Nastaw szybko stanął
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 7 sty 2023, 10:42
Nastaw szybko stanął
Witam. Mam mały problem z nastawem. A więc tak. Nastaw 200l. 50 kg cukru. Drożdże coobra mega pack 2 paczki. Zawsze nastawiam tak samo. Nastaw stanął na - 1blg ale pracował bardzo intensywnie ale tylko 3 dni. Bardzo szybko, standardowo jest 4-5 dni. Niestety przez pomyłkę wlałem 10 litrów wody więcej ale czy to może być spowodowane zła praca nastawu. Na górze nastawu jest piana z widocznymi drożdżami nigdy tak nie miałem. Temp początkowa 26°C. Temperatura otoczenia 23°C. Nastaw bardzo mętny. Co zrobić dać drugie drożdże, co radzicie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 cze 2023, 08:45 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2691
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 123 razy
- Otrzymał podziękowanie: 512 razy
Re: Nastaw szybko stanął

Żadne drożdże już tego nie ruszą , za duży %.
Skoro jest piana na górze to jeszcze coś tam pracuje.
Zostaw to w spokoju na razie

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
online
- Posty: 2234
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 06:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowanie: 262 razy
Re: Nastaw szybko stanął
Cześć

Żadnych drożdży. Czekaj na zakończenie fermentacji, klaruj i na rury.Patryk1991 pisze: ↑poniedziałek, 5 cze 2023, 08:24[...] Nastaw bardzo mętny. Co zrobić dać drugie drożdże, co radzicie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 cze 2023, 12:28 przez defacto, łącznie zmieniany 1 raz.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 2691
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 123 razy
- Otrzymał podziękowanie: 512 razy
Re: Nastaw szybko stanął
Przeczytaj dokładnie post to się dowiesz
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 7 sty 2023, 10:42
-
- Posty: 4359
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 542 razy
- Otrzymał podziękowanie: 822 razy
Re: Nastaw szybko stanął
Blg miałeś dobre, temperatury też.
Minus jeden, to jeszcze nie ma tragedii. Czasami tak bywa że nie schodzi do końca.
I tak naprawdę nie wiadomo dlaczego.
Grzybki miałeś te same, także powtarzalność zachowana.
Przy takim Blg nie warto(uprzedzę twoje myśli) nie warto na dundrze robić nowego nastawu.
Tego cukru jest może z kilogram.
Drożdże będą droższe niż pozostałości cukru.
Restart można robić przy +10, a przy -1 nie ma co sobie głowy zawracać.
Odlej sobie do plastikowej butelki 0,5L tak trochę, zakręć szczelnie, będziesz widział czy pracuje.
Minus jeden, to jeszcze nie ma tragedii. Czasami tak bywa że nie schodzi do końca.
I tak naprawdę nie wiadomo dlaczego.
Grzybki miałeś te same, także powtarzalność zachowana.
Przy takim Blg nie warto(uprzedzę twoje myśli) nie warto na dundrze robić nowego nastawu.
Tego cukru jest może z kilogram.
Drożdże będą droższe niż pozostałości cukru.
Restart można robić przy +10, a przy -1 nie ma co sobie głowy zawracać.
Odlej sobie do plastikowej butelki 0,5L tak trochę, zakręć szczelnie, będziesz widział czy pracuje.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 7 sty 2023, 10:42
Re: Nastaw szybko stanął
No i tak po zostawieniu w spokoju nastawu po 8 dniach - 3 blg także wszystko w porządku. Dzięki za rady.
Pozdrawiam
Pozdrawiam