Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary
Grzałka patronowa do bardzo dobry wybór. Pamiętać należy, aby zachować margines bezpieczeństwa i dobrać taką, która ma najmniejszą gęstość mocy (ten sprzedawca "justinshop" ma też grzałkę ø16,0mm x 400mm). One nie pracują w powietrzu, więc warto pokusić się o wykonanie radiatora.
Zwykły rurkowiec typu U też spełniłby swoją rolę. Dojdzie kilka kwestii montażowych.
Nie bardzo rozumiem przedostatniego zdania Emielu.
Zwykły rurkowiec typu U też spełniłby swoją rolę. Dojdzie kilka kwestii montażowych.
Nie bardzo rozumiem przedostatniego zdania Emielu.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary
@szabix
Podałeś dwie wartości, moc i długość elementu grzejnego.
Pomyślałem że zmieniając parametry długości, trzeba dostosować inną moc.
Teraz widzę że niekoniecznie, ale tu wychodzi moja ignorancja w tej dziedzinie.
Zastanawiam się czy też nie zastosować U-rurki w mniejszym kotle, z tego co zrozumiałem to u Ciebie się to sprawdza (nie daj się prosić i napisz kilka słów o Twojej bełkotce ,
natomiast z tego co wyczytałem, normalne manometry są przeznaczone do pracy w temp. do 60 *C
Podałeś dwie wartości, moc i długość elementu grzejnego.
Pomyślałem że zmieniając parametry długości, trzeba dostosować inną moc.
Teraz widzę że niekoniecznie, ale tu wychodzi moja ignorancja w tej dziedzinie.
Zastanawiam się czy też nie zastosować U-rurki w mniejszym kotle, z tego co zrozumiałem to u Ciebie się to sprawdza (nie daj się prosić i napisz kilka słów o Twojej bełkotce ,
natomiast z tego co wyczytałem, normalne manometry są przeznaczone do pracy w temp. do 60 *C
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary
Testy z u-rurką przeprowadziłem na początku, zanim zacząłem projektować układ. Potem nie była mi potrzebna, za zawór bezpieczeństwa służył mi silikonowy stożek.
Musisz zdać sobie sprawę, że przegrzewacz nie jest elementem koniecznym. Zakładając dogrzanie pary do 120*C zbyt dużo nie uzyskujemy w całkowitym bilansie energetycznym. Ciepło właściwe pary wodnej jest ponad tysiąc razy mniejsze od ciepła parowania. Oczywiście przegrzanie pary o każdy 1*C dostarczy kolejnej porcji energii, będzie to szczególnie przydatne w końcówce procesu.
Musisz zdać sobie sprawę, że przegrzewacz nie jest elementem koniecznym. Zakładając dogrzanie pary do 120*C zbyt dużo nie uzyskujemy w całkowitym bilansie energetycznym. Ciepło właściwe pary wodnej jest ponad tysiąc razy mniejsze od ciepła parowania. Oczywiście przegrzanie pary o każdy 1*C dostarczy kolejnej porcji energii, będzie to szczególnie przydatne w końcówce procesu.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary
Użycie przegrzewacza zaplanowałem jedynie wtedy, jeśli nie zadziałają umieszczone w kotle odpędowym grzałki, które mają być 'omywane' przez parę i używane z niewielką mocą, właśnie pod koniec procesu, kiedy temp. wsadu zbliży się do 100*C.
Skoro jednak, jako użytkownik bełkotki piszesz;
Będę mógł się zająć szybciej innymi detalami
Ps. (02/04) Do obejrzenia zdjęć i dalszej dyskusji o moim projekcie zapraszam tutaj- http://alkohole-domowe.com/forum/belkot ... t8387.html)
Skoro jednak, jako użytkownik bełkotki piszesz;
To ja Ci wierzę i na razie odkładam to rozwiązanie na półkę.szabix pisze: przegrzewacz nie jest elementem koniecznym.
Będę mógł się zająć szybciej innymi detalami
Ps. (02/04) Do obejrzenia zdjęć i dalszej dyskusji o moim projekcie zapraszam tutaj- http://alkohole-domowe.com/forum/belkot ... t8387.html)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Witam,
Wykorzystanie pary, jako czynnika grzewczego - fajna sprawa…
Jednak ta fajna sprawa nie jest tak prosta – BEZPIECZENSTWO:
Koledzy nie będę się rozpisywali na ten temat, bo w warunkach amatorskich to ciężko uzyskać – KOCIOL PAROWY-
Tj. spawy, zawory bezp. Itp.
Ale nasunęła mi się idea – fajna.
SZYBKOWAR, – jako kocioł parowy.
Szybkowar jak działa – nie będę opisywał.
- W szybkowarze gotujemy wodę – z szybkowaru dochodzi spirala na końcu, której jest zamontowany zawór z szybkowaru.
Szybkowar ma dwa zawory
- zawór pracy
- zawór bezpieczeństwa
Zawór na końcu spirali /zawór pracy/ pozwoli nam na osiągniecie ok. 120C:
I taka spirala – ogrzewa gęste nastawy.
Szybkowar, jako tani i prosty kocioł parowy.
Pozdrawiam
Mariusz
Wykorzystanie pary, jako czynnika grzewczego - fajna sprawa…
Jednak ta fajna sprawa nie jest tak prosta – BEZPIECZENSTWO:
Koledzy nie będę się rozpisywali na ten temat, bo w warunkach amatorskich to ciężko uzyskać – KOCIOL PAROWY-
Tj. spawy, zawory bezp. Itp.
Ale nasunęła mi się idea – fajna.
SZYBKOWAR, – jako kocioł parowy.
Szybkowar jak działa – nie będę opisywał.
- W szybkowarze gotujemy wodę – z szybkowaru dochodzi spirala na końcu, której jest zamontowany zawór z szybkowaru.
Szybkowar ma dwa zawory
- zawór pracy
- zawór bezpieczeństwa
Zawór na końcu spirali /zawór pracy/ pozwoli nam na osiągniecie ok. 120C:
I taka spirala – ogrzewa gęste nastawy.
Szybkowar, jako tani i prosty kocioł parowy.
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
@BartekBartek1
Najlepsza chyba będzie U-rurka, dzięki niej zaobserwujesz też zmiany ciśnienia.
Zaliczyłem już zapchanie sprzętu- miałem odpowiedni bufor bezpieczeństwa ale zawiniły lekkie łuski jęczmienia porwane na kolumnę.
Na manometrach nie było nic widać, ale będąc przy sprzęcie zauważyłem pewne anomalie- woda w wodowskazie zaczęła mocno falować a kolumna wydawała dziwne odgłosy.
O dziwo cały czas odbierałem destylat, co mnie na początku zmyliło co do przyczyn owych anomalii (matrix? ).
Najsłabszym ogniwem okazał się silikonowy wężyk na wskaźniku poziomu cieczy w kegu z wodą- pękł, a para dosyć dynamicznie opuszczała keg.
Jak pisałem, na manometrach nie było jeszcze nic widać, tyle że nie były to manometry precyzyjne, ich jedynym przeznaczeniem była reakcja na wypadek awarii, tak samo zresztą jak zaworów bezp. umieszczonych obok.
Nauczony powyższym doświadczeniem zakładam U-rurkę na oba kegi a manometry i zawory bezp. idą precz.
@majonesse
Też myślę o użyciu szybkowaru, jednak do rozwiązania jest kwestia regulacji poziomu wody. Trzeba pomyśleć o jakimś zbiorniku wyrównawczym lub regulatorze poziomu cieczy.
Z tego co wiem to kol. szabix robił już projekt z tym związany.
Bez tego trzeba będzie 'ręcznie' dolewać wody w trakcie procesu, u mnie ubytek wody= 2,5l/godz, czyli samo rozgrzanie wsadu o poj. 40l i krótka stabilizacja pochłania już 5l wody.
Najlepsza chyba będzie U-rurka, dzięki niej zaobserwujesz też zmiany ciśnienia.
Zaliczyłem już zapchanie sprzętu- miałem odpowiedni bufor bezpieczeństwa ale zawiniły lekkie łuski jęczmienia porwane na kolumnę.
Na manometrach nie było nic widać, ale będąc przy sprzęcie zauważyłem pewne anomalie- woda w wodowskazie zaczęła mocno falować a kolumna wydawała dziwne odgłosy.
O dziwo cały czas odbierałem destylat, co mnie na początku zmyliło co do przyczyn owych anomalii (matrix? ).
Najsłabszym ogniwem okazał się silikonowy wężyk na wskaźniku poziomu cieczy w kegu z wodą- pękł, a para dosyć dynamicznie opuszczała keg.
Jak pisałem, na manometrach nie było jeszcze nic widać, tyle że nie były to manometry precyzyjne, ich jedynym przeznaczeniem była reakcja na wypadek awarii, tak samo zresztą jak zaworów bezp. umieszczonych obok.
Nauczony powyższym doświadczeniem zakładam U-rurkę na oba kegi a manometry i zawory bezp. idą precz.
@majonesse
Też myślę o użyciu szybkowaru, jednak do rozwiązania jest kwestia regulacji poziomu wody. Trzeba pomyśleć o jakimś zbiorniku wyrównawczym lub regulatorze poziomu cieczy.
Z tego co wiem to kol. szabix robił już projekt z tym związany.
Bez tego trzeba będzie 'ręcznie' dolewać wody w trakcie procesu, u mnie ubytek wody= 2,5l/godz, czyli samo rozgrzanie wsadu o poj. 40l i krótka stabilizacja pochłania już 5l wody.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Witam,
Szybkowar to ´´´pokrywka´´ w niej znajduje się ´´wszystko´´.
Musisz wiedzieć ile pary potrzebujesz na cały /kompletny/ proces.
Dolewanie wody do szybkowaru będzie kłopotliwe poza tym ´´wybije go z rytmu´´/dodasz wody nie będzie pary/
Szybkowar to urządzenie niskociśnieniowe, taki duży szybkowar 40 L: Można wykonać z dwóch garnków /25L/ zespawanych ze sobą i dospawania ¼ szybkowaru górnej części /mocowanie pokrywki/
- Przed spirala zawór regulujący ilość pary.
- Nadmiar pary będzie uwalniany przez zawór bezpieczeństwa.
To w dość dużym skrócie.
Nie musze dodawać, ze wykonanie takiego ´´wynalazku´´ wymaga wiedzy.
A tym bardziej obsługa!!!
Pozdrawiam
Mariusz
Szybkowar to ´´´pokrywka´´ w niej znajduje się ´´wszystko´´.
Musisz wiedzieć ile pary potrzebujesz na cały /kompletny/ proces.
Dolewanie wody do szybkowaru będzie kłopotliwe poza tym ´´wybije go z rytmu´´/dodasz wody nie będzie pary/
Szybkowar to urządzenie niskociśnieniowe, taki duży szybkowar 40 L: Można wykonać z dwóch garnków /25L/ zespawanych ze sobą i dospawania ¼ szybkowaru górnej części /mocowanie pokrywki/
- Przed spirala zawór regulujący ilość pary.
- Nadmiar pary będzie uwalniany przez zawór bezpieczeństwa.
To w dość dużym skrócie.
Nie musze dodawać, ze wykonanie takiego ´´wynalazku´´ wymaga wiedzy.
A tym bardziej obsługa!!!
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Zaletą szybkowaru jest jego mały rozmiar.
Trzeba minimalizować niepotrzebne skoki ciśnienia, a Twoja metoda do takich prowadzi.
majonesse pisze: Musisz wiedzieć ile pary potrzebujesz na cały /kompletny/ proces.
Emiel Regis pisze:u mnie ubytek wody= 2,5l/godz
Teraz to pojechałeś po bandzie, lepiej użyć kegamajonesse pisze:Szybkowar to urządzenie niskociśnieniowe, taki duży szybkowar 40 L: Można wykonać z dwóch garnków /25L/ zespawanych ze sobą i dospawania ¼ szybkowaru górnej części /mocowanie pokrywki/
Zaletą szybkowaru jest jego mały rozmiar.
To już całkiem utopia- grzeje się z taką mocą, żeby użyć całej pary, bez żadnych 'spiral' czy zaworów reagujących w trakcie normalnego procesu.majonesse pisze:- Przed spirala zawór regulujący ilość pary.
- Nadmiar pary będzie uwalniany przez zawór bezpieczeństwa.
Trzeba minimalizować niepotrzebne skoki ciśnienia, a Twoja metoda do takich prowadzi.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Witam,
Źle mnie zrozumiałeś, nie mówiłem ze tak trzeba zrobić to, tylko koncepcja.
Ale samo wykorzystanie szybkowaru, jako kocioł parowy uważam za trafiony pomysł.
Potrzebujesz więcej pary – 15L szybkowar da rade /cena już inna/
To już całkiem utopia- grzeje się z taką mocą, żeby użyć całej pary, bez żadnych 'spiral' czy zaworów reagujących w trakcie normalnego procesu.
Trzeba minimalizować niepotrzebne skoki ciśnienia, a Twoja metoda do takich prowadzi.
Źle mnie zrozumiałeś – spirala znajduje się w zbiorniku z gęstym zacierem /przez spirale puszczasz parę/
Pozdrawiam
Mariusz
Źle mnie zrozumiałeś, nie mówiłem ze tak trzeba zrobić to, tylko koncepcja.
Ale samo wykorzystanie szybkowaru, jako kocioł parowy uważam za trafiony pomysł.
Potrzebujesz więcej pary – 15L szybkowar da rade /cena już inna/
To już całkiem utopia- grzeje się z taką mocą, żeby użyć całej pary, bez żadnych 'spiral' czy zaworów reagujących w trakcie normalnego procesu.
Trzeba minimalizować niepotrzebne skoki ciśnienia, a Twoja metoda do takich prowadzi.
Źle mnie zrozumiałeś – spirala znajduje się w zbiorniku z gęstym zacierem /przez spirale puszczasz parę/
Pozdrawiam
Mariusz
Jak dodasz litr wody na raz to na pewno zaburzysz wrzenie. W mojej konstrukcji regulator podawał wodę, której przepływ można wyregulować zaworem precyzyjnym. Sprawdziłem nawet kiedy następuje wyraźne zaburzenie wrzenia (moc wytwornicy 3kW, zasilanie wodą 15*C):majonesse pisze:Dolewanie wody do szybkowaru będzie kłopotliwe poza tym ´´wybije go z rytmu´´/dodasz wody nie będzie pary/
* <150 ml/min (9 l/h) praktycznie bez reakcji
* 150 ml/min lekkie zaburzenie
* 200 ml/min wyraźne
* 280 ml/min brak wrzenia
Wytwornicę można zasilać wodą ze skraplacza (70*C u mnie), co znacznie poprawi bilans energetyczny układu.
Stosuje się takie rozwiązanie, jednak destylacja parą ma tę zaletę, że pozwala na lepsze wyciągnięcie związków zapachowych (vide destylacja olejków eterycznych).majonesse pisze:spirala znajduje się w zbiorniku z gęstym zacierem /przez spirale puszczasz parę/
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Witam,
Koledzy może ja po prostu napisałem swój post nie na temat, albo doszło do nieporozumienia.
Mnie chodziło o wykorzystanie pary, jako czynnika grzewczego tj.
Para przechodzi przez spirale
Spirala znajduje się w zbiorniku, w którym jest gęsty zacier /jak w temacie/
Para nie ma bezposredniego kontaktu z zacierem.
Nie chodziło mi o destylacje z parą wodną !
Destylacja z parą wodną.
Destylacja układu dwóch niemieszających się wzajemnie cieczy. Destylacja z parą jest jedną z metod wyodrębniania i oczyszczania związków chemicznych. Znajduje ona zastosowanie w przypadku cieczy bądź całkowicie niemieszających się ze sobą, bądź też mieszających się jedynie w bardzo ograniczonym zakresie.
Pozdrawiam
Mariusz
Koledzy może ja po prostu napisałem swój post nie na temat, albo doszło do nieporozumienia.
Mnie chodziło o wykorzystanie pary, jako czynnika grzewczego tj.
Para przechodzi przez spirale
Spirala znajduje się w zbiorniku, w którym jest gęsty zacier /jak w temacie/
Para nie ma bezposredniego kontaktu z zacierem.
Nie chodziło mi o destylacje z parą wodną !
Destylacja z parą wodną.
Destylacja układu dwóch niemieszających się wzajemnie cieczy. Destylacja z parą jest jedną z metod wyodrębniania i oczyszczania związków chemicznych. Znajduje ona zastosowanie w przypadku cieczy bądź całkowicie niemieszających się ze sobą, bądź też mieszających się jedynie w bardzo ograniczonym zakresie.
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
No i wszystko jasne. Nie bardzo rozumiałem Twoje ostatnie wpisy w tym temacie, ale jako że ostatnio komplikuję proste sprawy więc stwierdziłem że możesz mieć rację mimo że nie umiem się jej doszukać.
Dlatego nie kontynuowałem dyskusji
A teraz para w gwizdek i do przodu
Dlatego nie kontynuowałem dyskusji
A teraz para w gwizdek i do przodu
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Witam. Uruchomiłem bełkotkę, ale jest coś dziwnego. Zacier podgrzewa się nierównomiernie. Góra się mocno zagrzała, ale dół cały czas zimny. Dlaczego tak się dzieje? Dodam, że bełkotka to ,,T-rurka'', więc podgrzewanie powinno być od dołu, a jest od góry. Co może być powodem i czy to nie wpłynie na wydajność? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Czy ta ''T'' rurka idzie na samo dno?
W jaki sposób sprawdzałeś tą różnicę temperatur, po jakim czasie grzania, jaką mocą, czy układ jest ocieplony??
Wreszcie, w jaki sposób i w którym miejscu masz zrobione dysze/otwory?
W jaki sposób sprawdzałeś tą różnicę temperatur, po jakim czasie grzania, jaką mocą, czy układ jest ocieplony??
Wreszcie, w jaki sposób i w którym miejscu masz zrobione dysze/otwory?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Witam. Rurka idzie na samo dno. Temperaturę sprawdzałem poprzez dotknięcie kotła z zacierem ręką po ok. 1h godzinie grzania przy mocy 1600w. Układ jest ocieplony pianką. Dysze są zrobione brzeszczotem. Ale do rzeczy. Zacier rozgrzewał się 2 godziny. Nie mam regulatora mocy, więc grzałka była na maksymalnej mocy, a odbiór na poziomie 0,7l/h . Wlałem 35l zacieru i uzyskałem z niego ok. 7l surówki o mocy 30% (na termometrze pod koniec 95*C i moc 20%) tylko rozcieńczonej 1l soku jabłkowego, więc teoretycznie 6l 35%. Po otworzeniu kotła było w nim 45l zacieru. Da się coś zrobić, żeby zwiększyć odbiór destylatu? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Stawiam na zbyt małą moc i niewytaczające ocieplenie całości, co prowadzi do dalszych strat.
To moc rzeczywista czy moc grzałki?BartekBartek1 pisze:Temperaturę sprawdzałem poprzez dotknięcie kotła z zacierem ręką po ok. 1h godzinie grzania przy mocy 1600w. Układ jest ocieplony pianką.
