Nastaw z gruszek
-
- Posty: 40
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2021, 22:01
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z gruszek
Topić czapę unoszącego się osadu codziennie, co do sitka do gotowania na parze to kup ze stali nierdzewnej, są różnej wielkości.
Sposób montażu sita do gotowania na parze z małą przeróbką na szersze, aby zakryć całe dno alembika. Pomysł podpatrzony na FB , można śmiało gotować gęste razem z owocami i nic się nie przypala.
Sposób montażu sita do gotowania na parze z małą przeróbką na szersze, aby zakryć całe dno alembika. Pomysł podpatrzony na FB , można śmiało gotować gęste razem z owocami i nic się nie przypala.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 gru 2022, 09:16 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2933
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 14
- Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13
Re: Nastaw z gruszek
Witam
Mam pytanko odnośnie rozdrabniania gruszek:
będę rozdrabnial robotem do tarcia ziemniaków. Gniazda nasienne muszę chyba wyciąć bo wtedy zetrze mi wszystko razem z pestkami? Czy to nie przeszkadza? Dodam że nastaw będę filtrował bo nie mam płaszcza
Mam pytanko odnośnie rozdrabniania gruszek:
będę rozdrabnial robotem do tarcia ziemniaków. Gniazda nasienne muszę chyba wyciąć bo wtedy zetrze mi wszystko razem z pestkami? Czy to nie przeszkadza? Dodam że nastaw będę filtrował bo nie mam płaszcza
Ostatnio zmieniony sobota, 23 wrz 2023, 06:21 przez hajtaler428, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z gruszek
A ja bym nie tarł, tylko wiertarką z tuningowanym mieszadłem zmiksował z odrobiną pektoenzymu. Pestki nie powinny się rozdrobnić i za wiele nie oddadzą do nastawu, który i tak ma być odciskany.
Po takiej operacji gotowałem pulpę w całości i niepożądanych smaków nie czuję.
Po takiej operacji gotowałem pulpę w całości i niepożądanych smaków nie czuję.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 14
- Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13
-
- Posty: 14
- Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13
Re: Nastaw z gruszek
Nie ma tam ostrzy na wymianę , jest tylko to do tarcia na pulpę
Zostaje tylko czyli rozdrobnienie mieszadłem. Tylko jak zmiękczyć gruszki - poczekać trochę aż same dojdą po leżakowaniu, podgotować może z małą ilością wody pod przykryciem, a może podpiec?Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 635
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 183 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
-
- Posty: 2933
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z gruszek
Zetrzyjcie gruszkę na pulpę, pestki rozbijcie młotkiem i wszystko wymieszajcie
Gwarantuje żadnej goryczki nie poczujecie, a tym bardziej w destylacie
To samo się tyczy nalewek, trzymam owoce ponad rok i 0 goryczki.
Demonizujecie pestki i tyle
Ostatnio na PW dostałem pytanie o to samo.
Śliwowica bez pestek Nie wyobrażam sobie
Gwarantuje żadnej goryczki nie poczujecie, a tym bardziej w destylacie
To samo się tyczy nalewek, trzymam owoce ponad rok i 0 goryczki.
Demonizujecie pestki i tyle
Ostatnio na PW dostałem pytanie o to samo.
Śliwowica bez pestek Nie wyobrażam sobie
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 732
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Nastaw z gruszek
Mam taką samą maszyną i były dwa komplety ostrzy. Zamów te z linku. Nic nie gotuj, nie podpiekaj, nie usuwaj.hajtaler428 pisze: ↑sobota, 23 wrz 2023, 15:57 Nie ma tam ostrzy na wymianę , jest tylko to do tarcia na pulpę Screenshot_2023-09-23-15-49-12-516_pl.allegro-edit.jpg
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Nastaw z gruszek
Góral, masz inny smak i tyle. Nalewka nastawiona z wiśni z pestkami ma inny smak niż ta z drylowanych.
Wino z truskawek, które długo stało z truskawkami, ma zdecydowanie bardziej gorzki smak, niż wino w którym truskawki zostały szybko oddzielone. I tak mogę podać jeszcze inne przykłady.
To nie teoria, tylko moje doświadczenia, czyli pestki wpływają na smak nastawu.
A juz rozgniecione, zdecydowanie.
Na ile się to przenosi do destylatu, to inna sprawa, ale przecież smak nastawu ma wpływ na efekt końcowy.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Wino z truskawek, które długo stało z truskawkami, ma zdecydowanie bardziej gorzki smak, niż wino w którym truskawki zostały szybko oddzielone. I tak mogę podać jeszcze inne przykłady.
To nie teoria, tylko moje doświadczenia, czyli pestki wpływają na smak nastawu.
A juz rozgniecione, zdecydowanie.
Na ile się to przenosi do destylatu, to inna sprawa, ale przecież smak nastawu ma wpływ na efekt końcowy.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: środa, 7 gru 2022, 11:03
- Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z gruszek
Nalewka nastawiona z wiśni z pestkami ma inny smak niż ta z drylowanych.
Prawda.
Wiśnie z pestkami powodują że nalewka jest smaczniejsza. Ma głębszy aromat, smak, i to coś ...
A gruszkówka ?
Wszystkie twarde gruszki są OK.
ale
Gruszki japońskie - te najbardziej lubię - wyglądają jak nieduże zielone jabłka - ale słodki smak, mnóstwo soku i aromat powodują, że z nich nalewka jest rewelacyjna.
Myję, kroję na ćwiartki i zalewam w słoju rozcieńczonym do 65% alkoholem.
Po 2-3 miesiącach trunek, który otrzymujemy jest doskonały.
Prawda.
Wiśnie z pestkami powodują że nalewka jest smaczniejsza. Ma głębszy aromat, smak, i to coś ...
A gruszkówka ?
Wszystkie twarde gruszki są OK.
ale
Gruszki japońskie - te najbardziej lubię - wyglądają jak nieduże zielone jabłka - ale słodki smak, mnóstwo soku i aromat powodują, że z nich nalewka jest rewelacyjna.
Myję, kroję na ćwiartki i zalewam w słoju rozcieńczonym do 65% alkoholem.
Po 2-3 miesiącach trunek, który otrzymujemy jest doskonały.
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej