest najtrudniejszy

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: tomhas »

Jeżeli fermentacja w miazdze będzie trwać krótko (tzn 1 tydz.) to nic się nie stanie, ale musisz pamiętać, żeby co dziennie zamieszać miazgę w beczce.
Możesz pirosiarczynem zdezynfekować beczkę i butlę, ale po tym zabiegu przepłukaj wodą, to na wypadek gdybyś użył za dużo piro.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Dzięki za odpowiedzi. Wszystko poszło do butli, nie było łatwo tam to zapakować pewnie tez nie będzie łatwo wydostać. Niestety wyszło tylko około połowy butli. Winogronka były bardzo słodkie bo cukromierz na samym soku pokazał 16 BLG. Dodałem 2 kg cukru rozpuszczone w około 2,5 litra ody., no i BLG pokazało aż 25. Wszystko to pobudziłem BAYANUS G995 no i po godzince widzę że już pracują. Mam nadzieje że będzie wszystko OK


Za tydzień jak winogronka odcedzę dam do mniejszego baniaczka, mam taki po wodzie 18,9 litra (mam nadzieję że będzie baniaczek OK) a do gąsiorka mam zamiar odwirować jabłka.....
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: manowar »

To nie były słodkie - miały pewnie mało kwasu - 16 blg to raptem wyjdzie po odjęciu niecukrów 120g/l. Tak jak mówisz - może być problem z wydobyciem pulpy - ale twój cyrk twoje małpy.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: tomhas »

Durik, nie przejmuj się. Rób swoje. W tym tkwi nasza siła.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Robię robię...

Ryż z rodzynkami będzie kolejnym etapem.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Winko pracuje już 24 godziny. Zaczęło delikatnie pracować już po 2-3 godz. Dzisiaj miałem nadzieje że będzie burzliwie pracowało, stwierdzam że pracuje tak sobie bo "bulki" lecą co 5 sekund, ale jak już "bulknie" to tak jakby podwójnie tzn tak dłużej.

Myślicie że wszystko jest OK??

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: tomhas »

Jeśli pracuje to jest OK, napisz w jakiej temp trzymasz wino.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Temperatura pomieszczenia to 19-20 stopni.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: tomhas »

Temperatura OK, trzeba poczekać, może się rozbuja bardziej. A jeśli nie, to też nic złego. Fermentacja burzliwa nie będzie taka burzliwa.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: JanOkowita »

Durik, kup literaturę. Wiedza ponad wszystko.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Literaturę?? A jaką najlepiej??
Ja to sobie myślę że tu jest taka skarbnica wiedzy teoretycznej no i praktycznej że zadnej literatury nie potrzeba...
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: manowar »

Błąd - kup Cieślaka (koszt 10 PLN) przeczytaj - wtedy prawdopodobnie oszczędzisz czas i sobie i nam.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: lesgo58 »

Jak najbardziej - bierz, żeby Ci nikt nie sprzątnął z przed nosa.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

No i ktoś sprzątnął......

Któraś z tych się nadaje do czegoś, czy czekać na okazję?? http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... C3%B3b+win
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Pretender »

Szukaj Cieslaka. W podanym linku masz kilka

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Moje winko pracuje już burzliwie!!!

Książkę też mam, ale od tych wiadomości to normalnie głowa może boleć. Jedno co mnie zawiodło to to że nie znalazłem tam przepisu na winko z ryżu. Będę się wspomagał tutaj. Na pewno ktoś z kolegów ma swój sprawdzony przepis....
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Pretender »

Jeżeli chodzi o ryżowca, to koniecznie zajrzyj na stronę miłośników wina. Jest tam sprawdzony przez bardzo wiele osób przepis Skrzycha.
Tylko .... najpierw poczytaj .... i dopiero pytaj ;)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Moje pierwsze winko ma już skończone 4 dni i wyraźnie zwolniło tępo swojej pracy. Mam nadzieje że to jest OK?

A do ryżowca się przymierzam, czytam i kombinuję. Powiedzcie mi czy gdzie kupujecie przyprawy?? Na allegro czy w sklepie. Pytam bo jest ich na sztuki trochę i nie wiem gdzie warto...
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: manowar »

Czy musimy ci też napisać gdzie kupić ryż, cukier, jakiej wody użyć, czy balon ma być takie stary zielony czy może być przezroczysty a rurka czy lepsza plastikowa czy szklana ...

Litości ...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Nic nie musisz - dzięki za dobrą radę.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Winko zamiera, bulknie sobie co 40 sekund. Jutro jak tylko czasu nie braknie idzie przez pieluchę do mniejszego pojemnika, zbadamy blg, dodamy cukru i mam nadzieję że będzie dalej pracowało.

Z tego co gęste ma zamiar zrobić grappę. Planuje dodać około 10 litrów wody z cukrem w ilości odpowiedniej do 22 blg (czy dać więcej?) dodać obudzone zamojskie Malaga i dać im spokojnie pracować. Jak skończy pracę to na rurki. Tylko nie wiem czy odcedzić czy wszystko grzać na gazie??

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: tomhas »

Jeśli masz płaszcz to gotuj gęste, jeśli nie to przefiltruj.
Będziesz pracował na kolumnie czy pot stillu?

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Oczywiście na pot stillu grzane na gazie.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Dzisiaj winko odcedzone. Cukromierz pokazał w moszczu 0 a może nawet -1. W 2 litrach moszczu rozrobiłem 2 kg cukru, co dało mi wynik 13 blg na całości. Skusiło mnie żeby skosztować i powiem szczerze że po posłodzeniu miało to już coś wspólnego z młodym winem. Jedno co mnie zdziwiło to to że alkohol był już dobrze wyczuwalny. Po 7 godzinach wszystko pracuje ładnie. Mam nadzieje że wszystko bezie OK...

Zastanawiam się czy pulpa przykryta tylko pieluchą wytrzyma 2 dni zanim się nią zajmę i przerobią ją na grappę.


Mam już ryż i wszystko co potrzebne do zrobienie kolejnego wina, tym razem wg przepisu Skrzycha. Mam zamiar zrobić jedno czyste tzn rodzynki + ryż, a drugie + wszystkie przyprawy. W końcu dotarły do mnie drożdże tokay i właśnie robię MD.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lis 2012, 21:39 przez Durik, łącznie zmieniany 1 raz.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: tomhas »

Durik pisze:
Zastanawiam się czy pulpa przykryta tylko pieluchą wytrzyma 2 dni zanim się nią zajmę i przerobią ją na grappę.

Jeśli będziesz trzymał w chłodnym miejscu to wytrzyma, w temp. pokojowej może zacząć pleśnieć.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Pretender »

Durik pisze:........ W 2 litrach moszczu rozrobiłem 2 kg cukru, co dało mi wynik 13 blg na całości. Skusiło mnie żeby skosztować i powiem szczerze że po posłodzeniu miało miało to już coś wspólnego z młodym winem. Jedno co mnie zdziwiło to to że alkohol był już dobrze wyczuwalny.....
Jakiej mocy planowałeś wino?

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Lubię mocne winka..... Dałem za mało, czy za dużo?? W planie jest przy najbliższym zlewaniu uzupełnienie cukru. Planuje słodkie i raczej mocne winko. A w tej chwili jest około 14-15 litrów dobroci.

Tak sobie teraz liczę i liczę, i zastanawiam się czy nie przesadziłem z cukrem. Wszystko by się zgadzało tyle że nie policzyłem że w winogronkach też przecież był cukier. Ojojoj
Mam nadzieję że drożdże pociągną ile tylko mogą i będzie OK....

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Winko pięknie pracuje. Ciekawe kiedy zwolni...
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: JanOkowita »

Durik, szybko wypij bo jak zwolni całkiem to nie zdążysz :poklon; :klaszcze:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

:evil:
Dzisiaj sprawdziłem cukier w winku. Wynik to 5 BLG, a alkohol w smaku wyraźnie wyczuwalny. Czyżby drożdże już nie wytrzymywały stężenia alkoholu??

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: Durik »

Blg 3. Alkohol mocno wyczuwalny w smaku. Czyli czekamy jeszcze chwilę (jaką chwilę) i zlewamy z nad osadu.

pajak381
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 27 gru 2011, 21:52
Re: Pierwsze wino z winogrona

Post autor: pajak381 »

Witam
12.09.2012 nastawiłem na baynusach winogron biały, fermentowałem w miazdze kilka dni(wiem że źle) no i teraz już winko od miesiąca nic nie zrzuciło. W sumie to trzy razy do końca października zlewałem. Teraz winko mam w dwóch gąsiorach po 5l i na weekend odlałem do jednej butelki i z wytrawnego dodając odpowiednią ilość cukru zrobiłem półsłodkie. Cukier ładnie mi się rozpuścił zakorkowałem i wstawiłem na 2 dni do lodówki. Po dwóch dniach na dnie zebrała mi się duża ilość białego osadu...wino po wlaniu do kieliszków klarowne bo osad szybko siadał na dnie kieliszka. Za bardzo nie rozumiem skąd ten osad po schłodzeniu wina? Stojąc w gąsiorku od miesiąca nic nie zrzuca a tu w dwa dni dno butli białe... ktoś pomoże? może gąsiory na dwa dni wywalić na balkon?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”