Witam wszystkich!!!
Jestem Marcin. Mam 23 lata i zajmuję się produkcją domowych alkoholi od jakichś 4 lat. Do tej pory robiłem wina, były dobre - znajomi chwalili. Kiedyś spróbowałem bimberku, bardzo mi posmakował, wiec postanowiłem samemu zrobić. Znalazłem tą stronę, bardzo dużo czytałem żeby zdobyć potrzebna mi wiedzę. Skompletowałem aparaturkę, załatwiłem od kuzyna kega po piwie 30l, kupiłem kolumnę z refluksem wewnetrznym. Poszedłem trochę na łatwiznę kupując gotową, ale nie potrafiłbym sam zrobić i nie mam kogoś kto by mi zrobił, więc kupiłem. Miałem trochę winka z truskawek i malin własnej produkcji, wlałem do kega poskręcałem aparaturkę postawiłem na gaz, podłączyłem wodę, siedzę i czekam. Zaczęło kapać i się stało: zrobiłem swój własny bimberek.
Był dobry w smaku, miał 55% Pędziłem na pot-stillu bez refluxu, nie mam zadnego doświadczenia w obsłudze kolumny. Mysle ze na początek sam pot-still wystarczy. W przyszłości pomyślę nad pędzeniem z refluxem. Powiem wam ze się zaraziłem nowym hobby i na pewno będę robił własny trunek, bardzo mi się to podoba. Teraz myslę zęby zrobić coś takiego:
40 litrów wody
10 kilo cukru
3 kilo pomarańczy
Przygotować matkę drożdzową.
Co sądzicie o tym, żeby wynieść balon na strych, tam jest bardzo ciepło?
Czy to będzie dobre?
Proszę o porady i podpowiedzi.
Dziękuję i Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów
Morti23
Nowe Hobby
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: niedziela, 29 sty 2012, 14:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 maja 2012, 17:54 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja - koszmar. Tym razem poprawiłem, ale nastepny taki post wyleci bez ostrzeżenia.
Powód: Interpunkcja - koszmar. Tym razem poprawiłem, ale nastepny taki post wyleci bez ostrzeżenia.
Morti23
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nowe Hobby
Na strychu będzie drożdżom za ciepło jak Słońce przygrzeje. One nie dają rady powyżej jakichś trzydziestu kilku stopni. Lepiej je trzymać w temp. pokojowej. Ta obecna jest w sam raz.
Ja często pracuję w temp. poniżej 18 stopni i drożdżaki tez hulają aż miło.
Z tym, że używanie drożdży winnych do cukrówek może nie dać dobrych efektów. Lepiej kup jakieś gorzelnicze, nie wiem, T3 albo coś. Mi cukrówki na drożdżach winiarskich nigdy nie startowały, choc zadbałem o wszystko, nawet jabłko wtarłem. One musza mieć sporo owoców, żeby wystartować.
To, co robisz to cukrówka o posmaku pomarańczowym. Co z tego będzie - nie wiem. Możesz próbować.
Ja często pracuję w temp. poniżej 18 stopni i drożdżaki tez hulają aż miło.
Z tym, że używanie drożdży winnych do cukrówek może nie dać dobrych efektów. Lepiej kup jakieś gorzelnicze, nie wiem, T3 albo coś. Mi cukrówki na drożdżach winiarskich nigdy nie startowały, choc zadbałem o wszystko, nawet jabłko wtarłem. One musza mieć sporo owoców, żeby wystartować.
To, co robisz to cukrówka o posmaku pomarańczowym. Co z tego będzie - nie wiem. Możesz próbować.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Nowe Hobby
Siema.
A ja doradzę abyś odpuścił sobie dodawania 3kg pomarańczy, skorka z nich jest bardzo aromatyczna tak jak z cytryn. Pomarańcze jak już to bez skórki. 1/4 skórki pomarańcza lub cytryny na 50l nastawu może przejść, to znaczy zależy kto jaki lubi smak. Inaczej nie przełkniesz tych pomarańczy
A ja doradzę abyś odpuścił sobie dodawania 3kg pomarańczy, skorka z nich jest bardzo aromatyczna tak jak z cytryn. Pomarańcze jak już to bez skórki. 1/4 skórki pomarańcza lub cytryny na 50l nastawu może przejść, to znaczy zależy kto jaki lubi smak. Inaczej nie przełkniesz tych pomarańczy
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Nowe Hobby
Tak jak Ci pisali poprzednicy, drożdże gorzelniane, bo to właściwie cukrówka w tej ilości cukru, a pomarańcze czego nie, ale bez skórek, najlepiej wyciśnij sok, doda Ci z lekka smaczku, na każdym opakowaniu drożdży znajdziesz informację w jakich temperaturach to trzymać i tego się trzymaj, pozdrawiam