Stawiam na zbyt małą moc i niewytaczające ocieplenie całości, co prowadzi do dalszych strat.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Taka jest moc grzałki. Gotowałem od 9.30 do 21.30, czyli 12 godzin. Ale dopiero o 11.30 zacier się zagotował, więc czas trwania pędzenia to 10h. Przez 10 godzin naleciało z 35l zacieru 7 litrów surówki, a zacier w zbiorniku zwiększył objętość do 45l. Co daje 17l wody która ubyła z generatora.
Wszystko było by dobrze, gdyby nie przecieki spowodowane lutowaniem cyną ołowiową, ale dzisiaj zostało wszystko wyczyszczone i polutowane cyną bezołowiową. Czy przeciek pary i fakt, że rurka która łączyła kotły nie była ocieplona mogły bardzo źle wpływać na wydajność?
Co można zrobić, żeby zwiększyć wydajność, ale bez zmniejszenia ilości zacieru?
Muszę przyznać, że metoda odgotowania zacieru parą wyciąga więcej związków zapachowych, niż płaszcz. Surówkę zmieszałem z destylatem żytnim i przedgonami z destylacji owoców oraz 2 litrami soku jabłkowego i efekt jest całkiem niezły. Pozdrawiam Bartek
Wszystko było by dobrze, gdyby nie przecieki spowodowane lutowaniem cyną ołowiową, ale dzisiaj zostało wszystko wyczyszczone i polutowane cyną bezołowiową. Czy przeciek pary i fakt, że rurka która łączyła kotły nie była ocieplona mogły bardzo źle wpływać na wydajność?
Co można zrobić, żeby zwiększyć wydajność, ale bez zmniejszenia ilości zacieru?
Muszę przyznać, że metoda odgotowania zacieru parą wyciąga więcej związków zapachowych, niż płaszcz. Surówkę zmieszałem z destylatem żytnim i przedgonami z destylacji owoców oraz 2 litrami soku jabłkowego i efekt jest całkiem niezły. Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą
Tutaj przykład ocieplenia, o którym pisałem;
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Moc rzeczywista będzie mniejsza. Moje grzałki mają mieć po 1950W a grzeją średnio 1840-1870W.BartekBartek1 pisze:Taka jest moc grzałki.
Czyli średnio odparowywało 1.4l na godz. U mnie przy podanej powyżej mocy to 2,5l. na godz, układ jest ocieplony wręcz wzorowo (dunder jest gorący jeszcze trzy dni po destylacji) a mimo to w końcówce odbiór jest już bardzo wolny.BartekBartek1 pisze:Gotowałem od 9.30 do 21.30, czyli 12 godzin. Ale dopiero o 11.30 zacier się zagotował, więc czas trwania pędzenia to 10h. Przez 10 godzin naleciało z 35l zacieru 7 litrów surówki, a zacier w zbiorniku zwiększył objętość do 45l. Co daje 17l wody która ubyła z generatora.
Zdecydowanie tak.BartekBartek1 pisze: Wszystko było by dobrze, gdyby nie przecieki spowodowane lutowaniem cyną ołowiową, ale dzisiaj zostało wszystko wyczyszczone i polutowane cyną bezołowiową. Czy przeciek pary i fakt, że rurka która łączyła kotły nie była ocieplona mogły bardzo źle wpływać na wydajność?
Ocieplić dokładnie cały układ, nie masz prawa widzieć jakiegokolwiek elementu, całość powinna się znajdować pod grubą warstwą ocieplenia. Moc, której używasz wystarczy w początkowej fazie, pod koniec może być za mało. Pomyśl o przegrzewaczu pary, ale najpierw ociepl całość dokładnie i daj znać jaką różnicę zaobserwowałeś.BartekBartek1 pisze: Co można zrobić, żeby zwiększyć wydajność, ale bez zmniejszenia ilości zacieru?
Tutaj przykład ocieplenia, o którym pisałem;
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM