Niedofermentowany nastaw cukrowy

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy

Post autor: HeniekStarr »

marian.naworski pisze: Ale macie jakieś badania na podparcie waszej opini ?
Zakładam, że pojęcie stresu osmotycznego jest Ci znane? Stres etanolowy?
Grajek W., Szymanowska D.: Stresy środowiskowe działające na drożdże Saccharomyces cerevisiae w procesie fermentacji etanolowej., Biotechnologia., (2008),

Piecuch A., Obłąk E.: Mechanizmy oporności drożdży na stres środowiskowy. Postępy Hig Me

Panowie Jarosz i Jarociński też wyjaśniają w swojej książce, jaka i dlaczego jest optymalna gęstość nastawu/ zacieru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 sty 2023, 11:29 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2593
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Niedofermentowany nastaw cukrowy

Post autor: jakis1234 »

Marian, na początku zabawy robiłem nastawy cukrowe zgodnie z tym, co pisał producent drożdży.
Potem poczytałem i zrobiłem zgodnie z przedstawianymi tutaj zasadami. Jako, że miałem spirytus zrobiony i tak i tak, mogłem porównać.
Rozrobiony do 20% i okazało się, że ten zrobiony zgodnie z zasadami był łagodniejszy, przyjemniejszy i w smaku i w zapachu.
Nie są mi potrzebne żadne badania, stwierdziłem to organoleptycznie.
Z tym, że nie chodzi tylko o Blg, to ma być całość, niższe Blg, niższa temperatura i mniejsza ilość drożdży.
Pamiętam dyskusję, kiedy niektórzy twierdzili, że nie widzą różnicy między jednym przebiegiem, a metodą 2,5.
To wszystko kwestia własnych preferencji i gustu.
Nikt Ci nic nie narzuca, skoro nie widzisz różnicy, to rób jak uważasz.
Tylko powiedz, porównywałeś alkohol otrzymany obiema metodami, czy tak z założenia negujesz?
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 sty 2023, 19:11 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”